Schimbările făcute de IȘJ Arad în fruntea școlilor arădene au stârnit reacții din partea profesorilor. Fie că aceștia au luptat pentru păstrarea unui anume cadru didactic, fie că, dimpotrivă, se opun deciziilor luate la nivelul IȘJ Arad, lupta lor a ajuns și în presă. După ce am făcut publică scrisoarea de susținere a colectivului cadrelor didactice din Liceul Național de Informatică pentru susținerea doamnei Maria Pașcalău, acum vom face public protestul cadrelor didactice de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” din Arad, unde fosta directoare Michaela Borza a fost schimbată deși era singura propunere a consiliului profesoral. Refuzul IȘJ a fost motivat de situația de incompatibilitate a fostei directoare (soțul fiind inspector în cadrul IȘJ Arad). Această incompatibilitate a făcut imposibilă, conform metodologie de organizare a concursului de director, participarea la concurs în calitate de candidat a doamnei Michaela Borza și se pare a reprezentat și argumentul refuzului din partea IȘJ de a fi păstrată în funcție. Reamintim că pentru postul de director din această școală nu s-a prezentat nimeni la concurs.
Iată scrisoarea cadrelor didactice:
„Ocaua mare – ocaua mică folosită de IŞJ Arad la numirea directorilor”
Deşi colectivul Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” şi-a exprimat în nenumărate rânduri atât verbal, cât şi în scris punctul de vedere referitor la numirea directorului în această unitate şcolară, ISJ Arad a recurs la numirea unui nou director fără să ţină cont de solicitatea Consiliului profesoral şi fără să respecte Ordinul 3044/06.01.2017, art.I, care prevede că: „În unităţile de învăţământ în care funcţiile de director sau de director adjunct nu au fost ocupate prin concurs sau devin vacante prin demisie, pensionare, alte motive legale, conducerea unităţilor de învăţământ este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar, de un cadru didactic titular, membru al corpului naţional de experţi în management educaţional, numit prin detaşare în interesul învăţământului sau prin delegarea atribuţiilor specifice funcţiei, în conformitate cu legislaţia în vigoare, prin decizia inspectorului şcolar general, cu avizul consultativ al consiliului profesoral din unităţile de învăţământ respective….”
În Consiliul profesoral din data de 20.12.2016 reprezentantul ISJ Arad a solicitat declaraţii scrise de la cadrele didactice titulare prin care acestea să îşi dea acordul sau dezacordul pentru ocuparea funcţiei de director, ocazie cu care doamna Leahu Emanuela a declarat că nu doreşte să ocupe funcţia de director.
Chiar dacă în unitatea şcolară sunt 5 cadre didactice care îndeplinesc toate criteriile prevăzute de metodologie, doar doamnei Leahu i s-a oferit ulterior ocazia „să se răzgândească” pentru a putea fi numită director.
Ţinând cont de cele menţionate anterior şi în lipsa unei motivări din partea ISJ a numirii doamnei Leahu pe postul de director, ne punem întrebarea dacă nu cumva telefonul dat personal unei cunoştinţe din minister, fapt relatat de doamna Leahu în şedinţa de sindicat din data de 10.01.2017, a recomandat-o pentru această funcţie.
Considerăm că întrebarea noastră este îndreptăţită cu atât mai mult cu cât o situaţie similară a fost şi la Liceul Naţional de Informatică, unde ISJ a ţinut cont de solicitările Consiliului profesoral reinvestind vechea conducere.
P.S. Pentru cei care cred că motivul pentru care nu a fost respectată solicitarea Consiliului profesoral de la Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” este situaţia de incompatibilitate a doamnei Borza, precizăm că liderul SDI Arad ne-a transmis prin liderul sindical al unităţii noastre şcolare că punctul de vedere al ministerului privind incompatibilitatea este doar între inspectorul şcolar general şi director de şcoală în cazul în care aceştia sunt rude de gradul I” – Colectivul cadrelor didactice de la Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!