ARAD. O tragedie care a schimbat pentru totdeauna viața unui tânăr de doar 24 de ani. Și ar fi fost atât de simplu ca acea întâmplare să nu fi avut loc, ca viața pentru Mihai Crăciun să se fi scurs în făgașul firesc al lucrurilor, fără ca nenorocirea să se prăvălească peste el și să-l azvârle până în vecinătatea morții. A rămas pe muchia ei ascuțită o lună de zile și apoi și-a început propriul calvar, cel al reîntoarcerii la viață. Infinit mai grea decât cea zugrumată brusc în vara lui 2011. Atunci când împreună cu un prieten au jucat fotbal pe un teren mic amenajat lângă stația de tramvai de la Făt Frumos.
O fază de joc la una din porți și totul s-a oprit. Poarta din fier a căzut peste el și i-a strivit cutia craniană între bară și asfalt. Poarta nu era asigurată, nu era prinsă în beton, era pur și simplu așezată pe suprafața terenului și în momentul în care s-a agățat de ea s-a răsturnat. Absurd, stupid, paradoxal. Și atât mai mult cu cât cealaltă poartă de pe teren era fixată în asfalt. Cei care au amenajat terenul au uitat sau nu am mai avut chef să fixeze ambele porți, o neglijență care a nenorocit viața unui tânăr și poate o va mai nenoroci și pe altora. Nici în ziua de astăzi, după mai bine de un an de la eveniment, nimeni nu a venit să remedieze situația.
Poarta reprezintă același pericol. Locatarii din zonă au mai pus câteva blocuri de piatră peste bara de jos, în încercarea de a-i asigura o minimă stabilitate. Nici o autoritate nu s-a sesizat, nu s-a dat nici un ordin de nicăieri pentru că toți au catalogat probabil tragedia ca un accident nefericit. O nepăsare cruntă care nu permite nici o justificare. Cine a fost pus să plătească pentru toate acestea?
Soluția instanței
Soluția pronunțată pe 23 ianuarie 2012 de Curtea de Apel din Timișoara obligă Municipiul Arad să plătească peste 350.000 lei (trei miliarde și jumătate lei vechi) ca daune morale și daune materiale celui care a suferit accidentul. „Obligă pârâtul Municipiul Arad prin primar la plata către reclamant a sumei de 350.000 lei cu titlu de daune morale şi a sumei de 4.240 lei cu titlu de daune materiale” se specifică foarte clar în decizia instanței. Apelul pe care municipalitatea l-a făcut a fost anulat pentru că juriștii au uitat să-l timbreze. „Anulează ca netimbrat apelul declarat de pârâtul Municipiul Arad prin primar împotriva aceleaşi sentinţe. Definitivă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare” se mai precizează în soluția Curții de Apel Timișoara.
Al cui e terenul?
Doar că până aici drumul a fost lung pentru că una din problemele juridice legate de acest caz era apartenența terenului și cui aparține responsabilitatea amenajării terenului de fotbal. A fost unul din cele mai dificile demersuri pentru că nimeni nu vroia să își asume parcela respectivă. Conform actelor depuse în dosar, la Oficiul de Cadastru pentru parcela respectivă apare ca și proprietar Statul Român.
„Dar prin natura sa care este una de agrement acest teren de fotbal aparține domeniului public local al Municipiului Arad conform art. 3, al. 1 și 4 din Lg 213/1994 precum și art. 121 al. 1 din Lg. 215/2001. Sunt relevante și prevederile art. 4 și 36 din Lg. 18/1991 care plasează acest teren aflat în categoria de interes public local în proprietatea Municipiului Arad și administrarea Primăriei Arad” au fost argumentele juridice prezentate în caz de către avocații tânărului. Terenul este al statului dar răspunderea pentru această parcelă din domeniu public o are primăria.
Terenul nu există în acte
Pe de altă parte nu există nici o autorizație de construcție pentru amenajarea unui teren de fotbal și nici Direcție Tehnică din cadrul Primăriei nu a amenajat din proprie inițiativă un teren pe respectiva parcelă. Cel puțin așa reiese din actele depuse în dosarul cauzei. Și totuși terenul există și a fost făcut superficial și chiar dacă până în acel moment nimeni nu a știut de existența lui, ceea ce e mai greu de crezut, tot la fel l-au ignorat și după tragedie.
Instanța a decis, în ciuda acestor explicații juridice că răspunderea pentru cele întâmplate, chiar dacă nimeni pare să nu fi știut ce se întâmplă acolo, aparține primăriei. E un spațiu public care cu siguranță dacă cineva s-ar fi apucat să își construiască o casă, sau să facă o piață în spațiul respectiv ar fi fost amendat și taxat cum se cuvine.
„Acesta reprezintă un caz tipic în care autoritățile publice refuză să își asume orice fel de responsabilitate pentru cele întâmplate pe proprietatea publică. Această tragedie a avut la origine în mod cert o crasă neglijență și o nepăsare care în asemenea circumstanțe își arată adevăratele proporții și consecințe. Considerăm că soluția Curții de Apel nu doar i-a dat satisfacție lui Crăciun Mihai care a fost aproape de moarte și a cărui viață s-a schimbat dramatic de la acea zi fatidică, acordându-i compensații pe deplin justificate, dar a și sancționat modul acesta de a administra fără nici o responsabilitate domeniul public”, a declarat Mihai Pașca – Avocat Partener în cadrul Hosszu, Ionița, Gera, Pașca și Asociații – Societate de Avocați, care a reprezentat interesele victimei.
Urmările accidentului
Diagnosticul medicilor a fost: traumatism cranio facial forte, disjuncție craniofacială cu fracturi de pereți orbitari bilateral, fracturi maxilar bilateral, fracturi cominutive relief nazal, fractură mediosagitală maxilar superior, plagă palatinală, fractură os frontal, glob ocular stâng eviscerat, edeme și echimoze faciale. În urma acestuia Mihai Crăciun a fost supus la numeroase intervenții chirurgicale succesive pentru a i se reconstrui fața începând de la structura osoasă sfărâmată, precum și înlocuirea globului ocular stâng cu o proteză oculară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!