Aşa după cum am relatat, într-un amplu reportaj, duminică a avut loc slujba de târnosire la noua biserică a Mănăstirii Arad-Gai, oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de înalţi ierarhi, preoţi şi diaconi.
Dar până la a ajunge la acest moment de aleasă sărbătoare, de care s-au bucurat peste 5.000 de credincioşi, a fost nevoie de ani mulţi de jertfelnicie, consemnată şi în Hrisovul ce a fost pus în piciorul de la Sfânta Masă din Altar.
File de istorie
Întrucât biserica monument istoric „Sfântul Simeon Stâlpnicul”, care datează din anul 1762, ctitorie a episcopului Sinesie Jivanovici, făcând o unitate cu reşedinţa sa, era neîncăpătoare pentru credincioşi şi pelerini, obştea a găsit potrivită construcţia unei biserici mai mari şi a unei clopotniţe.
Lucrarea a început cu binecuvântarea ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, la 1 decembrie 2002, prin osârdia întregii obşti a mănăstirii, ajutată de credincioşii care o cercetează statornic, stareţă fiind monahia Ieroteia Avram iar duhovnic, ieromonahul Cleopa Jurj. După retragerea din funcţie, datorită vârstei înaintate, a maicii stareţe Ieroteia Avram, obştea mânăstirii a ales în fruntea ei, la 21 noiembrie 2009, pe monahia Magdalena Borteş, care a continuat lucrările. Între anii 2008-2010, au fost executată pictura în frescă de către maestrul Petru Botezatu, pictor de categoria I, împreună cu cei cinci ucenici ai săi.
Împliniri spirituale
Pentru întărirea duhovnicească a obştii şi credincioşilor, în anul 2007 au fost aduse în mănăstire o raclă cu părticele din Sfintele Moaşte ale mai multor sfinţi, un fragment din lemnul Sfintei Cruci şi o icoană reprezentând Acoperământul Maicii Domnului.
Alături de acestea, se înscriu şi alte împliniri în vatra sfintei mănăstiri, ca de pildă noul edificiu de chilii, atelierele, trapeza nouă şi diferite încăperi, mărind zestrea moştenită şi întreţinută cu grijă peste desele încrâncenări timp de două veacuri şi jumătate.
Contribuţii
La acoperirea tuturor cheltuielilor, pe lângă numărul mare al credincioşilor, au participat Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Judeţean Arad şi Primăria Municipiului Arad. Totalul cheltuielilor depăşind 3.700.000 RON.
Citiți principiile noastre de moderare aici!