Dintre cei cinci miei, unu singur are o mică problemă de sănătate, însă tânărul fermier Alex Culda e convins că și acesta își va reveni. „Are un ușor handicap la gât, dar i-a construit tata nu cadru cu roți pe care să îl folosească până învață să umble, pentru că momentan are probleme cu echilibrul”, spune Alex Culda, fermierul de 26 de ani din Livada.
Cazul uimitor al oii cu cinci miei s-a petrecut în ferma Api-Lacti Farm, pe care Alex Culda a înființat-o la Livada în anul 2018, aducându-și oi din rasa Lacaune, din Austria.
Povestea fermei înființate de acesta este ceva mai veche, însă. „Ferma o am din 2018. Totul a început cu un prieten, cu vreo doi-trei ani înainte, când încă eram în liceu. Pe atunci mă ocupam ca hobby cu apicultura, de aici cred că a și pornit dorința asta de a lucra în natură și mână în mână cu natura, într un mediu fără stres, care te tine conectat cu realitatea”, spune Alex. În timp ce mulți dintre colegii săi de generație au „fugit” spre locuri de muncă la birou, Alex spune că în fermă „faci mereu ceva nou, nu te plictisești, nu-i monotonia pe care mulți o preferă la un job la birou”.
Oile au fost aduse din Austria, după o perioadă de studiere a raselor care excelează în producția de lapte și după o așteptare de doi ani: „Am citit împreună cu acest prieten despre câteva rase de oi și capre, care aveau o producție foarte mare de lapte față de rasele autohtone din România și asta ne-a stârnit interesul. Într-un weekend am mers la câteva ferme prin Austria, în vizită. Ne-a plăcut ce am văzut și am rezervat tineret la una din ferme: 15 mieluţe eu și 10 el, cu termenul de așteptare de 2 ani. între timp am terminat liceul și într-o primăvară, după cei 2 ani de așteptare, am fost anunțați că într-o lună putem organiza transportul animalelor”.
Greul, însă, spune Alex Culda, abia atunci a venit, odată cu sosirea în țară a oițelor. „La început n-a fost ușor, nu știam ce ne așteaptă și cu ce se mănâncă zootehnia. Prietenul alături de care începusem ferma m-a anunțat că vrea să renunțe. Am rămas singur în afacere, ușor dezamăgit, pregătit să renunț și eu, dar mă atașasem de animale. Am hotărât împreună cu familia mea să le păstrăm. Am investit într-un adăpost, în tehnologia necesară. Au urmat câțiva ani cu greutăți, dar și satisfacții pe măsură. Mi-am dat seama că fără cunoștințe în domeniu nu am cum să fac performanță, așa că am studiat domeniul zootehnic la facultate, patru ani”, povestește Alex Culda.
După ce au fătat primele oi, tânărul fermier s-a lovit de realitatea de pe piața românească: laptele, la procesatori, nu-i plătit pe măsura muncii. „Am ales să-i dăm noi valoare și am început să procesăm toată producția de lapte. La început făceam asta doar de prin martie până prin noiembrie, cât era sezonul normal, dar clienții se obișnuiseră cu gustul și calitatea brânzeturilor noastre, așa că am dublat efectivul inițial și am făcut monte în extrasezon. Adică, atunci când ciobanii obișnuiți înțărcau oile, ale mele fătau. Astfel am reușit să acopăr cererea de lapte și lactate tot anul”, spune fermierul.
Ferma este acum o afacere de familie, iar munca depusă de tânăr în ultimii ani vine nu doar cu satisfacții financiare, ci și bucurii și realizări profesionale precum oaia cu cei cinci miei fătați. „Toată ferma e acum o afacere de familie. Eu mă ocup de gestionarea și bunăstarea animalelor, unde am ajutor și din partea tatălui meu, mama se ocupă de procesarea laptelui, iar sora mea mai mică se ocupă de promovarea fermei și produselor pe rețelele sociale”, adaugă Alex Culda.
Trimite articolul
XAsta-i opera lu Borcea…
-
bai franzela!ce are de a face dinamo cu oile omului?cata prostie,invidie…bn k nu is de la wcsb,nu?
-
Sunt ai tai?😮😮
-
Felicitari dl Culda! O poveste despre pasiune, multa mumca si invins greutati! felicitari si unitatii din Familie! Spor si succes pe mai departrle!
-
Hai lasa lasa ca nu e el tatal. Felicita si tu berbecul…
Asta cioban….
In sfarsit un berbec multumit!