Într-un cadru magic, cu multă bucurie şi profesionalism, cei doi au realizat împreună cu copiii un workshop de teatru senzorial, având ca temă „Elementele esenţiale ale existenţei: aer, pământ, apă şi foc”. În cadrul momentului de încălzire, prof. Camelia Circa – Chirilă de la C. N. „Moise Nicoară” le-a explicat copiilor ce înseamnă meseria de actor şi cea de regizor, iar cei doi invitaţi au făcut o demonstraţie în faţa copiilor. Mai apoi, copiii au fost invitaţi să devină la rândul lor actori şi, cu ochişorii închişi, şi-au imaginat un pitic mic, pe care l-au găsit mai apoi în palma lor deschisă şi… povestea a început. Încet, încet, pe nesimţite, copiii au intrat în vraja spectacolului construit spontan împreună cu cei doi invitaţi: au zburat prin aer ca avioanele şi ca păsările, au atins pământul dătător de viaţă şi şi-au murdărit mânuţele cu el, s-au spălat apoi cu apă, au înotat şi au vorbit cu peştii, au făcut un ritual al focului, s-au aplaudat unii pe alţii admirativ.
În cadrul momentului de feed-back, copiii au fost întrebaţi dacă au înţeles ce înseamnă să fii actor, regizor şi spectator şi, desigur, au trecut în revistă cele patru elemente învăţate şi valenţele lor benefice. Actorul Zoltan Lovas a declarat, vădit impresionat: „A fost o zi în care eu am învăţat foarte mult de la aceşti copii, dar mi s-a şi confirmat faptul că fiecare copil e unic, că e fiecare dintre ei o metodă şi că trebuie să mergem noi spre ei, să ne pliem nevoilor lor imediate, căci fiecare copil simte altfel aerul, apa…” Regizorul Nicolae – Mihai Brânzeu a remarcat surprins diferenţa dintre copiii din grădiniţă şi liceenii cu care lucrează: „Lucrând cu cei mici, ajungi să te redescoperi şi să redevii copil, dar şi să redescoperi primordialitatea. Sunt adorabili şi spontani, a fost o reală bucurie să construim alături de ei un mic spectacol.”
În cadrul workshop-ului au fost prezenţi şi unii părinţi, un psiholog, dar şi doamna director Vanda Stan, care a asistat încântată la metamorfozarea celor mici în viitori mari actori.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!