Un gard şi o plasă ce acoperă un teren de sport de 1.748 metri pătraţi costă nu mai puţin de 32.00 euro din care cei mai mulţi merg pentru montaj: aproape 23.000 euro. Explicabil, am zice, costul mare al manoperei dat fiind că nu se justifică prea multe cheltuieli cu materialele. Căci nu e vorba de un gard nou, ci doar de înlocuirea unor părţi care sunt rupte. Şi totuşi sunt 7.000 de euro care se vor duce pe materiale.
Potrivit documentului vor fi înlocuite 18 panouri de gard, vor fi montaţi nişte stâlpi în plus şi va fi acoperit terenul cu plasă. Un panou de plasă zincată costă aproximativ 150 lei (la ofertele afişate pe internet), deci un total de vreo 700 euro. Dacă calculăm la metru liniar, un metru liniar de gard costă aproximativ 100 lei. Terenul are aproximativ 180 metri liniari, dar nu intră în calcul refacerea întregii împrejmuiri, ci doar a părţilor deteriorate.
Grosso modă, un metru liniar în calculele primăriei ajunge la 22 euro, dacă scădem şi costurile cu plasa ce va acoperi terenul. Preţul acesteia pe piaţă ajunge la 2 euro metrul pătrat, ceea ce înseamnă peste 3.000 euro. Se mai duc bani pe nişte ţevi înalte de 5 metri şi probabil alte cheltuieli neprevăzute pentru ca factura să ajungă la 7.000 euro.
Terenul de sport aparţine Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului, clădirea şcolii de pe strada Haţeg (fosta Şc.Gen nr.6) situată în apropierea unor blocuri. Aceasta reprezintă şi motivaţia care justifică necesitatea investiţiei.
„Pentru a preîntâmpina disconfortul produs vecinilor şi a asigura protecţia incintei şcolii consider oportună refacerea împrejmuirii existente şi acoperirea cu plasă a terenului de sport din strada Haţeg nr. 3, Arad”, se arată în proiectul ce va fi supus votului în următoarea şedinţă a CLM. În imediata apropiere se află şi o parcare cu plată şi există, fără îndoială, riscul ca mingea să ajungă pe parbrizele maşinilor.
Manopera te arde
Şi cum cei mai mulţi bani merg pe montaj – construcţii, vom detaila puţin ce anume vor avea de făcut cei care prind lucrarea respectivă. Sunt lucrări de reparaţii în cea mai mare parte care constau în „înlocuirea panourilor, repararea gardului, amplasarea unor stâlpi, demontarea unei părţi de gard, mutarea porţilor de joacă cu 2,50 metri în interior şi acoperirea terenul de sport cu un sistem de protecţie realizat din plasă de poliester, ancorat pe stâlpii metalici de 5 metri”.
Totul trebuie să fie gata în cel mult două luni, cât e prevăzut timpul pentru execuţie. Şi după cele două luni vor încasa de la Municipiul Arad peste 20.000 euro. Ziua de muncă va fi plătită regeşte, cu aproape 400 de euro. Doar într-o săptămână de lucru (5 zile), firma va încasa de la Primăria Muncipiului 2.000 de euro. Şi totul a pornit de la nişte găuri într-un gard făcut anul trecut sau acum doi ani.
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!