O „scurtă listă a erorilor urbanistice ale ultimilor ani” a fost postată de curând pe pagina Pro Urbe și distribuită mai apoi pe rețelele de socializare de către membrii acestei asociații. Deși momentul poate fi ușor etichetat drept „deștept” ales pentru cei implicați în lupta electorală și deși am oscilat și noi serios între publicarea acestora taman acum și nepublicarea lor, am considerat că cele care se găsesc în lista Pro Urbe sunt, cel puțin unele, cât se poate de adevărate și pentru noi și că aceste erori au răvășit Aradul și s-ar putea să-i fi știrbit serios din frumusețe și dezvoltare. Ca atare, am decis să le publicăm, chiar și în prag de campanie electorală, pentru că vocea specialiștilor ar trebui să se facă auzită chiar și acum, sau mai ales acum.
O primă eroare urbanistică în viziunea celor de la Pro Urbe este „autostrada care trece prin Alfa”. Justificarea celor de la asociație este următoarea: „Autostrada cu titulatura de “centură ocolitoare a municipiului Arad” tocmai nu este o centură ocolitoare. Trece pe lângă oraș, dar fix rolul de centură nu o are și nu ocolește orașul. Ocolirea orașului prin nord și est ar fi rezolvat legătura cu toate arterele ce intră în oraș. Ruta prin zona localităților Pecica – Sânpaul – Livada – Vladimirescu – Fântânele – Șagu ar fi legat toate intrările în Arad direct în autostradă. Așa am legat doar Nădlac-Arad de Arad-Timișoara. Restul cine știe când. În plus, am adus 10.000 de mașini pe zi sub balcoanele unui cartier aflat la marginea pădurii Ceala”.
Pe locul doi pe lista asociației se regăsește „Zona industrială fără transport în comun și cu o singură ieșire pe o singură bandă”, un subiect abordat în repetate rânduri în ultimii ani, mai ales de când blocajele din traficul de dimineață au devenit un calvar pentru chiar toți.
Iată ce spun cei de la Pro Urbe despre această eroare: „Zona industrială din vestul orașului și după 20 de ani are o singură ieșire cu intersecție în cruce, semaforizată. Zeci de mii de oameni trec zilnic prin intersecția aceea și așteaptă aiurea. Lipsa transportului în comun într-o asemenea zonă este de neconceput în orice oraș normal”. Pe locul trei la erori este „Stadionul UTA”, pentru că „Aradul avea nevoie de un stadion modern, dar categoric nu pe locul celui vechi. Mutarea lui în afara orașului ar fi permis construirea unui centru sportiv adevărat, cu terenuri de antrenament, cu anexe și cu… locuri de parcare. Toate aceste lipsesc de la actualul stadion și nici pe viitor nu se pot realiza”.
O catedrală și un centru
Urmează, pe patru, „Catedrala Ortodoxă de la Podgoria”, cu justificarea că „o catedrală creează un centru. Plasarea unei catedrale noi într-un loc care nu mai are nicio posibilitate de dezvoltare este o eroare urbanistică elementară. Catedrala trebuia pusă într-o locație liberă și se forma de la sine un centru urban în jurul ei. Noi am pus-o în cea mai aglomerată intersecție din oraș, fără parcări, fără locuri de odihnă, fără umbră, fără liniște”. Nici „abandonarea centrului” nu a fost uitată de pe lista neagră a celor de la Pro Urbe, care explică de ce acest fapt se regăsește printre erorile urbanistice locale astfel: „Centrul Aradului a devenit nelocuit și de nelocuit. Marile palate sunt goale pentru că nu merită să locuiești în centrul Aradului. E cald, e zgomot, e mizerie, pute, sunt cerșetori peste tot, magazine modeste, nu ai unde să își parchezi mașina. Este cea mai puțin atractivă zonă a orașului dacă ar fi să locuiești acolo. Administrația nu a luat nicio măsură pentru a mări atractivitatea zonei”. Urmează „Parcul de la Pădurice”, cu „investiție imensă prin care un petic de pădure a devenit un kitsch aglomerat și zgomotos. Un parc plin de oameni în jurul unui bazin (acela nu mai este lac) plin de alge, în cel mai poluat punct al orașului. 2 milioane de euro pentru a sta în gazele de eșapament a zeci de mii de mașini pe zi”.
