ARAD. Încă un pas spre pace, dar nu neapărat cel hotărât. Şi ar fi vorba oricum doar de pacea din acte, căci în declaraţii e greu de crezut că va fi linişte vreodată între Puterea şi Opoziţia locală. Dar haideţi să vedem unde a ajuns povestea în problema mutării Şcolii Generale nr. 1 Arad. Primăria Arad le propune acum aleşilor, exact aşa cum a anunţat la finele săptămânii trecute primarul Gheorghe Falcă, un proiect de hotărâre „privind transmiterea unui imobil aflat în domeniul public al municipiului Arad şi administrarea CLM Arad în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Române”.
Mai exact, Municipalitatea speră la un fel de schimb de imobile. E dispusă să dea fosta clădire a Jandarmeriei de pe strada Bodrogului, pentru ce a mai rămas din fosta Poliţie de Frontieră, dacă va primi la schimb sediul acestei ultime instituţii pentru Şcoala Generală nr. 1. Şi a decis să facă primul pas, adică să pună sub nasul aleşilor locali proiectul prin care imobilul de pe Calea Bodrogului FN, aflat în proprietatea municipiului şi administrarea CLM, va trece în domeniul public al Statului Român şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, prin Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. Este vorba de un imobil a cărui suprafaţă construită este de 354 mp., a cărei suprafaţa desfăşurată de 675,25 mp., iar suprafaţa terenului de 1.350 mp.
Justificările
În expunerea de motive ce însoţeşte actul se face, desigur, referire la scopul final al acestui act, adică la sediul visat pentru şcoala generală: „Necesitatea urgentării soluţionării unei locaţii centrale adecvate pentru Şcoala Generală nr. 1 „Mihai Eminescu”, precum şi Hotărârea CLM Arad nr. 147/2012 prin care s-a solicitat Guvernului României transmiterea către administraţia locală a imobilului din strada Mărăşeşti nr. 18-20, care parţial este ocupat de Poliţia de Frontieră, imobil adecvat ca şi amplasament, spaţii, suprafaţă teren pentru unitatea de învăţământ; în vederea asigurării unei locaţii pentru Poliţia de Frontieră (…)”
În raportul de specialitate se mai face referire la faptul că mult visatul imobil de pe Mărăşeşti e doar parţial liber, la cum s-a ajuns ca imobilul de pe Bodrogului să fie al Primăriei, la intenţiile vechi de a muta aici spitalul TBC, la cum lucrurile s-au schimbat mai apoi şi cum ultimul dintre imobile, cel în care domiciliase cândva Jandarmeria, a cărui valoare a fost estimată la aproape 340 de mii de lei s-ar potrivi pentru frontierişti.
Nu ridică mâna oricum
Cine va vota această propunere? Nu se ştie. Pentru că din informaţiile pe care le avem, Opoziţia nu mai are de gând să ridice mâna oricum pentru a fi acuzată apoi că a votat în unanimitate iar apoi s-a împotrivit intenţiilor Municipalităţii pe care tocmai le votase. Potrivit celor pe care le-am aflat, consilierii USL se vor abţine de la vot în comisiile de specialitate. Au fost sfătuiţi să aştepte să vadă care este poziţia oficială a instituţiilor implicate în acest proiect, mai exact a Poliţiei de Frontieră şi a Prefecturii. Până când acestea nu se vor arăta de acord, oficial, cu cele propuse de Primăria Arad, nici aleşii Opoziţiei locale nu vor mai ridica mâna pentru a se arăta de acord cu această mutare. Se mai spune că, dacă toţi sunt de acord, aleşii USL vor vota proiectul căci vor un sediu bun pentru şcoala generală, însă speră că imobilul în care se vor muta poliţiştii de frontieră va fi amenajat înainte de mutarea de către Primărie. Adică cresc pretenţiile.
O condiţie cu care ar putea veni şi Municipalitatea când vine vorba de clădirea dedicată şcolii generale, deşi aşii nu sunt în mâneca acestei instituţii, aşa că…
Până la pace e războiul
Un lucru pare cert după adunarea acestor informaţii: până la pace drumul e lung şi poate războiul e doar la început. Cine are nervii mai tari câştigă. Cât despre binele arădenilor, mai vedem.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!