ARAD. Masterplanul de gestionare a deşeurilor, implementat de Consiliul Judeţean Arad în întreg judeţul, prin ADI Deşeuri, scârţâie, în continuare, din toate încheieturile. Doar în zona 1 a judeţului, cea în care se află municipiul şi oraşele şi comunele din jur, pare că funcţionează, chiar dacă nu la parametri optimi. Aici Retim, care a câştigat licitaţia, adună gunoaiele, cu toate că mai apar sincope, iar colectarea selectivă este încă un termen (aproape) necunoscut. Dar, dacă în zona 1, situaţia este cum este, în celelalte patru zone ale Aradului vorbim despre firme ţepare, care au participat la licitaţii şi le-au câştigat, au adunat banii de taxă de la arădeni şi au fugit mâncând pământul, abandonând, în gunoi, zeci de localităţi din judeţul Arad.
Între timp, lucrurile s-au reglat cât de cât şi acolo, după ce primăriile au delegat colectarea deşeurilor către alte firme de profil. Numai că acest masterplan, implementat cu bani europeni, nu funcţionează aşa. Drept urmare, ADI Deşeuri a lansat o nouă procedură de delegare prin concesiune a activităţii de colectare şi transport a deşeurilor. Sunt vizate, în cadrul acestei proceduri, zonele 2 şi 5 ale judeţului. Din zona 2 fac parte localităţile Chișineu-Criș, Grăniceri, Mișca, Olari, Pilu, Sintea Mare, Socodor, Șepreuș, Șimand, Zărand şi Zerind, cu un număr mediu de locuitori de 34.540 de persoane. Din zona 5 fac parte localităţile Lipova, Bata, Birchiș, Bârzava, Conop, Ghioroc, Păuliș, Petriș, Săvârșin, Șiștarovăț, Ususău, Vărădia de Mureș şi Zăbrani, cu un număr mediu de locuitori de 38.301 de persoane.
Şi contractul
Potrivit celor de la ADI Deşeuri, care organizează această delegare de servicii, firmele care vor câştiga concesiunea vor trebui să presteze următoarele activităţi din cadrul serviciului de salubrizare: colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale (menajere și similare), fără a aduce atingere fluxului de deșeuri din echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori din județul Arad; colectarea deșeurilor din locuințe generate din activități de amenajare și reabilitare/reamenajare interioară și exterioară, la solicitarea generatorului de deșeu, pe bază de contracte de prestări-servicii încheiate direct cu utilizatorii serviciului; colectarea deșeurilor provenite din evenimente speciale, la solicitarea organizatorului evenimentului, pe bază de contract de prestări-servicii; colectarea deșeurilor voluminoase în campanii trimestriale sau la cererea utilizatorilor, contra cost, pe bază de contract de prestări-servicii; colectarea deșeurilor abandonate de pe domeniul public.
Măcar două luni
Tot în cerinţele procedurii se mai specifică şi faptul că firmele trebuie să demonstreze faptul că, cel puţin pentru două luni de zile, vor avea fondurile necesare prestării serviciului de colectare şi transport a deşeurilor. „Ofertantul trebuie să demonstreze că, la data de începere a contractului, va avea acces sau are disponibile resurse reale, negrevate de datorii, linii de credit confirmate de bănci sau alte mijloace financiare suficiente pentru a realiza cash-flow-ul de prestare a serviciilor pentru două luni de derulare a contractului de delegare, în valoare de: lotul 1 – 777.155 lei, lotul 2 – 880.598 lei”.
Până în martie
Firmele interesate de colectarea şi transportul deşeurilor din cele două zone ale judeţului Arad pot depune ofertele până în data de 24 martie. Ulterior, urmează analiza lor şi stabilirea câştigătorilor. Cel mai probabil, pe la începutul verii am putea avea firme delegate să adune gunoiul din zonele 2 şi 5.
Trimite articolul
Xdegeaba le pui gunoi menajer in saci pt ca tomberonul e plin gunoierii nu ridica sacii. De ce ? d-aia !
Domle ziarist, ce-ai incercat Pe gunoaiele Aradului ?