ARAD. Aproape pe nesimțite câteva din cele mai evitate locuri de pe străzile municipiului au prins culoare și stârnesc zâmbetele trecătorilor. Platformele gospodărești, ghenele sau dacă vreți acele locuri unde sunt amplasate tomberoanele cu gunoaie îndulcesc privirile și nu te mai fac să întorci capul. Totul s-a întâmplat pe durata unui an, un an în care proiectul Poliției Locale și al Grupului de acţiune local a fost implementat în Arad. „Zâmbet și culoare” , acesta a fost titlul proiectului arădenilor declarat câștigător de cei care au derulat un amplu proeict european, Asociația CRIES Timișoara. „Un proiect care a atins foarte mult din ceea ce ne-am propus: coagularea comunităților locale în jurul unei idei frumoase”, a ținut să precizeze, Mihaela Vețan, președintele CRIES.
Totul după ce o echipă de la UAV Arad a făcut un studiu printre arădeni de a afla ce și-ar dori cel mai mult pentru orașul lor. „Mulți au menționat și aspectul orașului, grija pentru mediul înconjurător. După ce am analizat acest studiu am decis în cadrul grupului de acțiune locală să alegem idee venită din partea poliției locale. O idee care s-a dovedit de succes”, a precizat Camelia Bran, cadru didactic la UAV.
Istoria unei idei frumoase
Ideea a venit din partea Nicoletei Belean, reprezentanta Poliției Locale Arad. A fost pusă pe lista câștigătorilor și a devenit realitate. Au muncit, ca voluntari, pictorul și profesorul de desen Sabin Chintoan, foarte mulți tineri arădeni care au stat ore în șir pentru a picta zidurile gri ale platformelor și întreaga echipă de proiect. „Copiii au fost extraordinari. Au muncit alături de mine peste 120 de copii și tineri, toți ca voluntari. Nu a fost o muncă ușoară, dar acești tineri au un potențial extraordinar” , a spus pictorul Chintoan. Rezultatele sunt foarte vizibile, te izbesc când treci pe lângă ele și stârnesc zâmbetul. „Aceste platforme sunt acum integrate în spațiul urbei iar elevii au învățat să fie utili comunității”, a menționat Eugen Bocăniciu, directorul Colegiului Național „Vasile Goldiș” Arad, implicat în acest proiect.
O idee pe care arădenii, la fel ca și promotorii ei, o vor continuată. Viorica Graur, directorul Poliției Locale Arad, promite că acest proiect va continua până ce vor fi colorate toate platformele gospodărești din municipiu. Și demn de reținut: acolo unde a ajuns culoare, arădenii nu mai aruncă pe jos gunoaiele. Culoarea ne obligă…la decență.
Cifre și costuri
Au fost pictate 14 platforme gospodărești din diferite cartiere ale Aradului. Costurile pentru o platformă se ridică la 600 lei, aici fiind incluse doar materialele folosite pentru pictarea acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!