ARAD. Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” ar putea avea o nouă locație din anul școlar 2014-2015. Propunerea Inspectoratului Școlar Județean pentru școala care a stârnit cele mai multe dispute politice din tot învățământul arădean este clădirea Liceului Tehnologic de Transporturi Auto „Henri Coandă” Arad de pe strada Mărășești, nr. 34. Noua locație este menționată în propunerea IȘJ Arad pentru organizarea rețelei școlare a unităților de învățământ pentru anul școlar 2014-2015, proiect care va intra în dezbaterea Consiliului Local Arad.
Dispar două licee
Mutarea ar fi posibilă după ce conducerea IȘJ Arad a decis ca liceul „Henri Coandă” să fuzioneze prin absorție cu Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” (cu domeniul Mecanică) și cu Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări „Caius Iacob” Arad (cu domeniul Electric). Argumentele aduse de conducerea IȘJ Arad sunt, pe de o parte, revitalizarea învățământului tehnologic și, în același timp, o soluție pentru sediul Școlii „Mihai Eminescu”. „Toate cele trei licee sunt prinse în obiective de investiții care vizează modernizarea bazelor materiale ceea ce asigură o creșterea a calității actului educativ. Pentru clădirea pe care noi o propunem pentru Școala Gimnazială, cea de pe Mărăsești, există deja un proiect de extindere”, a punctat șeful IȘJ, Claudius Mladin.
Și tot fuziune va fi și în cazul Liceul Tehnologic “Iuliu Moldovan” Arad (Liceul Forestier) care va fi absorbit de către Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad.
Ambele licee care vor dispărea de pe harta școlară a municipiului au avut probleme serioase în toamna acestui an la efectuarea claselor, prea puțini elevi optând pentru ele, ceea ce automat a dus la imposibilitatea încadrării în bugetul dat de costul standard per elev. „Nu se discută despre reduceri de personal sau norme. La nivel de județ ne încadrăm în numărul de norme și nu vor fi situații în care cadrele didactice să rămână fără ore”, a declarat Mladin.
Grădinițe, după geografie
În cazul grădinițelor modificările propuse au ținut cont de arondarea geografică. Nu e vorba de desființarea sau comasarea lor, ci pur și simplu de apropierea structurilor de unitatea cu personalitatea juridică. Dacă până acum au fost cazuri în care unitatea cu personalitate juridică era într-un cartier și structura în altul, IȘJ propune ca de anul viitor distanța dintre ele să fie cât mai mică posibil. „Acolo unde nu am avut altă soluție am decis ca grădinița să aparțină unei școli pentru a fi mai aproape de părinți. Nu era firesc ca pentru o adeverință părintele să fie obligat să meargă în alt cartier”, a punctat șeful IȘJ.
Alte modificări
Au mai fost propuse modificări care vizează transformarea unităților de învățământ cu personalitatea juridică în structuri, majoritatea în județ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!