Avem trei puncte de trecere a frontierei în judeţul Arad, dar există posibilitatea înfiinţării unui nou punct de graniţă. Aceasta este dorinţa administraţiei locale din Iratoşu, care, prin vocea primarului Atila Papp, a anunţat că a trimis o cerere în acest sens către Ministerul Administraţiei şi Internelor.
„În data de 6 august 2012 am trimis cererea respectivă către Guvern, dar încă nu am primit niciun răspuns”, ne anunţă primarul din Iratoşu. În cererea cu pricina se solicită deschiderea unui punct de trecere a frontierei permanent între Iratoş şi Dombegyhaz pentru o perioadă determinată, respectiv doi ani de zile.
„Am cerut deschiderea frontierei pentru doi ani gândindu-ne că apoi vom intra în spaţiul Schengen, iar graniţele vor fi deschise”, ne mai spune Papp. Acesta vine şi cu argumente care să suţină solicitarea lui.
„Iratoşu-Dombegyzah ar fi cel mai apropiat punct de trecere a frontierei de municipiul Arad. Din centrul Aradului şi până la graniţa respectivă sunt 18 kilometri. Nu vrem un punct de trecere mare, pentru marfă, solicităm doar deschiderea graniţei pentru micul trafic”, a declarat primarul din Iratoşu.
Pe lângă vecinătatea de municipiu, Atila Papp spune că localitatea pe care o conduce se află în relaţii foarte bune cu vecinii din Ungaria, iar punctul de trecere a frontierei s-ar plia foarte bine pe planul de dezvoltare transfrontalieră româno-ungară.
Mai mult, schimburile economice în zonă ar fi mult facilitate odată cu un punct de graniţă aici. Dar mai este mult până departe. Cu toate că încă nici nu a primit un răspuns referitor la cererea pe care au trimis-o guvernanţilor, cei din Iratoşu se pregătesc deja pentru un posibil răspuns afirmativ şi s-au gândit chiar şi la un imobil care să găzduiască viitorul punct de trecere a frontierei.
Este vorba despre o veche clădire a armatei, aflată la aproximativ un kilometru de graniţa efectivă. Aceasta ar putea găzdui tot ce înseamnă logistica unei ieşiri spre Ungaria. Dar clădirea s-a aflat în administrarea Consiliului Judeţean Arad (CJA), prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, aşa că administraţia din Iratoşu a trimis o solicitare către conducerea judeţului prin care cere cu titlu gratuit clădirea cu pricina.
„Vrem să amenajăm acolo punctul de trecere a frontierei”, ne spune primarul din Iratoşu. În şedinţa CJA din 30 august aleşii judeţeni au fost chemaţi să voteze pentru retragerea dreptului de administrare a clădirii celor de la Asistenţă Socială şi darea în administrare directă comunei Iratoşu.
Şi rezervă
Dacă cei de la minister nu vor accepta înfiinţarea punctului de trecere a frontierei, clădirea nu va fi abandonată, existând un plan de rezervă.
„Clădirea ar putea deveni un cămin de bătrâni sau un loc de recreere pentru copii. Am putea căuta o variantă de finanţare nerambursabilă în acest sens, dar un lucru este sigur: nu vom lăsa clădirea în paragină dacă nu vom primi un răspuns afirmativ de la minister. Dar, cu toate acestea, dorinţa noastră este un punct de trecere aici”, a declarat Atila Papp.
2 zile
Iratoşu este localitatea din judeţul nostru devenită faimoasă în toată ţara pentru cele două zile pe an când se deschide graniţa. Anual, poliţiştii de frontieră permit traversarea graniţei Iratoşu-Dombegyhaz cu ocazia unei sărbătoririi zilelor comunei maghiare. Câte 500-600 de arădeni merg pe jos, cu bicicleta sau cu căruţa în fiecare an, pentru ca a doua zi să se întorarcă prin acelaşi loc. Autorităţile din Iratoşu vor ca trecerea spre Ungaria să devină, de acum, permanentă.
alin.gherasim@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!