Nicio reconciliere
Pe listă și-a făcut loc, surprinzător poate pentru oamenii de rând, „Piața Reconcilierii”, mai ales din cauza statuii românești: „Piața este foarte mare, inutil de mare. Este înconjurată de clădiri joase care strică și mai mult aspectul pieței. Cele două monumente nu prezintă o atracție pentru localnici, ei sunt obișnuiți cu ele, iar lipsa copacilor face locul indezirabil pentru o ieșire la aer. Calitatea, atât artistică, cât și de execuție, a Monumentului revoluționarilor români strică și mai tare aspectul pieței”.
Dacă pentru arădeni e posibil ca Parcul Reconcilierii să nu se găsească pe lista neagră, „strada Mețianu” e cu siguranță exemplul tuturor de „așa nu”. Se regăsește desigur pe poziția a opta a listei rușinii urbanistice din cauza unei reabilitări „de pomină, la prețuri exorbitante. Strada este murdară, economia zonei a murit. Bani publici aruncați fără să aducă vreun beneficiu comunității”.
Poate tot surpinzător pentru arădeanul de rând, specialiștii de la Pro Urbe au plasat pe locul nouă al listei „supermarketurile cu intersecții dezastruoase”, justificând această plasare cu faptul că „explozia supermarketurilor Lidl/Kaufland a dus la fragmentarea tuturor bulevardelor mari din oraș. La realizarea intersecțiilor din dreptul lor unicul criteriu a fost interesul investitorului și s-a ignorat total interesul comun al orașului. Traficul a fost congestionat, semafoarele sunt nesincronizate, benzile de circulație sunt vopsite aiurea”.
Marele proiect de suflet al administrației locale arădene din ultimii ani, singurul megaproiect al Aradului, „Regenerarea urbană” ocupă locul zece pe lista neagră a greșelilor urbanistice din pricina faptului că „programul de regenerare urbană trebuia să facă cartierele de blocuri mai plăcute, mai confortabile și mai umane. În schimbul celor 50 de milioane de euro locuitorii au primit doar parcări asfaltate. Nu un copac, nu un parc, nu un loc de joacă. Și 55 de grade la soare”. Aspectele de mai sus au fost semnalate de către mulți dintre cititorii ziarului/portalului nostru.
„Semafoare a napoda”, „instalate la noile supermarketuri sunt doar lovitura de grație dată traficului oricum haotic” din Arad și ocupă cea de a 11-a pozițieîn timp ce „Benzile de circulație vopsite aiurea” într-o sumedenie de intersecții din oraș („benzile dinaintea intersecției nu corespund cu benzile de după intersecție”), ocupă locul al 12-lea înclasamentul erorilor.
Pe ultimul loc, cel de al 13-lea, a fost pusă „Calea Timișorii”, „o arteră lată, pe care se putea face orice. S-au făcut niște stații de tramvai înguste, periculoase atât pentru călătorii cu tramvaiul, cât și pentru traficul auto. Nu se știe câte benzi are carosabilul, ba una, ba două, ba trei. S-au asfaltat parcări fără se planteze vreun copac”.
Bonus: piatra cubică
Cei de la Pro Urbe au adăugat însă și un bonus la această listă a rușinii: „pavajul de piatră cubică din fața Primăriei”, explicând această ultimă poziție cu faptul că „nici aici benzile trasate din piatră albă nu corespund nici cu benzile de dinaintea pieței, nici cu cele de după. Confuzie totală. În plus, nivelul de zgomot este cu 10 dB mai mare în piață decât pe bulevardul asfaltat. 10 dB înseamnă fix dublu. În fața Primăriei nu poți sta de vorbă cu cineva când pleacă mașinile de la semafoare. Ce sens a avut această inepție și cum de nu s-a corectat în atâția ani, cine știe?”.
