Complexul Muzeal Arad sărbătoreşte şi în acest an „Noaptea Muzeelor”, sâmbătă, 19 mai , când porţile muzeului vor fi deschise publicului până după miezul nopţii.
La Arad, Muzeul de Artă oferă arădenilor o expoziţie de excepţie, ce reuneşte lucrări ale celor mai valoroşi pictori români ai perioadei moderne şi interbelice, lucrări aflate în colecţia muzeului arădean. Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu sunt nume cap de afiş, re-integrate artei europene. Alţi pictori, la rândul lor maeştri şi formatori de şcoală, precum Camil Ressu, Iosif Iser, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Francisc Şirato sunt prezenţi prin lucrări care multă vreme nu au mai fost văzute de către publicul Muzeului de Artă. Totodată arădenii sunt invitaţi să se alăture atelierului de gravură deschis la muzeu de cunoscutul artist arădean Adrian Sandu, grafician. Pentru cei mici muzeul organizează un atelier-concurs de desene, la care pot participa copiii între 3 şi 8 ani, iar cea mai bună lucrare va primi Premiul muzeului.
Evenimentul va continua duminică, 20 mai, la Muzeul Oraşului Lipova, unde sunt invitaţi, în primul rând, copiii să participe la expoziţii, prezentări multimdeia şi ateliere de pictură, sculptură.
Parteneri la acest eveniment sunt Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Consiliul Judeţean Arad, Primăria Oraşului Lipova, Cenaclul de Arte Plastice Ion Andreescu Arad, Cercul Atelierul Fanteziei al Clubului copiilor Lipova, Biblioteca Judeteana A.D. Xenopol Arad, Foto Club Pro Arad, Colegiul National Moise Nicoara Arad.
Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a opta ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009. Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituite de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), care are loc pe 18 mai. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, coordonând desfășurarea Nopții Muzeelor în România și asigurând o promovare amplă şi coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului special dedicat, www.noapteamuzeelor.ro.
Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor la adresa
http://nuitdesmusees.culture.fr.
În România aproximativ 130 de muzee îşi aşteaptă vizitatorii în nocturnă.
La Arad, Sâmbătă, 19 mai, acces gratuit la MUZEUL DE ARTĂ (Str. Gh. Popa 2-4, etaj 2), orele 20.00 – 01.00; SALA CLIO (Str. Horea 10), orele
20.00 – 01.00; PALATUL CULTURAL (Piaţa George Enescu 1, Arad), orele
20.00 – 01.00; Duminică, 20 mai 2012, MUZEUL ORAŞULUI LIPOVA (Lipova, str. N. Bălcescu 21), orele 17.00 – 20.00
În programul Nopţii Muzeelor la Complexul Muzeal Arad de sâmbătă, 19 mai:
MUZEUL DE ARTĂ (Str. Gh. Popa 2-4, etaj 2)
20.00 – 01.00
ora 20.00
Deschiderea expoziţiei de artă
Mari maeştrii ai picturii româneşti moderne în colecţia Muzeului de Artă:
Aman, Grigorescu, Andreescu, Luchian, Pallady, Petraşcu, Tonitza, Iser,
Ressu, Dărăscu, Steriadi, Şirato
O selecţie în colecţia de artă românească a Complexului Muzeal Arad, mai precis asupra artei moderne şi interbelice, are drept rezultat alăturarea pe simeză a unor lucrări reprezentative pentru pictura sfârşitului de secol XIX şi cea din prima jumătate a secolului XX. Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu sunt nume cap de afiş, re/integrate artei europene. Alţi pictori, la rândul lor maeştri şi formatori de şcoală, precum Camil Ressu, Iosif Iser, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Francisc Şirato sunt prezenţi prin lucrări care multă vreme nu au mai fost văzute de către publicul Muzeului de Artă.
Expoziţia Mari maeştri ai picturii româneşti moderne în colecţia Muzeului de Artă Arad reuneşte peisaje, naturi moarte, portrete şi autoportrete, scene de gen.
O parte dintre lucrările expuse astăzi au ajuns la Arad în anii interbelici, achiziţionate de către muzeu din atelierele artiştilor sau din expoziţii. Alte picturi au fost cumpărate în a doua jumătate a secolului trecut sau transferate, în anii ‘60, de la Muzeul Naţional de Artă al României.
