ARAD. Nu este primul caz semnalat de www.aradon.ro/Jurnal arădean, la ssesizarea cititorilor noștri, și cu siguranță nu va fi nici ultimul. Pentru că nici Primăria, nici firmele care execută diverse lucrări pe domeniul public nu par să se îngrijească de modul în care acestea se fac. În aprilie, scriam despre cei de la SC Amahouse SRL care au săpat prin rădăcinile copacilor aflați în curtea unui bloc din zona Podgoria, pentru a lucra la rețeaua de termoficare, iar în luna iulie au făcut același lucru pe strada Andrei Mureșanu.
Situația se repetă, de data aceasta pe Aleea Răsărit, unde spațiul verde a fost distrus, tot pentru modernizarea rețelei termice.
„Au ras copacii”
Cele petrecute aici au fost relatate de un cititor care a postat pozele și textul de mai jos pe grupul Aradon Online. Dar iată ce spune arădeanul:
“Distrugerea unui frumos părculeț la care am muncit cu tragere de inimă încă din anul 1983. Este situat în zona Sălii Polivalente pe Aleea Răsăritului. La sfârșitul lui iulie, a deschis un șantier o firmă necunoscută nouă, pentru înlocuirea țevilor de apă caldă și încălzire pe un traseu exterior. Două excavatoare au ras copacii sănătoși aflați pe traseu, au scos trandafirii din rădăcină, boscheți, tufe decorative, gard viu, multe achiziționate din buget propriu. Au retezat pur și simplu rădăcinile teilor aflați în vecinătate. Pământul rezultat din săpături a fost aruncat peste ce a mai rămas din restul parcului. A fost preferată această amplasare pe exterior, în loc ca vechile țevi să fie demontate și pe amplasamentul lor să fie instalate noile țevi. Nu s-a discutat cu nimeni dintre conducerile asociațiilor de proprietari să fie găsită o soluție mai puțin distructivă. Mai rămâne să vedem cine va reface cea ce s-a distrus! Ni s-a sugerat să replantăm vegetația scoasă (trandafiri și alte) acum când sigur nu se vor mai prinde, nefiind în repaus vegetativ. Pe această cale vreau să sensibilizez Primăria, Garda de Mediu și să-i întreb dacă știu cumva ce se mai întâmplă prin oraș. Rog pe cei care vizionează această postare să o redistribuie să ajungă cumva acolo unde trebuie. Atașez și pozele care vor reliefa această muncă oribilă.”
Iar pozele postate de arădean sunt mai mult decât grăitoare.
„Pe locul parcului, trei movile mari de pământ. Sub ele zac trandafiri și alte flori. S-a croit șanțul pe lângă frumoșii tei, aceștia având acum rădăcinile mutilate”, se mai arată în descrierea fotografiilor.
Să nu mai luăm în calcul, sau să luăm, de fapt, mormanele de pământ rezultate în urma săpăturilor și care ajungeau până la nivelul ferestrelor de la parter. Iar trotuarele, refăcute în urmă cu trei ani, după cum spun locuitorii zonei, au fost parțial distruse.
Răspunsul sec al Primăriei
La solicitarea noastră de a explica ce s-a întâmplat în zona respectivă, Primăria Arad ne-a transmis sec:
„În această perioadă, pe Aleea Răsărit sunt în desfășurare lucrări de modernizare a rețelei termice aferente punctului termic P.T. Pasaj. Întrucât lucrările vizează traseul existent, nu a fost posibilă evitarea intervențiilor pe spațiul verde sau în proximitate sistemului radicular (rădăcinile – n.r.) al câtorva arbori din zonă.”
Cât privește refacerea spațiului verde, nu ne punem speranțe prea mari că trandafirii, arbuștii și alte plante ornamentale plantate pe cheltuiala oamenilor vor reveni la loc pe banii celor care i-au dezrădăcinat. Și asta pentru că, tot potrivit Primăriei, „întreținerea spațiilor verzi adiacente imobilelor și condominiilor prin măturare, greblare și chiar plantare cu material dendrofloricol, toaletarea arborilor de talie mică și a arbuștilor ornamentali și văruitul acestora intră în atribuțiile locatarilor. Prin urmare, cheltuielile din buzunarul propriu pentru amenajarea spațiilor verzi acum distruse sunt justificate de prevederile HCL 162/2006, primăria neavând nicio implicare.”
Starea inițială, o poveste
Dacă e să avem un punct de vedere asupra modului în care se execută lucrările în municipiu, am zice că nici municipalitatea, și evident nici firmele contractate, nu sunt deloc curioase de căutarea și găsirea unor soluții alternative care ar putea, măcar, să mai salveze din dezastrul ce rămâne în urma acestui gen de operațiune. Povestea cu readucerea la starea inițială nu este decât o… poveste. Pentru că starea inițială e de cele mai multe ori o cârpeală, care să-ți amintească și peste un an că acolo s-a lucrat. Putem da vina pe firmele contractate, dar până la urmă cine plătește decide.
Iar, dacă Primăria nu are pretenții, firmele, oricare ar fi ele, o vor face cu cele mai mici costuri. Pentru că merge și așa, mai ales că, de cele mai multe ori, intervențiile Primăriei, acolo unde lucrurile ies prost, vin ca urmare a sesizărilor apărute în presă sau pe rețelele de socializare. De parcă modul în care avansează lucrările pe șantier nu este urmărit de nimeni și sesizăm eroarea abia la final, sau în momentul în care ne-o arată opinia publică. Ceea ce e posibil să se și întâmple, de fapt.
Trimite articolul
XOmul distruge tot ca mai apoi sa urle din toti rarunchi , cum ca e foarte cald, foarte frig, multe boli, alunecari de teren, etc, dar nu gandeste inainte de a face ceva pt a trai bine timp indelungat, el , in muntea lui ingusta si goana dupa avere distruge ca sa traiasca bine el dar nu si copii lui. …..homo sapiens, pe buna dreptate.
Nu sunt fanul CET-ului dar daca acolo e teava, pe unde sa sape ca sa ajunga la ea?
-
Prin pivniță, pe unde sunt celelalte conducte!Anonimul ești de la firma “distrugătoare “?