Voci care nu sunt ascultate, voci care nu se aud
O listă a suferințelor Aradului care arată faptul că în absența specialiștilor la nivelul administrației locale sau măcar a consultării cu aceștia, orașul și cetățenii nu au decât de suferit, ani întregi sau la nesfârșit. Mai arată că arhitecții din Arad, uniunea lor, artiștii, oamenii de valoare de aici, pe lângă faptul că nu sunt luați în seamă, nu s-au mobilizat suficient și nici grupat suficient în jurul idealurilor pe care administrația le-a știrbit fie din necunoaștere, fie din indiferență, fie din fudulie. Pe vremuri, ce-i drept, cei de la Pro Urbe au încercat să schimbe viziunea arădenilor și a mai marilor urbei asupra adevăratelor bijuterii ale Aradului. Dincolo de cosmetizarea unui petic de verde ce-i poartă acum numele, sfaturile și eforturile lui Bujor Buda, omul în jurul căruia a înflorit Pro Urbe, nu au reușit din păcate să schimbe cu mai nimic viziunea oficialilor despre ce contează și ce trebuie apărat și salvat în acest oraș. Celelalte ONG-uri, ceilalți arădeni care au luptat pentru ca numărul acestor erori să nu crească, au obosit parcă odată cu orașul, fără să fi reușit să creeze o enclavă în jurul frumuseților lui. A fost salvat un parc – Parcul Eminescu, și un pod – Podul Traian, dar aceste salvări nu au schimbat nimic din cum e privit Aradul de către cei care îl conduc. Iar lista de acum, venită în preajma campaniei, nu va fi etichetată decât ca o simplă comandă politică.
Aici gasiți link spre materialul Asociației Pro Urbe: https://www.prourbe.ro/scurta-lista-a-erorilor-urbanistice-a-ultimilor-ani/
Trimite articolul
Xarticol f f fain in care s-au puncat f bine gafele facute de edilii aradeni din ultimii ani de domnie.
Pacat insa ca nimeni din edili nu cred ca va face ceva sa indrepte partial macar ce se mai poate greselile facute ( de ex aiureala cu piatra cubica din fata primariei)
Cea mai mare greseala a fost construirea uriasei catedrale pe bani f f multi , si pe care niciodata nu am vazut-o plina Catedrala veche era suficienta. pt oras .Câte spitale si scoli se puteau ridica cu acesti bani dati de statul roman nu doar de parohie ????????
La fel si chiciul din fosta piata a pompierilor care arata ca naiba comparativ cu cel a generalilor care ar trebui mutat in subcetate acolo unde a avut loc uciderea generalilor . si terenul actual facut un parc modern fara chiciuri si fara acest monument al generalilor si care nu este al romanilor sa fie clar.!
-
Cireașa de te tort.
Monumentul revoluționarilor români stă cuminte, într-un colțițor și arată …-
este in plin centrul orasului nu mai spune tampenii
-
Măi băiatule, nu-i vorba despre oraș, ci despre locație, Piața reconcilierii !
Dacă te uiți atent, o să constați faptul că punctul nodal, centrul acesteia, este ocupat de un grup statuar splendid. Iar undeva într-un colț al pieței e amplasat grupul statuar al revoluționarilor români, lucrare …
Ar fi corest să-ți ceri scuze pentru limbajul suburban pe care-l folosești într-o postare. Educația … cultura …-
Cica niste pasoptisti de tot rasul, va i mama lor si a celui care i-a creat si mai ales a Municipalitatii carea platit cu bani grei acest kitch.Monumentul maghiar,facand abstractie de ce conotatii are, este o adevarata opera de arta !
-
…. si ce-i de facut? Haideti cu propuneri la Consiliul local. Altfel, vom trai la fel ca pana azi.
-
-
-
teddy-eddy,
Nu sta ‘cuminte’ ci agreseaza privirea, bunul gust si chiar bunul simt.
Ma copleseste rusinea cind vad privirile amuzat-dispretuitoare ale turistilor veniti pentru Statuia Libertatii.
-
-
Aradean unul,caruia ii sta in ochi catedrala si nu bulevardul unde vechile si frumoasele palate sunt practic ruinate. Afla baiete ca, de treceai pe la catedrala duminicile, o vedeai plina iar in sarbatori arhi-plina. Si scuza-ma, dar si bisericile catolice si greco-catolice si casele de rugaciune peste sapatamana sunt goale si ultimele chiar incuiate si doar duminicile au prezenti un numar mare de credinciosi.Asa ca ce tot insiri doar ca sa te bagi in seama?
-
Dle anonim . Acest mastodont nu trebuia clădit si mai ales acolo Are dreptate cel de care te iei . După mintea ta dacă sunt 20-35 de oameni in interior cu vreo ocazie de botez sau nuntă inseamnă ca e ”multă ” lume Zău? . Ia vezi câte sute de milioane de euroi s-au cheltuit acolo. Pt ce ? Si apoi majoritatea banilor provin de la stat adică din banii tuturor contribuabililor .De faptul că e construită acolo si fără prea multă chibzuință nu mai zic nimic Scările sunt in pantă mai mare de 50 de grade ( inclinare) si oamenii in vârstă urcă greu sau ajutati , balustradele din inox sunt groase cât un brat de om si nu ori cine urcă le poate cuprinde cu mâna .Când plouă apa bălteste in jurul clădirii lucru de loc plăcut pt trecători Spun asta pt că trec zilnic pe acolo si am vazut ce se intâmplă si exemplele pot continua Se pare că cine a făcut receptia nu a fost prea interesat de asemenea lucruri. Asa că ………..
