ARAD. Apare o primă „concluzie” a faptelor de înşelăciune comise de Teodora Ciunta, fostă angajată a Primăriei Arad. Lăudându-se cu relaţii sus-puse şi scoţând în faţă nume ca Gheorghe Falcă sau Iustin Cionca, Ciunta a înşelat mai multe persoane cărora le-a promis diferite funcţii la stat, contra unor sume de bani. Însă, după ce au dat banii, arădenii care visau la locuri de muncă la care „să taie frunze la câini” pe salarii bune, au rămas cu buza umflată.
Două dosare vizează înşelăciunile comise de Teodora Ciunta, unul instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, iar al doilea de către Direcţia Naţională Anticorupţie Timişoara. Primul dintre ele, cel al procurorilor arădeni, a ajuns la o primă finalitate. Tribunalul Arad a decis luni, 5 februarie, să o condamne pe Ciunta la închisoare cu suspendare, însă nu pentru înşelăciune, cu pentru trafic de influenţă.
„Condamnă pe inculpata Ciunta Teodora la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Aplică inculpatei Ciunta Teodora pedeapsa complementară a interzicerii exercitării următoarelor drepturi pe o perioadă de 4 (patru) ani: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare, pe un termen de supraveghere de 4 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arad la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”, se arată în sentinţă.
Reintegrare şi bani confiscaţi
În aceeaşi sentinţă, magistraţii Tribunalului Arad au decis ca inculpata să se înscrie la un curs de reintegrare socială, dar au şi confiscat de la Ciunta banii pe care i-ar fi primit pentru a rezolva angajările la stat.
„Pe durata termenului de supraveghere, inculpata Ciunta Teodora va executa obligaţia de a frecventa unul din programele de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Ciunta Teodora va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local al oraşului Curtici sau a Consiliului Local al comunei Macea pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare. Atrage atenţia inculpatei Ciunta Teodora asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, în sensul revocării măsurii suspendării sub supraveghere a pedepsei şi executării acesteia în detenţie. Confiscă de la inculpata Ciunta Teodora suma de 5.000 de euro sau echivalentul în lei, la cursul valutar Leu/Euro al BNR din ziua plăţii. Dispune înfiinţarea sechestrului asigurator şi al popririi asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile şi a conturilor inculpatei Ciunta Teodora, până la concurenţa sumelor de 2.000 de lei şi 5.000 de euro sau echivalentul în lei, la cursul valutar Leu/Euro al BNR din ziua plăţii în vederea garantării executării măsurii de siguranţă a confiscării speciale precum a cheltuielilor de judecată. Obligă inculpata Ciunta Teodora la plata sumei de 2.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 1.000 lei în faza de urmărire penală”, se arată în sentinţă.
Nu e definitivă
Decizia Tribunalului Arad nu este, însă, definitivă. Cu siguranţă, Teodora Ciunta o va ataca la Curtea de Apel Timişoara, având la dispoziţie zece zile pentru a înainta apel faţă de sentinţă. Cel mai probabil, şi procurorii vor ataca decizia Tribunalului Arad, ţinând cont de pedeapsa mică pe care au emis-o magistraţii.
Vine al doilea
Acest prim proces a fost doar o „încălzire” pentru un al doilea dosar, care este instrumentat de DNA Timişoara. La fel ca şi în acest prim dosar, Ciunta este acuzată că a cerut şi primit zeci de mii de euro de la diferite persoane cărora le-a promis că le va angaja la stat. Dosarul instrumentat de DNA a intrat recent pe rolul Tribunalului Arad, prima înfăţişare fiind programată pentru data de 7 februarie.
Citește și:
Rechizitoriu cu „neregularități” în dosarul DNA al Teodorei Ciunta
Lăutarul Dani Bănăţeanu, unul dintre cei care au dat bani pentru funcţii
Judecătorii se poartă „cu mănuşi” cu escroaca Teodora Ciunta
UPDATE. Şpagă pentru influenţă la Consiliul Judeţean Arad. O persoană reţinută
Trimite articolul
XCe cumsecade este justitia cand e persoana potrivita…
-
Exact.ca si nesimporcul ala de coleg din CTP-vatman blond de pe 1401.-care numa ce si-a inselat nevasta inainte de Valentina-days!Dansul-pe cand la comisie,puscarie?
Doi ani cu …… SUSPENDARE ????????? precis judecatorii astia nu au primit si ei ceva din sumele stranse de asta ???
Astia care aveti obiceiul sa furati pentru o bucata de paine , nu fiti prosti , reprofilativa !!! ca daca furati un kg de cartofi sau de carne ajungeti pe 6 Vanatori , insa daca inselati , uite de ,, muma ,, e justitia de rahat din RO
Judecatorii de genul asta ar trebui exclusi din sistem
Tot conceptul de “reintegrare sociala” e un furt. Dai niste bani la un psiholog/doctor si ai primit avizul ca esti “reintegrat social”. Foarte interesant.
Si cei care au dat mita ? La cat sunt condamnați ?
Într-un fel bine a făcut! Le trebuia puturoșilor loc de muncă bine plătit, că să taie frunze la câini!!! Cum se procedează la marea parte a bugetarilor.. Aici este vorba de moralitate numai.
Alte interese acolo bre…
Biata femeie. Nici măcar nu a promis,ci a îndrumat niște persoane sa urmeze anumite cariere