Ceea ce se dorea a fi un protest paşnic, în care jandarmii să fie partenerii arădenilor nemulţumiţi, s-a transformat într-o joacă de-a şoarecele şi pisica. În peste o lună de zile, cât a trecut de la primul miting desfăşurat în faţa Palatului Administrativ, peste 20 de arădeni au fost sancţionaţi contravenţional de către jandarmi. Asta deşi reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad (IJJ) susţineau că toţi cei care vor protesta paşnic nu vor avea de suferit.
Detalii despre sancţiunile aplicate de jandarmi am primit chiar de la reprezentanţii IJJ, care spun că „pe timpul desfăşurării acţiunilor de protest ce au avut loc în acest an, în faţa Palatului Administrativ, din municipiul Arad, acţiuni a căror organizare nu a fost declarată, avizată şi înregistrată, nu au fost constatate infracţiuni. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată. Printre aceste fapte au fost: refuzul de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sau refuzul de a se legitima cu actul de identitate şi, respectiv, tulburarea liniştii locuitorilor din zonă, precum şi a bunei funcţionări a instituţiilor publice, prin strigăte şi larmă, în mod repetat. Valoarea totală a amenzilor este de peste 5.000 lei”.
Practic, la o valoare a amenzii de aproximativ 200 de lei, rezultă că peste 20 de persoane au fost sancţionate de oamenii în uniformă.
Două amenzi contestate
Paradoxal, în acest moment doar două persoane au apelat la serviciile juridice oferite de avocatul Mişcării Arădene, Cătălin Mihalache. „Aceste persoane, unul membru al Mişcării Arădene şi un revoluţionar, au fost legitimaţi într-una din zilele de protest. Unul dintre cei amendaţi a întrebat dacă a făcut ceva, iar jandarmul i-a răspuns senin că doar notează şi că nu se întâmplă nimic. Ulterior s-a trezit acasă cu o amendă de 200 de lei pentru tulburarea liniştii publice”, a declarat avocatul Mihalache. Deoarece nu a fost somat să plece de acolo aşa cum era normal, mai spune avocatul, dar nici nu a fost prezent la întocmirea procesului verbal, considerăm că aceasta este o fraudă şi o vom contesta în instanţă.
Amenzi la intimidare
„Noi am intervenit şi cu alte ocazii de interes public. Aceste amenzi au caracter de intimidare, iar noi pentru a opri aceste abuzuri oferim asistenţă juridică. Arădenii care au primit amenzi trebuie doar să ne contacteze”, a declarat Claudiu Cristea, liderul Mişcării Arădene. Din câte ştiu, completează Cristea, cei care mai oferă consultanţă juridică sunt Doina Paul, avocatul PNL, şi revoluţionarul Eduard Hoffmann, unul dintre liderii Asociaţiei 21 Decembrie.
Înmânate personal
În ceea ce privesc procesele verbale de sancţionare, potrivit IJJ, acestea au fost transmise la domiciliul contravenienţilor de către agenţii constatatori. „În situaţia în care persoanele sancţionate nu au fost găsite la domiciliu, procesele verbale s-au transmis prin poştă”, ne spune Emilia Fânaţă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, care a mai spus că cei care se simt nendreptăţiţi cu privire la amenzi, se pot adresa judecătorilor pentru a-şi căuta dreptatea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!