Un martor care este ascuns de procuror sub numele de Nelu Pop a ieşit în faţa instanţei şi a declarat că cei doi inculpaţi, Răchită şi Moldovan, l-au condus la locul unde l-ar fi omorât pe Traian Trifa. Declaraţia lui Nelu Pop este susţinută de alţi martori care beneficiază de identităţi ascunse. Bănuielile lui Răchită şi Moldovan, în ceea ce priveşte adevărata „faţă’’ a martorilor cu identitate ascunsă, se îndreaptă spre clanul Rohozneanu. „Se ştie că martorii cu identitate secretă în cazul acesta sunt Uţu Rohozneanu, Fizidean Ioan Vivi şi Dragoman Daniel. Toată chestia asta a fost pentru răzbunare, pentru că eu nu mi-am retras plângerea împotriva lui. Ei sunt condamnaţi pentru tentativă de omor asupra mea. Uţu şi restul spuneau: <Retrage plângerea sau vă băgam cazul Trifa pe gât>. Nu ai de unde să ştii ce ai făcut în 22 mai 2004, decât dacă ai fost învăţat să spui bine lecţia’’, ne-a povestit Moldovan.
Moldovan liber, dar condamnat
În momentul de faţă, Florin Moldovan este liber. Tribunalul Sibiu l-a achitat, însă la recursul înaintat la Curtea de Apel Alba a fost condamnat la 18 ani de închisoare cu executare. De asemenea, judecătorii de aici au majorat şi pedeapsa lui Ovidiu Răchită de la 15,6 ani la 20 de ani. Ca să dea greutate mărturiilor lor, martorii cu identitate protejată, au declarat că printre cei care i-au auzit pe Răchită şi Moldovan „lăudându-se’’ cu uciderea lui Traian Trifa, a fost şi Milicici Dolinar, zis „Doli”. Acesta a declarat însă în faţa judecătorilor că nu i-a auzit niciodată pe cei doi vorbind despre acest caz şi că nu este adevărat că a asistat la o asemenea convorbire. Doli a cerut instanţei o confruntare cu martorul Nelu Pop, însă i s-a respins cererea pe motiv că identitatea acestuia ar putea fi dezvăluită.
Bundea, pentru Moldovan şi Răchită
Alexandru Bundea, condamnat în dosarul Rohozneanu, a venit în faţa instanţei care îi judeca pe Moldovan şi Răchită şi a declarat că Uţu Rohozneanu i-ar fi propus să declare că i-a auzit pe Moldovan şi pe Răchită lăudându-se într-un bar cu crima comisă asupra lui Traian Trifa. Bundea a spus judecătorilor că nu a putut declara aşa ceva.
Motivul crimei
Ca şi motiv al crimei, s-a spus că fosta iubită a lui Răchită ar fi fost de vină. Traian Trifa ar fi pus ochii pe iubita lui Răchită, lucru care l-ar fi deranjat pe acesta din urmă. Însă iubita lui Răchită, care a ajuns să fie şi ea acuzată (de complicitate la omor, dosarul ei fiind disjuns şi judecat separat de cazul celor doi inculpaţi) a adus dovezi scrise că, în acea perioadă, lucra ca şi animatoare în Italia. Un bilet de externare de la Spitalul Clinic Judeţean Arad, secţia ortopedie-traumatologie, îl plasează pe Ovidiu Răchită, potrivit spuselor sale, internat în unitatea medicală între 13 şi 15 mai, după o intervenţie chirurgicală la unul dintre genunchi, cu recomandarea ca după 10 zile de la externare să revină pentru scoaterea firelor. În ceea ce priveşte crosa cu care acuzarea susţine că ar fi fost lovit Traian Trifa, Ovidiu Răchită susţine că a arătat instanţei că acea crosă a primit-o în anul 2007, iar moartea tânărului a avut loc în mai 2004.
Procurorul Gherman la DIICOT
Ca şi o curiozitate, procurorul Marian Gherman, cel care a instrumentat dosarul Trifa, a optat pentru DIICOT – Structura Centrală, fiind unul dintre procurorii care a fost declarat admis la interviul susţinut în perioada 8-9 octombrie 2012, numirea pe acest post primind aviz favorabil din partea Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, Marian Gherman s-a numărat printre procurorii care au primit merite deosebite în perioada 2011-2012.
Citiţi mâine cum Ovidiu Răchită a fost eliberat de judecătorii Curţii de Apel Alba, de două ori.
Doi martori audiaţi în procesul Trifa
Citiți principiile noastre de moderare aici!