O operă de artă realizată la începutul secolului XX, care era „dosită” într-un depozit al Complexului Muzeal Arad, a fost readusă la lumină. Este vorba despre tabloul „Înmormântarea lui Hristos”, realizat de Feszty la Florenţa. Tabloul nu a mai fost văzut din anii 50, când a fost acoperit, iar apoi, în 1977, a fost rulat pe un tambur şi retras în depozitul muzeului. Totul pentru că trata un subiect religios care nu era pe placul comuniştilor.
„Am constituit o echipă de reputați specialiști restauratori din Ungaria si România care a examinat pictura și va pune un diagnostic. La prima vedere, a fost foarte bine conservat! Suntem extrem de emoționați, este un moment unic în viața muzeului nostru!”, a declarat directorul Complexului Muzeal Arad, dr. Peter Hugel.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Claudia Boghicevici, a completat, spunând că „deocamdată, din câte s-a discutat, este obligatorie examinarea cu raze ultraviolete a lucrării și abia apoi vom putea avea o imagine de ansamblu. Este cu adevărat o zi de referință pentru Arad, iar faptul că suntem părtași la această mare bucurie, că putem reda arădenilor o operă de artă unică, ne face foarte bucuroși”.
Scoaterea tabloului din depozitul muzeului a fost posibilă datorită demersurilor susţinute în ultimii 27 de ani de Asociația Kölcsey. În ceea ce priveşte „Înmormântarea lui Hristos”, acesta este un triptic monumental, de 52 de metri pătraţi, care redă trei faze ale înmormântării Mântuitorului. A fost pictat la Florența, apoi expus în anul 1902 la Budapesta.
Din 1913 la Arad
Lucrarea a ajuns la Arad în anul 1913 și a fost expusă odată cu inaugurarea Palatului Cultural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!