PS Am inteles că si in Bucuresti se construieste o catedrală uriasă zisă catedrala neamului probabil o să tină loc si ea de vreo câteva spitale cum bine zice cineva aici. Asta e moda acum se pare.
Hai pa!-
Fiecare are dreptatea lui. In 30 cei 30+ ani de nupa revolutie Spitalele existente trebuiau sa fie impecabile.Dar nu a facut nimeni nimic.Nu numarul spitalelor e o problema ci echiparea,dotarea si igiena lor…Gandeste-te logic ! Daca ai foarte multe spitale e grav pentru ca inseamna ca ai un popor bolnav spitalele nu trebuie sa fie la fiecare colt ca birturile,bisericile si chioscurile de ziare…Ganditi, ganditi gangiti, e gratis nu costa nimic sa iti folosesti creierul inainte de a vorbi…
-
-
Iar ca dezastrul sa continue si zona Metianu-piata mare sa fie distrusă economic, se insista pe ,,mutarea ” pieței mari.
Din anii socialismului incoace, Aradul nu a avut si nu are firme de arhitectura cu adevarat profesioniste si arhitecti stapani pe meserie si care sa-l iubeasca, sa mentina in viata mostenirea istorica si sa adauge cu simt estetic si bun simt ceva valoros. Cei care au fost si sunt, au fost indivizi ridicati politic, sau beizadelele celor cu functii, carora le-au facut reclama amici si famiia sau si-au facut singuri reclama . Iar aradenii au inghitit galusca si au reactionat ca in povestea ,,Hainele imparatului,, doar arar, cate unul a avut curajul sa ridice glasul si sa strige ,, Imparatul e gol !,, si a platit acest lucru.
-
Cum nu avem firme de arhitectura ? Pai ,, PRO ARHITECTURA ,,cei? Firma de paza?
-
Pisa-te pe ea si pe actionari ei😜.
-
👍👍👍 Adevărat.
-
-
pro arhitectura e grup infractional orgnizat…adica mafie!!
-
Cireașa de te tort.
Monumentul revoluționarilor români stă cuminte, într-un colțițor și arată …
Articolul merita publicat!
Unele gafe pot fi remediate, altele ba. Macar sa nu mai facem altele!
De curand a fost trambitat inchiderea inelului de centura pe banii CNAIR. Poate gandeste cineva putin peste conveniente si se va putea inchide centura printr-o bucata de autostrada pe ideea celor de la Pro
Urbe. Poate reusim cu un proiect bun atragerea unor fonduri europene
Atunci chiar vom avea o centura in regim de autostrada!
sa-i aud acum pe toti cei care spuneau ca stadionul UTA este bine pozitionat cand eu spuneam ca trebuia amplasat in afara orasului ei spuneau ca sunt multe stadioane in europa in centrul orasului veneau cu exemple de stadioane construite acum 50-60 de ani cand acolo era marginea orasului…lasa ca trece pandemie, si vedeti voi unde parcati cand mergeti la meciuri si atunci sa vad daca mai laudati locatia.
Cat despre zona industriala, dezastru, daca pleci 1 minut mai tarziu de la lucru astepti 20min sa iesi din intersectie
Pro Urbe a omis un proiect daca se poate numi asa ..nici nu stiu cum sa o numesc ….adunatura de tabla ruginita amplasata pe harta Romaniei din fata fostului cinema Dacia …ceva mai urat dpdv estetic arhitectural nu cred sa existe si tocmai in buricul orasului ..N-am cuvinte !!!!
-
Ai perfectă dreptate frateme-leu, căci,”grupul statuar” din fața blocului Libelula e o hiper-monstruozitate (artistică), fiind instalat în centrul orașului Arad cu scopul vădit de-a ne compromite definitiv în toată Europa.
Pt. cei ce n-au habar, Aradul a avut parte de un mare arhitect și artist, de talie internațională pe nume Milos Cristea, dar, din păcate atât înainte cât și “dupe” Revoluție, datorită faptului că nu a fost membru pcr, a suportat “rigorile”, fiind desconsiderat și marginalizat, sistematic.
