Galeriile „Turnul de Apă” au găzduit, miercuri seara, un eveniment deosebit la care a participat un public select. Este vorba de lansarea cărţilor „Cândva între războaie” şi „No signal”, apărute recent la Editura Azbest Publishing, două volume de versuri semnate de scriitorul arădean Cornel Marandiuc.
În calitate de gazdă şi moderator, prof. Horia Truţă a făcut, pentru început, câteva apreciere aprecieri despre scriitor („Cornel Marandiuc este un om de mare talent”) şi volumele lansate („în aceste cărţi găsim poeme tulburătoare”.
Au intrat apoi, în „scenă”, prezentatorii de serviciu: adică scriitorul Gheoghe Schwartz şi profesorul Dan Lăzărescu.
„Cornel Marandiuc este un caz – aprecia Schwartz. El nu poate fi înţeles decât prin cărţile sale. Scriitorul trăieşte prin câteva mari obsesii ale sale: una dintre acestea fiind înălţimile (spre care tinde); alta este această pustă de unde se trage el şi personajele sale; iar a treia este…femeia”.
Lăzărescu a vorbit mai aplicat, cu referire în special la volumul „Cândva între războaie”. „Cărţile acestea sunt o mărturie că nu sunt de ieri, de alaltăieri – spunea prezentatorul. Este o poezie aspră, care îndepărtează orice urmă de dulcegărie. În versurile sale nu poetizează nimic, le dă acestora un aspect de marmoră, prin care exprimă starea lui de spirit. Şi cel mai mult îl doare pe poet pierderea umanităţii prin violenţă”.
În final, Cornel Marandiuc a vorbit despre starea în care se află scriitorul în faţa publicului („noi vorbim cu oamenii prin ceea ce scriem”) şi a dezvăluit că acum merge la tipar noua sa creaţie, care vorbeşte despre precupările sale, şi care se va numi „Cartea pustei”.
Deschidere lirică
Înainte de a-i fi prezentate cărţile, Cornel Marandiuc a apărut în faţa publicului cu un imens buchet de trandafiri roşii şi a oferit, câte unul, pentru fiecare femeie care a venit la lansarea volumelor sale de versuri.
„Marandiuc transmite în versuri aceleaşi lucruri ca şi în proză” ( Gheoghe Schwartz).
Citiți principiile noastre de moderare aici!