Povestea amplasării Monumentului Marii Uniri la Arad pare că nu mai are sfârşit. Au trecut ani de zile de când aşteptăm finalizarea monumentalei lucrări. În tot acest timp, „Jurnal arădean” şi „Aradon” au urmărit care este stadiul în realizarea acesteia. Şi informaţiile pe care le-am primit, şi vi le-am oferit, au fost fie mai optimiste, fie de-a dreptul descurajatoare.
Uite monumentul, nu e monumentul
„Sculptorul care ar trebui să livreze opera de artă este de negăsit, timp în care piesele monumentului au rămas unde au fost fabricate: în China”, scriam în 8 octombrie 2013. La doar o lună, pe 4 noiembrie 2013, arătam că „Ministerul Culturii a informat Primăria Arad că îl dă în judecată pe Florin Codre”. Şi „oficialii speră că artistul va livra lucrarea sau va da banii înapoi”.
Nu se întâmplă nimic din toate acestea şi, cum arătam în 24 iulie 2014, „sculptorul Florin Codre spune că monumentul Marii Uniri e pe drum, că va ajunge în ţară în august şi blamează Ministerul Culturii pentru atitudinea sa”.
Plin de optimism, în 3 august 2014, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad, declara: „Anunţăm cu deosebită plăcere că prima parte a Monumentului Marii Uniri de la 1918, care va fi amplasat la Arad, a ajuns, zilele trecute, în portul Constanţa, lucru confirmat atât de Ministerul Culturii, cât şi de Primăria Arad. În urma discuţiilor purtate cu sculptorul Florin Codre, am aflat că cel de-al doilea transport cu piese din monument a fost încărcat în China pe vapor în data de 3 iulie, în trei containere, care urmează să sosească, în portul Constanţa, în perioada 15-20 august 2014. Aşteptăm sosirea celui de-al doilea transport şi stabilirea şantierului la Arad, precum şi planurile de amenajare a Monumentului Marii Uniri de la 1918”
Nu trece mult (scriam pe 14 august) şi „Sculptorul Florin Codre spune că, din cauza amânărilor şi problemelor create de minister, câteva dintre piesele lucrării s-au deteriorat şi au fost refăcute”.
Mai apoi, consemnam pe 6 octombrie 2014, „Ministrul Culturii susţine că Monumentul Marii Uniri ar putea ajunge în această lună la Arad”. Iar Primăria, după cum declara purtătoarea de cuvânt Corina Drăghici, „are deja un contract semnat la fel şi documentaţiile tehnice pentru partea de fundaţie a monumentului. S-a pregătit deja tot ce ţine de procedură. Urmează partea de autorizare a lucrărilor în momentul în care monumentul ajunge la Arad. În ultimii 3-4 ani s-au prevăzut în buget în fiecare an banii necesari pentru partea de construcţie”.
Mai trecem peste o sărbătoare a Marii Uniri tot fără Monument în Arad şi aflăm, la începutul acestui an (16 februarie) că…„Curtea de Conturi a costatat, la Ministerul Culturii, plăți fără documente justificative pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la Arad. Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri și deficiențe la Ministerul Culturii, care privesc înregistrări în evidența contabilă și inventarierea patrimoniului, dar și plăti fără documente justificative pentru realizarea Monumentului Marii Uniri, ce așteaptă (de multă vreme) să fie ridicat la Arad”. Conform Curții, „situațiile financiare, încheiate la 31 decembrie 2013, evidențiază un debit de 10.000.000 lei, reprezentând sume achitate în avans artistului plastic Florin Codre, în perioada 2008-2010, pentru realizarea acestei lucrări monumentale dedicată Marii Uniri de la 1918”.
Codre mai vrea bani
Nu ştim dacă Florin Codre a păţit ceva în urma constatării Curţii de Conturi dar aflăm acum că președintele Asociației pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, s-ar fi întâlnit de curând cu sculptorul la Paris (unde acesta trăieşte bine merci) şi artistul ar fi promis că vine luna aceasta la Arad. Dar nu cu lucrarea (care cine mai ştie pe unde o fi?) ci să mai ceară ceva bani (aşa vreo 150.000 de euro) pentru a transporta piesele monumentului până în urbea noastră. Nu ştim dacă „maestrul” va veni, dar aproape sigur nu vom sărbători nici anul acesta Marea Unire lângă monumentul mult visat. Oricum dacă mai aflăm câte ceva vă vom informa cum am făcut-o şi până acum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!