-
Este dureros de corect ce ați observat domnule!Așa ceva numai pe obrazul unor nesimțiți poate rămîne.Dar nesimțiți,din păcate,avem destui prin ”organele de conducere” și tare mă tem că unii sunt chiar bătuți în cuie…
f bun articolul!!!
2004-2020 sunt 16 ani negri in Arad- anii falconisti, faraonul a facut ce a vrut el
trebuie stopat sa mai conduca prin marionetele sale!!
16 ani de administratia Falconetti
Stie cineva in ce an s-a inceput construirea Catedralei de la Podgoria?
Inainte de Revolutia din 89, acolo era o groapa imensa imprejmuita cu garduri temporare din tabla de culoare albastra…
-
1996
-
Acolo, înainte de 1989 era un parc mic și cochet
-
-
Greșit,acolo exista Monumentul Ostașului sovietic domnule !
Cea mai mare suferinta a Aradului a fost alegerea unei persoane veroase,cinice si lacome in functia de edil,fara nici o calitate,dar cu un mariaj potrivit,care,abil,si-a aservit consiliul local,si a putut face monstruozitatile din Arad,care de fapt sunt mai multe.Acest Dinu Paturica al zilelor noastre nu e singurul vinovat de starea asezarii,caci la alegerea sa au contribuirt din plin votantii,acceptind ideea ca voturile au fost libewr exprimate.Prin urmare,aradenii au orasul ce il merita,iar la apropierea alegerilor sunt slabe sanse sa se trezeasca.
-
Aveti perfecta dreptate. Diagnostic corect a starii de fapt.
-
Perfecta dreptate.Fiecare doarme cum asi asterne.
Foarte bine punctat ,articolul, dar nu cred ca pe acolo ii intereseaza .Pe ei îi interesează sa-si încaseze indemnizația (de vreo 40000 de ron ) si asta este restul nu contează..Peste tot este mizerie , cerșetori , caldura lipsa spațiilor verzi .
Lista poate continua! Lipsa unui pietonal real, un deziderat care pare de neatins dar care a fost posibil in perioada de “aur” a Aradului. Nici in alte orase nu a fost usor (de ex. Oradea), locuitorii s-au impotrivit la inceput, dar cand au inteles cum se va transforma orasul, viata lor de zi cu zi ca oradeni, au sprijinit neconditionat proiectele de adevarata regenerare urbana. Tocmai se pregateste inaugurarea cu mare fast a parcarilor colective, o alta gafa de proportii. In loc de plantarea in mijlocul unei incinte de blocuri a unei constructii metalice de tip “sopron metalic”, ar fi trebuit realizate parcari subterane care la nivelul terenului puteau fi scuaruri amenajate cu locuri de joaca, spatii verzi, etc.
O alta mare “magarie” pentru ca nu se poate numi greseala este faptul ca in Arad, pe langa faptul ca nu exista un PUG actualizat (probabil intentionat), nu exista nici teren pentru investitii strategice cum ar fi un spital nou. In toate zonele, mai centrale sau periferice terenurile sunt proprietatea unei singure persoane care poate bloca (si o face) orice intentie de dezvoltare. Cum este posibil asa ceva e treaba altora sa afle.
Strandul, eterna tema de campanie, ar trebui in primul rand rascumparat dupa ce a fost concesionat pe multi ani de acum inainte celor peste 150 de proprietari de diverse casute, chioscuri, restaurante sau ruine de pe strand. Abia atunci se va putea face ceva cu “maretul” strand aradean. Cei care promit diverse, ar trebui sa stie acest lucru (ca doar au fost prezenti la impartirea lui), sau macar sa se documenteze inainte de a aborda o tema pe care de fapt nu o stapanesc.
Ce parere aveti de cum se va rezolava Piata catedralei. In orice oras european cu centru istoric cu piata publica cu catedrala, piata este o piata agroalimentara volanta inainte de masa, iar dupa-amiaza este o piata civica unde se tin evenimente culturale.Asa functioana aceasta piata si la noi in vremurile bune. Noi desfintam piata agro, o mutam intr-un depozit din anii 60 cosmetizat si lasam Piata catedralei o piata fara viata, care nu va atrage decat persoanele fara adapost (ca si str. Metianu), unde vara nu se va putea sta din cauza caldurii iar iarna cine sta in piata si care va fi cat de cat animata doar in timpul sarbatorilor religioase importante.
