SEBIȘ. Se preconizează o nouă situație de urgență generată de neredicarea deșeurilor, de data aceasta pe zona de colectare 4 a județului, care cuprinde orașul Sebiș și comunele Almaș, Bârsa, Brazii, Buteni, Cărand, Chisindia, Dezna, Dieci, Gurahonț, Hălmăgel, Hălmagiu, Ignești, Moneasa, Pleșcuța, Vârfurile. Și aici, la fel ca în zona 2 de colectare (Chișineu-Criș și comunele adiacente), operatorul de salubritate – același Consult Soc Centrum – nu a mai ridicat deșeurile de mai bine de o lună, lăsându-i pe localnici cu gunoaiele în fața caselor.
Primarul din Sebiș, Cristian Feieș, a anunțat în spațiul public intenția de reziliere a contractului de salubritate:
„În cadrul unei ședințe cu toți primarii din zona 4 de colectare a deșeurilor am hotărât, în urma numeroaselor derapaje ale operatorului care are obligația să ridice gunoiul din orașul Sebiș și localitățile din jur, să demarăm procedura de reziliere a contractului și găsirea unei alte firme. Din nefericire, colectarea deșeurilor în orașul Sebiș se desfășoară execrabil, iar această situație va mai dura, din păcate, până la găsirea unui alt operator. Ca perspectivă de timp poate dura până la 30 de zile. Vă voi ține la curent cu evoluția acestei situații neplăcute.”
Vot în AGA
Răzvan Cadar, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurile Arad (ADISIGD), ne-a explicat cum vor continua demersurile până la rezilierea contractului:
„Au făcut primul pas, în sensul că au votat la nivel zonal rezilierea contractului. În continuare, curge termenul legal de 10 zile, timp în care operatorul poate remedia deficiențele. Dacă acest lucru nu se va întâmpla va urma un control, la finalul căruia se va întocmi un raport de evaluare în care se va constatat neîndeplinirea obligațiilor contractuale. Așa cum s-a întâmplat și la Chișineu-Criș, dacă se va vota și în AGA rezilierea contractului, urmează ca CJSU să emită decizia prin care se constată existența situației de urgență.”
În cazul unui vot pozitiv în AGA, hotărârea va fi comunicată, în cel mai scurt timp, Instituției Prefectului, care va convoca Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) în vederea constatării existenței unei situații de urgență. În baza deciziei CJSU, ADI-SIGD Arad este abilitată să dispună măsuri legale în regim de urgență pentru asigurarea continuității activității de colectare și transport a deșeurilor din zona 4, prin delegarea temporară a operării către un operator autorizat, până la desemnarea printr-o procedură de achiziții publice a unui nou operator.
A doua reziliere
Având în vedere că este a doua situație de acest gen înregistrată într-o săptămână, în două zone diferite ale județului, ce-i drept, date în grija aceluiași operator, am putea spune că ne aflăm într-o criză a gunoaielor care afectează două orașe – Chișineu-Criș și Sebiș – și alte 25 de comune. Rămâne de văzut dacă și cine va prelua colectarea deșeurilor pe cele două zone, dar mai ales cât va dura „hărnicia” noului operator. Până atunci, primăriile vor trebui să se descurce pe cont propriu.
Citește și:
Trimite articolul
XCata mizerie face omul!!!!!! Sufocam planeta , dar noua nu ne pasa, burta plina si cumparaturi fara rost , apoi ne miram cate calamitati vin peste noi?????!!!!!!