LIPOVA. Aflată în colecția Muzeului Orașului Lipova, parte a Complexului Muzeal Arad, icoana face parte din patrimoniul cultural național. Datată de către specialiști în anul 1775, opera de mari dimensiuni a fost realizată în ulei, pe lemn de tei. Tenețchi s-a stabilit de tânăr la Arad, unde a locuit pe actuala stradă Nicolae Bălcescu. A fost pictor de curte al mai multor episcopi arădeni, lucrând icoane și iconostase pentru un număr mare de biserici din Arad, Bezdin, Pest, Blaj, Ruma, Șiria, Lipova, Stari Bečej etc.
„Este unul dintre artiștii de referință din Banat, fiind primul pictor care a adus stilul baroc din Centrul Europei la noi în țară. Arta realizată de către Ștefan Tenețchi în centrele bănățene, în Podgoria Aradului și Munții Apuseni, i-a adus suprema împlinire și prestigiu, astăzi fiind considerat primul și cel mai reprezentativ pictor al Banatului acelor vremuri”, spune Corina Dubeștean, muzeograf la Muzeul Orașului Lipova.
Moartea lui Tenețchi a rămas, cumva, sub semnul întrebării, existând o variantă care spune că acesta a murit la Certege, în județul Alba, în timp ce picta iconostasul bisericii din localitate, biserică dispărută între timp. Nici vârsta avută la momentul decesului nu îi este cu exactitate cunoscută, un document semnat de Nicolae Adam, preotul paroh al Abrudului notând, e 15 august 1798, moartea lui Stefan Tenețchi, „având de la nașterea sa ani 104”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!