Compania Naţională de Investiţii a finanţat cu 2,5 milioane de lei construirea unei săli de sport pe strada Voinicilor, obiectivul fiind finalizat în 2012. Primăria Arad a contribuit la acest proiect cu terenul de 3.316 metri pătraţi, plus un milion de lei, sumă cheltuită pentru realizarea utilităţilor. Sala de sport a fost construită pentru a fi dată în folosinţă Liceului cu Program Sportiv, care se afla la o distanţă de un kilometru de acest obiectiv, mai precis la interescţia străzilor Renaşterii şi Calea Radnei. Numai că liceul s-a mutat din acel loc tocmai în Bujac, chiar înainte de finalizarea investiţiei, astfel că elevii nici nu au apucat să intre în moderna sală.
Preluată de UVVG
Cum Primăria s-a trezit în ogradă cu o investiţie finalizată care nu mai foloseşte scopului iniţial, a fost de acord ca Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” să preia în administrare obiectivul, fără a plăti taxe către municipalitate. Se întâmpla în 2012, de când sala de sport a fost folosită în special de către studenţii specializării Sport din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi Educaţie Fizică şi Sport. În urmă cu un an, însă, după încheierea cursurilor înainte de vacanţa de vară, UVVG a renunţat la sală, care producea cheltuieli prea mari în raport cu numărul mic de studenţi care o foloseau. Reprezentanţi ai universităţii ne-au spus că nu era rentabil să încălzească o sală atât de mare în sezonul rece, pentru că era prea puţin folosită. Mai erau şi alte facturi, cum ar fi de curent sau apă, dar facultatea mai avea doar câteva zeci de studenţi. Asta după ce în anul de studii 2018/2019 nici nu a mai fost formată grupă în anul I, pentru că nu au fost destui studenţi înscrişi la specializarea de sport, profil care a continuat doar cu anii II şi III.
S-a întors la Primărie
În urma adresei trimisă de UVVG către Primărie, prin care îşi exprima decizia de a renunţa la sala de sport, obiectivul a fost preluat din nou în gestiunea municipalităţii, printr-o hotărâre a Consiliului Local.
Primarul interimar, Călin Bibarţ, ne-a declarat că în primăvară a fost emis un regulament de funcţionare, în baza căruia sala poate fi închiriată. “Pe noi ne-a luat prin surprindere decizia universităţii de a renunţa, anul trecut, la această sală de sport. Evident că trebuia să o preluăm în gestiune, dar nu aveam un regulament de funcţionare. S-a emis un regulament în luna aprilie, pentru ca sala să poată fi folosită fie de cluburi sportive, pentru antrenamente, fie de persoane sau alte entităţi juridice interesate să o închirieze”, a spus primarul.
De posibilitatea închirierii nu ştia însă nimeni, nici primarul interimar, până nu s-a documentat pentru a ne răspunde întrebărilor. Primăria nu a promovat sala, motiv pentru care nici nu au existat doritori până acum.
Conform regulamentului de funcţionare, sala poate fi închiriată cu preţuri cuprinse între 30 şi 125 de lei pe oră (fără TVA), în funcţie de perioada din zi, cel mai ieftin fiind între orele 09,00 şi 14,00, iar cel mai scump seara, după ora 19,00.
Printre buruieni, în câmp
În acest moment, sala de sport este o investiţie ce pare a fi abandonată, pentru că este înconjurată de buruieni care ajung la o înălţime de trei metri. Prin urmare, chiar dacă ar exista persoane interesate să închirieze sala pentru activităţi sportive, cu greu ar avea acces la ea.
Reprezentanţii municipalităţii nu au speranţe foarte mari că activitatea va fi una rentabilă, având în vedere poziţionarea sălii: în mijlocul unui câmp. Populaţia este relativ mică în zonă, pentru că până la blocurile din Micălaca e de mers pe jos aproape un kilometru.
Investiţia
Contractul de finanţare a investiţiei a fost semnat de Compania Naţională de Investiţii în 2010, după o licitaţie la care au participat 11 firme. Una din Oradea a câştigat contractul de realizare a lucrărilor, cu o valoare de 2.574.985 lei. Sala de sport, cu o suprafaţă de aproximativ 1700 de metri pătraţi, are un teren de handbal şi 150 de locuri pentru spectatori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!