O nouă licitație a fost lansată de către Compania Națională de Investiții în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare, dotare și extindere a Căminului Cultural din Săvârșin. Termenul de depunere a ofertelor este data de 8 februarie.
Lucrări vechi
Reabilitarea clădirii Căminului Cultural din Săvârșin, construit în anul 1930, a fost una cu probleme. În 2015, Primăria Comunei Săvârșin emitea autorizația de construcție, după ce asocierea dintre SC. Electra Geniu SRL și SC Sercotrans SRL, ambele din Hunedoara, câștigaseră licitația organizată de Compania Națională de Investiții (CNI). Valoarea proiectului era, la acea vreme, de 490.841 lei fără TVA. Compania anunța, în același an, că pe 14 octombrie va începe procesul de reabilitare și modernizare a Căminului Cultural, lucru care s-a și întâmplat. Nu s-a lucrat prea mult, însă, contractul cu asocierea de firme fiind reziliat, iar clădirea a ajuns un șantier abandonat.
Autorizație prelungită
În 2017, pe 15 octombrie, în urma unei cereri formulate de CNI, Primăria Săvârșin prelungește termenul autorizației de construire până pe 14.10. Conform prelungirii, „după această dată este nevoie de o altă autorizație de construire”. Și pentru că nu s-au reînceput lucrările în termenul prevăzut de prelungirea autorizației, cei de la CNI vor fi nevoiți să obțină una nouă.
O nouă licitație
La începutul anului 2019, CNI a lansat o nouă licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, pentru finalizarea lucrărilor începute în urmă cu aproape patru ani. Valoarea proiectului a crescut la 650.869 de lei, urmând ca ofertele să poată fi depuse până pe 8 februarie. Execuția lucrărilor ar urma să se facă în termen de șase luni de la emiterea ordinului de începere, iar garanția minimă pentru lucrare este de 36 de luni, adică trei ani.
Au crescut prețurile
„Lucrarea e începută prin 2014-2015, cred. În 2016 s-a reziliat contractul cu firma care a efectuat lucrarea la vremea respectivă și de atunci s-au mai organizat încă vreo patru licitații, dacă nu mă înșel, dar nu s-a înscris nimeni. La ultima licitație am sesizat Compania Națională de Investiții că au fost depășite valoric prețurile de referință la anumite materiale. Cei de la CNI au recalculat totul, astfel că valoarea proiectului a crescut. Sper ca acum, că valoarea proiectului e mai mare, să se înscrie cineva la licitație”, spune Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârșin.
Își schimbă destinația
Edificiul construit în 1930 cu destinație culturală a suferit în ultimii ani diferite modificări. Conform situației aprobate de CNI, după lucrările de reabilitare, modernizare, dotare și extindere, acesta va avea două funcțiuni: cămin cultural și muzeu de artă. Aici va fi amenajat, spun cei de la CNI, Muzeul de Artă Eugen Popa, ce va fi realizat în zona accesului principal în actualul cămin, dar și la etajul clădirii. „Pentru realizarea accesului în sala de spectacole a căminului se propune construirea unei terase acoperite în lateralul clădirii, pe fațada de sud, care va avea și funcțiunea de scenă pentru evenimente desfășurate în aer liber, în curtea căminului cultural. Capacitatea sălii de spectacole în urma reabilitării va fi de 140 de locuri pe scaune și un număr de maximum 40 de persoane pe scenă”, se arată în caietul de sarcini al licitației.
Cât de necesar e căminul
„Lipsa unui cămin cultural se simte la noi în comună. Momentan, tot ce organizăm, organizăm într-o sală de evenimente în care se organizează nunți, botezuri și alte asemenea. Ori o sală de spectacol e necesară. Și nu e vorba numai despre sală de evenimente, pentru că jumătate din imobilul în discuție este alocată muzeului de artă. Avem o colecție foarte valoroasă de lucrări care, din păcate, în momentul de față stă depozitată la casa memorială și nu poate fi vizitată de public. Odată finalizată lucrarea de la căminul cultural, toată colecția va putea fi expusă și vizitată de persoanele interesate”, completează primarul comunei, Ioan Vodicean.
Dotări noi
În plus față de ce avea inițial, căminul cultural se va alege, printre altele, cu mai multe grupuri sanitare, o centrală termică și va fi accesibilizat persoanelor cu dizabilități prin realizarea unei rampe de acces. O mare parte a lucrărilor începute în urmă cu aproape patru ani, însă, nu a fost finalizată. Lipsesc pardoselile din grupurile sanitare și sala de spectacol, de pe scenă și din sălile muzeului de artă, nici măcar stratul de suport al pardoselii nefiind executat. De asemenea, pereții interiori nu au fost încă tencuiți, deoarece instalația electrică nu a fost realizată,. Lipsesc și plafoanele din rigips, termoizolațiile cu polistiren extrudat, streașina, jgheaburile și burlanele, glafurile de la ferestre, balustrăzile metalice prevăzute în proiect și alte instalații necesare funcționării. Conform scenariului de securitate la incendiu, clădirea va fi dotată cu dispozitive de desfumare, cu deschidere automată în caz de incendiu, la scenă și sala de spectacole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!