Amplasarea scutului antirachetă american în România, recent aprobată în CSAT, a stârnit un val de polemici. Unii consideră că România a câştigat enorm, alţii că, dimpotrivă, nu are nimic de câştigat, ci, dimpotrivă, face sacrificii ca să asigure securitatea americanilor. Unul dintre cei mai cunoscuţi generali români, Mircea Chelaru, consideră că pe marginea subiectului cei mai mulţi vorbesc în necunoştiinţă de cauză, fie din obedienţă faţă de preşedinte şi guvernanţi, fie din dorinţa de a face opoziţie cu orice preţ.
Vor să se bage în seamă
„Cei care polemizează pe această temă o fac doar ca să se bage în seamă. Unii, din oportunism, ca să fie în ton cu puterea, alţii, ca să fie Gică- contra, însă nici unii nici ceilalţi nu au argumente ca să îşi susţină punctele de vedere„. Pe de o parte, spune generalul, este invocată„ teoria uitată demult care funcţionează în legea a treia naturală, aceea că descurajarea este mai puternică decât războiul”. De cealaltă parte, este arătată imaginea unei potăi de 10 centimetri care, de pe prispa casei, latră, ţiuie, zdrăngăne- luaţi toate cuvintele care definesc ideea de gălăgie- în speranţa că ditamai ursul s-ar teme să îi tragă un şut în fund”
Nu mai putem fi duplicitari
Indiferent care din opinii ar fi împărtăşită, spune Chelaru, „Este o problemă de onorabilitate, chiar dacă s-ar putea să aducă prejudicii, în sensul că ne dublăm vectorii de ameninţare şi ne multiplicăm inamicii.
Nu are importanţă dacă sunt amplasate sistemele pasive sau active ale scutului antirachetă- cei avizaţi ştiu despre ce vorbesc- însă, dacă am intrat într-o echipă, respectiv NATO, nu mai putem apărea duplicitari, ca în Tratatul de la Varşovia, trebuie să dăm dovadă de onorabilitate, să fim solidari. Trebuie să învăţăm din experienţa altor ţări- Franţa, Spania, Grecia- care au ieşit din NATO şi s-au întors, dându-şi seama că au greşit”. Una peste alta, generalul Mircea Chelaru crede că „din punct de vedere diplomatic, este vorba să-ţi asiguri cât mai multă securitate cu cât mai puţine costuri”, însă avertizează că „din punct de vedere constituţional, domnii guvernanţi trebuie să se întrebe care este statutul suveranităţii statului român în zonele de implementare a scutului, ce marjă de control avem în zonele respective”.
S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!