Cazinoul, o cladire istorica emblematica pentru oras, in loc sa fie rascumparata si restaurata iar apoi redata Aradului, a ajuns in proprietate privata impreuna cu o zona limitrofa importanta din Parcul copiilor si se reface dupa placul si voia noului proprietar.
O greseala este si faptul ca de 30 de ani, cei care conduc acest oras nu au reusit sa gaseasca o modalitate de a rascumpara, reface, reintegra cladirile istorice si de a reface cladirile din zona centrala. Daca nu sti cum, inveti, te uiti in curtea vecinului, vezi cum face el si faci si tu. Ca la Oradea. Spre exemplu, cladirile pericol public de pe strada Grigore Alexandrescu, ruine care adapostesc persoanele fara adapost, ar putea deveni parcari supraterane cu cel putin 3 nivele intr-o zona in care e aproape imposibil sa gasesti loc de parcare.
Lista poate continua la nesfarsit. Frumos oras am avut odata, l-am primit in dar de la bunici si strabunici, dar nu prea stiu ce vom lasa noi nepotilor. Sper ca mai putem sa ne trezim si sa facem mai mult pentru cei care vor locui acest oras dupa noi.
Ați uitat strandul. Si acesta a fost distrus.
Da,Adriana frumos articolul ,bine documentat…dar toate aceste imaginii grotesti s-au creiat in vremea lui Falcă desigur cu fonduri europene nerambursabile “modernizările” fiind făcute de fațadă ,incomplecte da,orasul este gol,pustiu nu are nici un loc de atracție din cauza grotescului creiat,creste muschii ,iarba pe trotuarele pustii din centru,imaginea unui oras mort sau in colaps,bani o parte s-au dus,nu greșesc ! o părticică s-a dus pe aceste” modernizări” de fațadă ca si pe str. Mărului unde s-făcut canalizare fiind racordate toate “casele” de lângă pisttă,dar nu exista rețea de apă numai până la fer vechi deci bani risipiți aiurea,tot la fel s-a investit in pista de bicicliști in acea zonă dar este distrusă constant de localnicul de la capătul păistei de lângă pădure,cel cuare lucreză cu fii,gineri lui cu camioanele cârând zilnic gunoi in zonă si moloz nu se pune problema că ce face poliția,polițiile s-au polițisti in această vreme,ei vin iși fac datoria, vede ca se polueaza cu aceste transporturi si focurile nocturne de la fer vechi,dea transportatori de gunoi ,moloz care mi se pare că au cel puțin 8 camioane din câte am văzut eu si desiur că nici spre oras nu merg cu camioanele goale…cară pământ,humă,balast,nisip , si gunoi de caii colectate de la geambasii de cai din zonă,marii geambasi de cai din Arad de fapt ,iar primăria văzâd ca exploatarea naturii merge bine aducând profituri si primăriei,partidelor politice,instituțiilor statului si persoanelor fizice din aceste aparaturi a luat măsuri…repară pista cam o dată pe an sau la doi ani,a introdus iluminat stradal care nu fucționeaza ci doar hoți s, s-au racordat ilegal la el tot prin subteran asa ca să nu se vada,curent care desi nu e sub tensiune numai noaptea curentul e folosit la iluminat,Costea Ioan de exemplu un fost milițian,polițist pensionar acumare vreo 5-6 proiectoare in curte,da nu prea le aprinde de frica vecinilor cu care nu se are bine,in schimb are incălzire pe curent in nopțile lungi de iarnă ,iar vara uda gradinile non stopcu hidrofor tot asa nocturn, chear angajații Enel l-au legat in timpul lor liber,se ziceba mai mult tot pe el l-a legat tot ei si de la contorul vecinului lor si de vreo 7 ani această familie tot face reclamații și sesizări de când i s-a inmiit prețul facturilor acestia desi trăiesc intr-o casa modestă nu ar avea cum să consume curent in valoare de ,1400,1700,3700, e600 ultima factură nici măcar nu li s-au răspuns sesizărilor lor câțiva ani la rând până de curând când factura le-a scazut la…370 ! Lei cât se pătește pentru un IMM, sau două chear acest fost polițist este racordat prin ambele capete si pe la ultimul stâlp de curent al Enelului si cu doi stâlpi mai spre fer vechi unde este o poartărulantă de tablă cu sărmă ghimpată unde si-a construit o căsuța dar nu mai inaltă ca gardul așa că de