Artiștii expozanți sunt: Corina Pecican, Ecaterina Hălmăgeanu, Estera Kertesz și Lenuța Rus, fiecare prezentandu-se cu 15 lucrări de artă plastică. Expoziția se poate vizualiza pe pagina Asociației „Ion Andreescu”: https://www.facebook.com/Asociatia-Ion-Andreescu-Arad-501763649925914
Despre artiști și lucrările lor
Corina Pecican
S-a născut la 2 iunie 1968 în Arad. Încă din copilărie îi plăcea să deseneze, să picteze și în mai multe rânduri a participat la concursuri locale și naționale de grafică și de pictură. În 1986 a terminat Școala Populară de Arte la clasa de pictură. Din 2018 este membră a Asociației „Ion Andreescu” din Arad în cadrul căreia a participat la toate expozițiile colective și de grup organizate. În 2019, la aniversarea a 65 de ani de la înființarea Asociației a participat la expoziția jubiliară. Tot în 2019 a participat la expoziția de grup „Iarna din noi” la Muzeul Sever Bocu din Lipova.
La această expoziție online se prezintă în fața publicului cu o colecție având un impresionant univers de forme si culoare. Majoritatea lucrărilor au un caracter figurativ și totuși, formele ușor abstractizate, reduse la esențe, atrag atenția privitorului asupra modului deosebit al artistei de a privi lumea. De la căldura florilor, prezentate în variate abordări, la frigul parcă împietrit al peisajului urban, în contrast cu umanismul intim și mângâietor al celui rural, și până la prospețimea răcoroasă a celor câteva picături de apă de deasupra mării în amurg, toate stau mărturie a bogăției sufletești, a sensibilității și a imaginației artistei pe care o veți cunoaște astăzi.
Ecaterina Hălmăgeanu
S-a născut la Galați, la data de 17 martie,1956. În 1990 a absolvit Școala Populară de Arte din Constanța participând împreună cu colegii la expoziții colective până în 1998. Organizează anual expoziții personale între anii 1994-99. Între anii 1990-2010 participă la toate expozițiile organizate în cadrul Asociației Amfora din Constanța, a cărei membră este, în multe orașe din țară. Între anii 1913-2019 participă la numeroase expoziții colective și de grup, ca membră a Atelierului Comandor Val Donici din cadrul Muzeului Marinei din Constanța. Este membră a Asociatiei Artrad din Sebeș-Alba, între anii 2014- 2018, participând la numeroase expoziții interne și internaționale. Din 2018 devine membră a Asociației Ion Andreescu din Arad, participă împreună cu colegii la toate expozițiile de grup și colective organizate. Multe din lucrările sale se află în colecții particulare din România, Austria, Germania și SUA.
În această expoziție, artista se prezintă cu lucrări de natură statică și peisaje în care își exprimă iubirea față de natură și respectul și admirația față de arta populară și de tradiții. Minunatele obiecte de ceramică și țesături se află intr-un dialog cald și firesc cu flori, cu plante sau cu fructele acestora, dar și cu universul formelor și culorilor echilibrate, armonioase și naturale ale peisajelor.
Estera Kertesz
S-a născut la 24 august 1946, în comuna Roșiori- Bihor. A absolvit Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, secția de limbi străine. În anul 1983 a absolvit Școala Populară de Arte din Arad la clasa de sculptură a maestrului Emil Vitroel, iar în prezent este elevă în anul II la clasa de Graphic- Design. Între anii 1978-83 a luat parte anual la expozițiile organizate de școală. Din 2015 este membră a Asociației „Ion Andreescu” din Arad luând parte la toate expozițiile colective și de grup organizate. În anul 2019 a donat câte o lucrare dedicată Marii Uniri Muzeului Satului din Moneasa și Muzeului „Sever Bocu” din Lipova.
La expoziția de față, publicul va face cunoștință cu o colecție de lucrări ce prezintă interes prin multitudinea domeniilor de artă pe care le abordează: colajul, pastelul, sculptura și arta digitală. Caracterul variat și deosebit al lucrărilor sale dovedește marea curiozitate și uimirea cu care artista privește lumea, dorința de a-și încerca capacitățile în diferite domenii ale artei și aspirația sa permanentă de a învăța, de a cunoaște noul. Caracterul figurativ al lucrărilor sale pline de romantism, mesajul profund uman, universul de forme si culoare, armonios și echilibrat, atrag atenția vizitatorilor și o îndreaptă aproape imperceptibil către domeniul creațiilor abstracte sau ușor abstractizate ale artei digitale pe care o abordează în ultima perioadă. Acestea sunt prelucrări digitale ale propriilor opere, ale propriilor fotografii sau ale unor imagini descărcate de pe internet. Ele sunt purtătoare ale mesajelor, ale sentimentelor și ideilor autorului și permit, prin natura lor, transmiterea frapantă și clară a acestora.
Lenuța Rus
S-a născut la Gurahonț, în județul Arad, la 14 iunie 1968. A absolvit Școala Postliceală Sanitară în 1986 și Facultatea de Arte Vizuale, secția de pictură din Oradea, în 2019. În prezent lucrează la Spitalul de Boli Cronice din Sebiș și la Spitalul Dr. Corneliu Bârsan din Județul Arad. Este membru al Asociației Ion Andreescu din Arad din 2008, a participat la numeroase expoziții de grup și colective împreună cu colegii în cadrul asociației și la altele în țară și în străinătate. Între 2009-2018 a participat la expozițiile: de la Palatul Parlamentului din București, la Casa de Cultură din Sebiș, la Muzeul din Arad, la Muzeul din Beiuș, în Cetatea de la Oradea, la o expoziție de pictură pe sticlă din Blaj, la Békéscsaba din Ungaria, la „Salon de printemps” din Mantevillois, Franța. Între 2008 și 2018 a luat parte la taberele de artă: la Zilele Aradului, la Kétegyház (Ungaria), la Reșița, Semenic, Bratca(Bihor), la Békésszetandrás.
Ce te poate face să te apuci de învățat, să-ti dai examenul de licență concurând cu tineri de 20 de ani la o facultate de arte, la cursuri de zi, la vârsta de 51 de ani, în timp ce lucrezi la un spital în alt oraș? Doar preaplinul dintr-un suflet uriaș, iubirea și admirația față de artă și de tot ceea ce este frumos și dorința de a transmite lumii ceea ce trăiește și crește în tine. Astăzi, dragi vizitatori, puteți să faceți cunoștință cu lumea plină de culoare și de armonie, de vraja și de miracolul ce se revarsă asupra noastră într-o cascadă de flori din preaplinul sufletului artistei, sub aspectul unei colecții de picturil figurative în stilull impresioniștilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!