S-a câştigat o bătălie, dar va mai dura o vreme până se va sfârşi războiul. Consiliul Judeţean Arad (CJA) a câştigat un proces deschis pe rolul Tribunalului Bucureşti, proces care a avut ca şi obiect dizolvarea societăţii Continental Vest SA. Ce este această societate? O asociere veche între CJA şi Continental Hotels SA, un parteneriat public-privat care avea drept scop ridicarea unui hotel pe terenul aflat în zona Sălii Polivalenta, teren care are front stradal pe Calea Iuliu Maniu spre Bulevardul Nicolae Titulescu. CJA avea 25 la sută din acţiunile Continental Vest, punând la bătaie terenul de 5.000 de metri pătraţi, în timp ce Continental Hotels avea 75 la sută după ce a venit cu un aport de peste cinci milioane de lei. În cadrul asocierii, firma care deţine lanţul de hoteluri Continental s-a angajat că va ridica un hotel pe cheltuiala proprie, urmând ca CJA să pună la dispoziţie terenul. Însă din 2007 şi până acum nu s-a întâmplat absolut nimic. Mai mult, Continental Hotels nu a cerut nici măcar autorizaţie de construcţie pentru hotelul-fantomă.
Văzând că exista pericolul ca CJA să piardă terenul respectiv, reprezentanţii instituţiei au cerut în instanţă dizolvarea societăţii Continental Vest SA. De cealaltă parte, cei de la Continental Hotels nu au dorit acest lucru, văzându-se tot mai aproape de a pune mâna pe un teren uriaş, central, o adevărată comoară. Cum putea ajunge terenul în posesia companiei hoteliere? Foarte simplu, după cum ne-a explicat consilierul judeţean Ioan Plaveţi. „Societatea merge din pierdere în pierdere. În anul 2010 au fost înregistrate cheltuieli de peste 13.000 de lei, pierderile fiind de 12.264 de lei. În 2011 cheltuielile au fost, din nou, de peste 13.000 de lei, pierderile fiind de 8.798 de lei. În 2012, pierderile au fost destul de mici, de 3.583 de lei, în timp ce în 2013 situaţia a fost una catastrofală, cu pierderi de 2,6 milioane de lei”, ne-a explicat Plaveţi. Iar aportul în bani al Continental Hotels se tot duce uşor-uşor. Iar, dacă banii vor fi cheltuiţi în totalitate, terenul va intra, în pondere de 75 la sută, în posesia companiei hoteliere.
Şi prima victorie
Consiliul Judeţean a cerut dizolvarea societăţii. Recent, Tribunalul Bucureşti a venit şi cu prima sentinţă. „Împrejurarea că niciodată pârâta (n.r. Continental Hotels) nu a solicitat Primăriei Municipiului Arad eliberarea autorizaţiei de construire pentru edificarea obiectivului de investiţii denumit <Complex Hotelier Arad>, pentru realizarea căruia s-a decis de către acţionari constituirea Continental Vest, coroborată cu faptul că la data promovării acţiunii în dizolvare judiciară, şi planul urbanistic de detaliu al obiectivului denumit <Complex Hotelier Arad>, ce urma a fi realizat în municipiul Arad, Calea luliu Maniu nr. 90 – 94, pe terenul înscris în CF nr. 300 522, de beneficiarul Continental Vest Arad SA, a expirat, iar până la data soluţionării cauzei în primă instanţă nu s-a susţinut şi probat realizarea unor demersuri în vederea reînnoirii planului urbanistic de detaliu, conduc spre concluzia că în prezent nu mai este posibilă realizarea obiectului de activitate al societăţii Continental Vest”, se arată în decizia judecătorilor. Drept urmare, „instanţa apreciază întemeiată cererea de dizolvare judiciară a Continental Vest. Va admite în parte cererea şi va dispune dizolvarea judiciară, măsura urmând a fi înscrisă în Registrul Comerţului şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a lV-a”. Pentru moment, atât ştim. Şi asta deoarece instanţa nu a publicat şi motivarea sentinţei. Dar este un pas înainte. Totuşi, Continental Hotels are la dispoziţie 30 de zile pentru a ataca decizia Tribunalului Bucureşti cu apel.
Oricum pierdem
Chiar dacă sentinţa ne este favorabilă, tot nu vom rămâne cu terenul întreg. Dacă instanţa aprobă dizolvarea societăţii, următorul pas va fi lichidarea ei. Ce înseamnă lichidarea? Vânzarea tuturor bunurilor mobile şi imobile ale societăţii, plata datoriilor şi împărţirea restului de bani între acţionari. După cum spuneam deja, Continental Hotels este creditată cu 75 la sută dintre acţiuni, iar CJA cu 25 la sută. Ce înseamnă asta? Că, cel mai probabil, terenul CJA va fi vândut, iar banii încasaţi pe el vor fi împărţiţi astfel: trei sfert la compania hotelieră, un sfert la Consiliul Judeţean. Deci, din propriul teren, CJA va primi doar un sfert.
Citiți principiile noastre de moderare aici!