afară nu este vizibilă,tot la fel si canalizare el a avut deviz de lucru separat…tot la fel pe la ambele capete nimeni pe stradă nu mai are asemenea lucrări făcute pe bani publici de primărie,si apoi polițisti corupți,de la ambele polițiii,instituții corupte bani furați din aceste “modernizări “de fațadă tot cu acesti bani s-au cumpărat fucții si mai inalte,in Guvern,Parlamentul european de către cei ce au avut acces la aceste fonduri,nu e greu de ghicit cine? sunt pe fucții importante la ora actuală si din aceste motive noi suntem privați de orce plăcere a vieții s,suntem imbolnăviți de fumul gunoaelor si deșeurilor voit,pentru că in zona Alfa,Mărului s-au făcut cele mai multe sesizări,cum este si normal că numai cei ce locuiesc in zonă vede ce se intâmplă,dar fiind tot amenințați de către autorități si de către țiganii pe care ai folosesc pentru scopurile lor din zona,ba chear li s-a dat foc la casă arzând in totalitate unui reclamant,așa că nu e de joacă cu mafioții acestia care ” lucrează” organizat in ultimul timp in aceste lunii de vară de mai poluează si fonic tot această zonă cu muzică dată la maxim zicese că de niste polițiști dotați cu de toate ,muzica,băutură fum fiind ultima găselniță se zvoneste ca să pedepsească un anume reclamant din zonă pe partea Mureșului dinspre Ar. Nou dar numai pe turele de noapte fiind văzuți de pescari care vin la pecuit si nu prind nimic din cauza zgomotului …. Mulțumesc Adriana că ai adus aceasta discuție in temă,care este din păcate pe cât de tristă pe atât de adevărată.
Cred că ar trebui pornit de urgență un proiect de regenerare a zonei centrale.Mă refer aici la reabilitarea tuturor clădirilor de pe artera centrală,aflate în ruină,redarea strălucirii lor de altă dată.Spațiile comerciale care stau închise de prea multă vreme,trebuie să devină funcționale,atractive,interesante pentru turiștii care mai trec prin Arad. Trebuie făcută o remobilare urbană modernă,cu locuri de odihnă pe bănci ca în anii 60,cu flori cât mai multe în forme gândite de specialiștii horticoli.Vreau ca Aradul să arate altfel,frumos,funcțional,sigur,cu oameni civilizați.Cred și eu că pavajul din fața primăriei trebuie îndepărtat fiind o sursă de zgomot importantă.Referitor la zgomote;ar mai fi și altele care pot fi eliminate,sau cel puțin atenuate ca de exemplu: zgomotul produs de ciorile care sălășluiesc în teii seculari de pe bulevard,înmulțite peste măsură în ultimii ani,care se pare sunt ,,animale ocrotite,,Poate și omul ar trebui ocrotit într-un fel în fața cîrîiturilor acestor păsări.Peste toate,la ceasurile înserării, caii putere ai unor motociclete,conduse de motocicliști mai puțin atenți față de cerințele ambientului, care și-au scos dispozitivele de amortizare din țevile de eșapament,tulbură și amplifică zgomotele! Numărul decibelilor tinde spre zona ,,roșie,, Oare cum trec mașinile lor gălăgioase, de inspecția tehnică obligatorie? RAR-ul mai există? Sau se face că n-aude. Aradul se vrea altceva!
De acord cu cele 13 observatii. Asi mai adauga , Muresul, bogatia orasului nostru, plin cu mizerii,crengi ,insule de nisip etc. Ar trebui curatat,dragat, o grije mai mare pt. aceasta frumusete, la care sa acordam atentie !
Catedrala orthodoxa are cea mai perfecta amplasare.in cap de bulevard.noi nu avem nevoie de o uriașă parcare privată cum și-au tras ilegal sectarii de la Maranata.noi mergem pe jos sau cu tramvaiul.noi nu ne-am construit centru de afaceri că și alți sectanți de pe vlaicu.nu avem sediu la pădurice acolo unde ar trebui să rămână copaci.
Foarte bune observațiile. Felicitări! Well done. Sunt lucruri pe care le-am observat și noi, dar nu le-am sintetizat atât de bine.
CLASICUL IOAN SLAVICI, SINGURUL ARĂDEAN NU ARE STRADĂ, NICI MONUMENT ŞI NICI ŞCOALĂ ŞI NICI – NICI – NICI ÎN ORAŞUL DE REŞEDINŢĂ AL JUDEŢULUI A R A D. DOAR UN BUST RIDICAT DIN PROPRIA INIŢIATIVĂ PE DIR. PROF. IOAN MUREŞAN LA ŞCOALA GENERALĂ NR. 4. RUŞINE CAPITALIŞTILOR NEO-COMUNIŞTI.
