ARAD. Mănăstirea pravoslavă-ortodoxă sârbă, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” (28 august – nou), se găsește la 35 km. de Arad (pe șoseaua spre Periam).
Încă din 1045, aici se afla un schit de piatră, ridicat de sârbi promoșoreni. În 1219, tătarii au distrus mănăstirea (numită atunci „iso”). Se mai pomenește în a doua jumătate a secolului XV. Numele l-a primit de la pârâul Bezdin din apropiere și a fost edificată, în formă asemănătoare cu cea actuală, pe moșia bogatei familii Jakșiși. În vremea ocupației turcești a fost incendiată, fiind, apoi, reconstruită, cu sprijinul unor familii sârbe bogate, printre care și Jovan Tekelija, comandantul grănicerilor sârbi de pe Mureș și a fratelui său, oberkapetan Ostoja.
În vremea celei de-a doua migrații (1737), aici au sosit călugări de la Mănăstirea Vincea (de lângă Belgrad) care au adus cu ei icoana Maicii Domnului – Făcătoare de Minuni. O serie de pictori renumiți (Ștefan Tenețki, Jacov Orfelin, Ștefan Alexici, etc.) au contribuit la pictarea iconostasului și a zidurilor interioare. În 1775 s-a adăugat o capelă cu hramul „Schimbarea la față”. Lucrările de extindere și acoperirea bisericii cu plăci zincate au făcut ca mănăstirea să aibă 19 încăperi la etaj și 18 la parter.
Mănăstirea a fost una de călugări, aici ființând școli bisericești pe care le-au absolvit viitori preoți, episcopi și chiar un patriarh.
Maria Tereza dăruiește mănăstirii 2131 iugăre de pământ arabil, două vii – una aproape de mănăstire și alta pe dealurile Păulișului. Prin hărnicia „fraților”, Bezdinul a fost printre cele mai bogate lăcașuri monahale sârbești (1203 lanțuri de semănături, 802 lanțuri de pădure, 276 lanțuri teren cu stuf și pentru pescuit, 68 lanțuri de pășune, 18 lanțuri de vie și 15 lanțuri de livadă). În lăcaș pot fi găsite mai multe obiecte de cult și incunabule foarte valoroase.
Mănăstire de călugări, astăzi, după o perioadă de vicisitudini, sub conducerea igumanei Anghelina și, mai nou, a unui stareț, lăcașul își recapătă strălucirea de odinioară, fiind o oază de liniște și pace sufletească pentru toți cei care doresc izbăvirea și apropierea de Dumnezeu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!