Procesul în care avocatul Adelin Vlai a fost condamnat pentru conducere sub influenţa alcoolului a ajuns la final. Cel puţin, în primă instanţă. După numai două înfăţişări şi după ce Vlai şi-a recunoscut fapta, semnând în acest sens un acord de recunoaştere a vinovăţiei, Curtea de Apel Timişoara a anunţat şi sentinţa. Numai că această sentinţă vine ca o „mângâiere pe creştet” pentru avocatul arădean. George Adelin Vlai a fost condamnat la nouă luni de închisoare, instanţa dispunând amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani de zile. Pentru această amânare, judecătorii Curţii de Apel au invocat articolul 83, aliniatul 1 al Codului Penal.
Ce se arată în acest articol? „Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii: pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani; infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii; infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii; în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată”. Aşadar, trebuie să fii „uşă de biserică” dacă vrei să beneficiezi de amânarea pedepsei.
Nu chiar cuminte
Decizia Curţii de Apel este cu atât mai surprinzătoare, cu cât infracţiunea comisă de Adelin Vlai s-a petrecut în perioada în care acesta se afla în arest la domiciliu şi nu avea voie să îşi părăsească locuinţa. Vlai a fost depistat în zona localităţii Sântana, chiar dacă trebuia să fie acasă. Poliţiştii care l-au oprit au constatat faptul că acesta conducea, chiar dacă a consumat băuturi alcoolice anterior. Avocatul se afla în arest la domiciliu în cadrul dosarului în care este acuzat de comiterea mai multor infracţiuni asimilate corupţiei. Aşadar, decizia judecătorilor de a amâna pedeapsa lasă un semna mare de întrebare, ţinând cont de toate aspectele enumerate mai sus.
Şi obligaţii
Pe perioada de supraveghere, respectiv doi ani de zile, Adelin Vlai trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Arad la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea sau să comunice schimbarea locului de muncă. Totodată, pentru următorii doi ani de zile, Vlai nu mai are dreptul să conducă. „Dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege ori săvârşeşte o nouă infracţiune intenţionată, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei în regim de detenţie”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.
Cu apel
Curtea de Apel Timişoara a emis această sentinţă joi, 24 mai. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicarea ei. Rămâne de văzut dacă procurorii vor cere o altă pedeapsă pentru avocatul arădean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!