„Prin conceptul său, expoziţia ilustrează etape ale picturii moderne, privite în evoluţie cronologică şi receptate, în acelaşi timp, sincron datorită formulei de prezentare comparativistă” – precizează Adriana Pantazi, curatorul expoziţiei.
ora 20.00-01.00
Atelier de gravură al artistului aradean Adrian Sandu, grafician
ora 20.30
Concurs de desene pentru copii (3-8 ani)
Micii prieteni ai Muzeului de Artă, coordonat de Ioan Paul Colta, restaurator
ora 20.00-01.00
Expoziţie de carte
Gravura de secolele XVIII-XIX în colecţia de carte rară a Bibliotecii Judeţene “A.D. Xenopol” Arad.Partener: Biblioteca Judeţeană “A.D. Xenopol” Arad
• SALA CLIO (Str. Horea 10), 20.00 – 01.00
Ora 21.00: Vernisajul expoziţie de artă plastică Salonul de acurelă. Prezintă: Dan Lăzărescu. Atelier interactiv cu membrii cenaclului Partener: Cenaclul de Arte Plastice Ion Andreescu Arad
Salonul de acuarelă este o expoziţie tradiţională, aceasta organizându-se consecutiv timp de 12 ani. La “Salonul de acuarelă 2012” expun 16 artisti, membrii ai cenaclului, 80 de lucrări de acuarela. Cu ocazia Nopţii muzeelor, cenaclul organizeaza în Sala Clio un atelier de creaţie interactiv, iar publicul care vizitează expoziţia poate să intre în contact direct cu artiştii care lucrează.
Cenaclul de artă plastică “Ion Andreescu Arad” a fost înfiinţat în 1956. Timp de 56 de ani a organizat nenumărate activităţi culturale cum ar fi expoziţii în ţară şi în străinătate, tabere de creaţie, ateliere in aer liber, etc, prin care a contribuit din plin la formarea gustului artistc al arădenilor şi la viaţa artistică locală. În prezent numără aproximativ 50 de membrii activi din Arad, Chişineu Criş, Pecica, Nădlac, Şiria, Zerind, dar şi din Italia si Ungaria.
• PALATUL CULTURAL (Piaţa George Enescu 1, Arad)
20.00 – 01.00
Expoziţia permanenta de arheologie
Săpături de salvare a patrimoniului arheologic pe Autostrada Arad-Nadlac, 2011-2012 (prezentare multimedia)
Cercetarea arheologică preventivă a fost determinată de necesitatea descărcării de sarcină arheologică a siturilor identificate de periegheza si diagnosticul arheologic şi situate pe viitorul tronson al autostrăzii Arad-Nadlac. Siturile cercetate oferă informaţii vaste cu privire la habitatul, îndeletnicirile comunităţilor din zonă, atât în timpul epocii târzii a bronzului, cât şi în perioada secolelor III-V d.Hr, respectiv XI-XII d.Hr.
Expoziţia Ştiinţele Naturii
Expoziţia Un secol de istorie naturală. Comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal
Partener:Colegiul National Moise Nicoara Arad
O colecţie alcătuită din 164 de piese naturalizate (păsări, mamifere, peşti, reptile), cu valoare istorică, patrimonială, dar şi deosebit de atent conservate, ilustrează natura arădeană acum o sută de ani. Vechimea pieselor este dovedită de etichetele originale care s-au păstrat în mare parte. Expunerea Colecţiei Gimnaziului Superior Regal din Arad, alături de piesele naturalizate aflate in patrimoniul muzeului, permite o prezentare complexă a faunei din această zonă geografică.
Gimnaziul Superior Regal din Arad, în prezent Colegiul Naţional “Moise Nicoară”, a primit importante donaţii de piese zoologice, naturalizate, în perioada 1870-1900. Personalităţi locale, precum Primarul Atzel Peter, Lejteny Sandor, contele Wenkheim, au contribuit la acumularea unui valoros patrimoniu faunistic provenit din zona Aradului, păstrat în cabinetele specializate ale şcolii. Păsări precum pelicanii, dropiile, cocorii, mierla albastră, care au dispărut din zona judeţului Arad, păsări răpitoare, păsări de pădure – unele de foarte mici dimensiuni, păsări exotice, mamifere carnivore, mamifere rozătoare, păsări de baltă şi nu în ultimul rând peşti exotici – excepţional conservaţi, mamifere exotice, ornitorinc şi tatu sau felurite tipuri de testoase, pot fi admirate în expoziţia deschisă la Secţia de Ştiinţe Naturale a Complexului Muzeal Arad.
Sala de expoziţii temporare
Expoziţie de fotografie, Fotoclar Bucuresti
Partener: Foto Club Pro Arad
• MUZEUL ORAŞULUI LIPOVA (Lipova, str. N. Bălcescu 21), duminică, 20 mai 2012, de la ora 17.00
Deschiderea expoziţiei de pictură
Culori. Culori. Vesele culori a Cercului “Atelierul fanteziei” al Clubului copiiilor Lipova
Prezintă: Corina DUBEŞTEAN, muzeograf
ora 17.30
Icoane pe sticlă din colecţia Complexului Muzeal Arad (prezentare multimedia)
Prezintă: Sorin SABĂU, Gabriel HĂLMĂGEAN, muzeograf
ora 18.00
Ateliere pentru copii
Micii pictori iconari, prof. coordonator Camelia Iordache
Sculptură în marmură, prof. coordonator Marius Iercosan
Citiți principiile noastre de moderare aici!