Cu toate că nu le-a dat mai nicio mână de ajutor în lungul şi durerosul proces al reabilitării/renovării/restaurării, cu toate că nu există nicio clădire privată reabilitată cu sprijinul administrației locale, hotărârea adoptată undeva prin 2020 dovedindu-se inutilă, Primăria Arad a decis că a venit momentul să le aplaude măcar reuşita şi să ofere diplome şi plachete simbolice reprezentanţilor clădirilor renovate din oraş. S-a întâmplat chiar într-o clădire care a avut parte de o reabilitare spectaculoasă, pe sume colosale, desigur, cum se întâmplă în România când vine vorba de orice reabilitare temeinică și nu doar de o zugrăveală. E vorba de Vechiul Cazino – o clădire care aparține tot unui privat. Proprietari de aici au fost și ei premiați simbolic de edilii locali și îndemnați să finalizeze cât mai repede și investiția de la Hotel Parc, în condițiile în care oficialii se pricep la tăiat panglici și asumat reușite, a spus-o, în glumă desigur, însuși primarul Bibarț luni seara.
52 din 72
Seara de luni a fost dedicată, ca atare, „Galei Clădirilor Istorice”, prima de acest fel din Arad, dar nu ultima, după cum a promis acolo primarul. Care, mereu pus pe șotii, a afirmat că speră să ajungă la momentul la care, după ani de zile în care tot el și vicele Lazăr Faur vor fi organizat gale (zâmbind desigur la aluzia că vor române la cârma Aradului ani la rând), nu vor mai putea organiza astfel de evenimente pentru că nu vor mai fi în Arad clădiri de reabilitat. Greu de crezut la cum se renovează, în fapt, imobilele din oraș.
De reabilitat, în ultimii ani au fost reabilitate/renovate 72 de clădiri istorice, am aflat cu ocazia galei, din care 52 au fost premiate luni. Șase dintre acestea sunt clădiri care aparțin statului/ instituțiilor publice, încă o dovadă că, din păcate, nici măcar pe banii arădenilor, statului nu-i iese nici atât de bine, nici atât de mult ca privaților.
Cei care au luat cuvântul cu ocazia galei, viceprimarul Lazăr Faur, inițiatorul acestui demers, primarul Călin Bibarț, președintele CJA, Iustin Cionca și subprefectul Doru Sinaci, au venit și cu exemple de prin alte țări, amintind de pildă faptul că în USA nu prea vezi case nerenovate, pentru că ține de mândria personală, sau exemplul Japoniei, unde suporterii echipei de fotbal au făcut curat pe stadion, la Cupa Mondială, chiar și după alții.
Fără alți vorbitori
Deşi era evident că, la moment oficial, aşa cum a fost cazul galei de luni, nu vor exista critici prea dure, premianţii – adică exact cei pentru care se spune a fost creat acest eveniment – nu au fost invitaţi să vorbească. Au fost rugaţi să socializeze între ei, în cea de a doua parte a evenimentului şi să servească din bufetul suedez pregătit pentru eveniment, după ce diplomele au fost date. Ar fi aflat poate de la unii dintre proprietari că ar fi fost poate mai decent ca Primăria să-şi plătească la timp partea sa de datorie la renovarea imobilelor unde deţine apartamente, decât să cheltuiască bani pe o gală care pare să servească drept imagine tot lor.
Dar trecând peste evidentele neajunsuri din acest domeniu, un lucru a fost reconfirmat: privații s-au mobilizat, fie din cauza legii care îi obligă pe cei care au faţade deteriorate să le renoveze, pedepsindu-i cu supraimpozitare în caz contrar, fie datorită puterii exemplului, şi au schimbat faţa Aradului, singura cu care aceasta se mai poate mândri: faţa oferită de clădirile istorice de pe centru.
Zeci de proiecte de renovare se derulează în acest timp, în Arad, fapt confirmat de primar, dar şi de schelele de pe faţadele imobilelor.
Renovări cu cântec
La final de renovare, după zeci de mii de euro cheltuiți pe fațade, proprietarii se vor alege, conform promisiunilor oficialilor locali, cu o gală în care va fi răsplătit efortul financiar, dar și frumuseţea relevată a clădirilor poate nu doar simbolic ca acum. E posibil ca, la anul, atenția să cadă și pe modalitatea de renovare a clădirilor, spun edilii, în condițiile în care unele renovări lasă de dorit (fapt recunoscut şi de Călin Bibarţ). Dar acum a fost bine şi aşa. Anul acesta, Primăria le-a premiat pe toate. Toți care au schimbat aspectul imobilului sau mai toți au fost invitați la gală și premiați, fără a se face o ierarhie. Nu toți însă au onorat invitația, considerând probabil că gestul de acum al Primăriei este neavenit.
Pozele lui Daniel Boca
În spatele prezentatorilor galei, Lazăr Faur și Călin Bibarț, au fost proiectate imagini cu clădirile care au intrat în atenția organizatorilor și a căror proprietari/administratori/președinți au fost recompensați cu diplome. Imaginile aparțin lui Daniel Boca, fotografiile postate de acesta fiind cele care l-a inspirat pe vice să organizeze gala de la Vechiul Cazino.
Care a fost scopul acestui eveniment? Potrivit organizatorilor, a fost acela de a-i încuraja, în continuare, pe cei care locuiesc în clădiri istorice să refacă fațadele degradate, contribuind astfel la refacerea aspectului centrului orașului.
Un gest (vizibil, deci marcat cum se cuvine de oficiali cu poze și prezență), de minimă recunoștință pentru eforturile proprietarilor lăsați de cele mai multe ori singuri în această luptă aproape imposibilă cu trecutul, firmele de construcții și birocrația. Dar despre acesta, într-un material viitor.
Clădirile cu diplome
Până atunci, iată clădirile care s-au ales cu diplomele simbolice: Bvd. Dragalina: nr. 2, nr. 4, nr. 12, nr. 25-37; str. 1 Decembrie 1918 nr. 14 (sediul DGASPC), Bvd. Revoluției nr. 27, nr. 29, nr. 40, nr. 50, nr. 62, nr. 64, nr. 65, nr. 93, nr. 103 (teatrul); str. Blajului nr. 2, Str. Vârful cu Dor nr. 6, nr. 8; P-ța Avram Iancu nr. 3, nr. 8, nr. 10, nr. 16, nr.18, P-ța Catedralei nr. 5, nr. 6, str. Episcopiei nr. 1, nr. 3, str. Mețianu nr. 7, str. Eminescu nr. 7, nr. 36, str. Cicio Pop nr. 16, Bvd. Decebal nr. 8, nr. 13, nr. 17, nr. 22, nr. 29, str. George Coșbuc nr. 15, str. Nicolae Grigorescu nr. 9, str. Mircea Stănescu nr.2, str. Unirii nr. 11, str. Unirii nr. 17, nr. 19, str. N. Bălcescu nr. 1, nr. 11, nr. 12, nr. 15 – 17, nr. 18, str. Cozia nr. 2-4, str. George Enescu nr. 1 (filarmonica + muzeul), nr. 2 (Colegiul Economic), Piața Margareta nr.1 (Colegiul Național „Moise Nicoară”).
Imaginile video cu clădirile premiate ale Aradului îi aparțin lui Daniel Boca.
Trimite articolul
XPlaza Arad, beibe?
Domnule Faur, ai nume predestinat a omului care ar face ceva… Cu Palatul Cenad de ce bateți pasul pe loc?