EMINESCU ŞI CARAGIALE, LA FEL…
Felicitări Pro Urbe, felicitări Adriana Barbu! Ce-ar fi sa fii proactiva acum și sa duci demersul jurnalistic un pas mai departe? Organizează o întâlnire publică la care să-i în inviti pe de o parte pe candidații la fotoliul de primar (sau măcar pe cei doi ce au șanse reale i-am numit aici pe domnii Bibart și Fifor) iar pe de alta parte pe reprezentanții ProUrbe. La această întâlnire am putea afla într-un mediu civilizat care este punctul de vedere al candidaților la cele semnalate de voi, în ce măsură aceste aspecte se afla pe agenda de viitor Primar și ce soluții concrete au distinșii domni pentru rezolvarea lor. Discuția va rămâne înregistrată și ne va da posibilitatea noua, celor ce votam, sa judecam justețea alegerii noastre actuale la următorul scrutin. Ce crezi? Reușești?
Benzile de bicicleta??? Alea cum au putut fi omise? Si alea se puteau face muuuuult mai bine decat mintuiala de lucru prezentata ca succes in Arad.
Sustin toate punctelw din articol dar si cele adaugate de voi cititorii! Mai adaug un punct…..a cata oara! Monumentul Marii Uniri? Grupul statutar de langa Libelulaeste solhtia de avarie! Va amintiti!? In preajma lui decembrie 2018 nu aveam monument de sfintit la 100 de ani si copii de la liceul de arta au realuzat in regim de urgenta – 2-3 saptamani si gratuitate acest grup statutar! Bravo lor si profesorilor!
Deci cand votam? Se mai tine cont de vot?
ar mai fi ceva important pt orice oras european in2020:TRANSPORTUL PUBLIC-esesc total ,atat la autobuse cat si la tramvaie.incepe scoala :din zona 300 spre centru ,unde sunt majoritatea liceelor trebuie sa schimbi tramvaiul,nu sut autobuse pt scolari care ar trebui sa inlocuiasca zecile de masini ale parintiilor
Voi realizati ce spagi au dat hit…nemtii de la Kauf/Lidl, pentru a pune mana pe “oraselul” acesta?! Nu e posibil, ca la fiecare magazin de-al lor sa se faca benzi si semafoare speciale… Sa incerce un mic comerciant local, sa faca o cerere la Primarie, macar pt un loc de parcare/aprovizionare in fata boutique-ului sau …
Am uitat, de cand avem 3 kauf si 4 lidl la un oras de 150k de locuitori, nu a mai ramas nici un boutique!
Ce ziceti de “Eminescu” din fata Politiei? Seamana cu Veorica, sau cu Gina Lolobrigida?
parerea mea ca aradul sa arate ok pt secolul asta…linile de tramvai pecentru bagate sub pamant…tramvai suspendat deasupea muresului…telegondola sa plece de la aeroport peste arad peste cetatea aradului …pasaje subterane la gara podgoria intim si uta….centura in regim de autostrada prin afara aradului est vest…nord sud ..daca face cineva asta aradul redevine competitiv..ce s a facut pana acum e doar sifonare de bani nu s a facut nimic care sa conteze !
Toate aceste lucruri denotă lipsa unei strategii pe termen lung în orașul nostru. Tot felul de trepăduși au condus Aradul (și vor să îl mai conducă) spre ceea ce vedem astăzi: un oraș murdărit de incompetența, dezinteresul și corupția celor care trebuiau să se ocupe de destinul acestuia. Trist
Stadionul UTA trebuia să rămînă acolo unde este și unde îi este locul,pentru că acolo au fost obținute cele mai mari rezultate ale echipei UTA.Ar fi trebuit doar ca niște oameni cu cap să-l refacă,să-l renoveze dacă vreți și să găsească o NOUĂ menire a acestui edificiu emblematic al orașului:un muzeu al sportului arădean dar și spațiu pentru întreceri sportive,chiar meciuri de fotbal.Iar pentru viitor,UN NOU STADION ăntr-o locație unde să se poată realiza ceva care să răspundă provocărilor de acum,inclusiv cu locuri de parcarea suficiente pentru cîți spectatori ar dori să meargă și să umple tribunele.În felul acesta s-ar fi împletit frumos trecutul și viitorul.Dar unde nu-i cap….