Faţadele vor fi reabilitate cu forţa. O decizie luată în weekend de Guvern impune proprietarilor de apartamente din imobile vechi să repare faţadele degradate. Dacă proprietarii refuză, primarii vor avea dreptul să intervină pentru reabilitarea faţadelor imobilelor împotriva voinţei proprietarului, costurile fiind acoperite de către autoritatea locală şi recuperate ulterior de la deţinătorul clădirii, a decis Guvernul în şedinţa de duminică. În urma deciziei Guvernului, primarii sunt obligaţi să inventarieze clădirile şi să elaboreze un plan de acţiune, prioritare fiind imobilelele din zonele istorice şi centrale.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a arătat că obligaţia efectuării acestor lucrări nu vizează blocurile de locuinţe, ale căror faţade sunt refăcute prin programul de reabilitare termică, ci clădirile vechi. Proiectul de lege a fost transmis de urgenţă Parlamentului spre aprobare.
Zeci de clădiri au nevoie de reabilitare
Nu este un secret faptul că majoritatea covârşitoare a clădirilor din zona centrală din Arad sunt într-o stare deplorabilă. Până acum, Primăria nu a dat nicio amendă pentru faţade degradate. Tot ce a putut face, spune Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, este transmiterea de notificări proprietarilor. „Până acum, s-au trimis zeci de notificări, în special din cauza pericolului pe care îl prezintă pentru trecători multe faţade”. În documentele transmise proprietarilor, aceştia sunt însă doar… informaţi că au obligaţia de a efectua lucrări de reparaţii.
Credite speciale
Proprietarii care acceptă să efectueze lucrări de reabilitare a faţadei vor putea contracta credite acoperite în totalitate de garanţia statului şi la dobânzi subvenţionate, cu un termen de rambursare de cinci ani. Aceştia vor beneficia şi de scutire de la plata cotei de impozit pentru lucrări de construcţii şi, dacă există o decizie în acest sens a autorităţii locale, de la plata impozitului pe clădire pe o perioadă de cinci ani consecutivi.
„Un lucru bun”
Vasile Arion, vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad, a apreciat ca fiind un lucru bun prevederile avute în discuţie.
„Trebuie să se ia măsuri pentru repararea acestor faţade care pun în pericol siguranţa celor care locuiesc aici şi a trecătorilor”, ne-a declarat Arion. Acesta a subliniat faptul că ULALA, alături de Liga Habitat, a înaintat Guvernului câteva propuneri pentru îmbunătăţirea legislaţiei. S-a propus, astfel, un timp mai lung pe care proprietarii să îl aibă la dispoziţie din momentul în care Primăria le impune realizarea lucrărilor până la execuţia lor efectivă (fapt care a şi fost prevăzut deja în decizia luată de Guvern), precum şi reducerea TVA la materialele de contrucţii.
Câteva solicitări
Potrivit informaţiilor furnizate de Corina Drăghici, la Primăria Arad s-au depus deja câteva solicitări din partea proprietarilor pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor vechi. „A avut câteva cazuri fericite, în care proprietarii au venit să ne informeze că doresc să reabiliteze faţada. Este vorba în special de imobile cu puţine apartamente, în care şi primăria este proprietar”, spune Corina Drăghici, dând exemplu pozitiv un imobil de pe strada Coşbuc.
Proiecte gratis
Municipalitatea a scos şi asul din mânecă: multe dintre clădirile din zona istorică au deja mare parte din documentaţia necesară reabilitării finalizată. Au fost derulate două proiecte, pe fonduri europene, de care vor beneficia în primul rând proprietarii din clădirile din zona centrală, deoarece toate documentele le vor fi puse la dispoziţie gratuit. „S-au derulat două proiecte pe fonduri europene: HIST Urban şi VITO, în cadrul cărora s-au realizat releveele la zeci de mii de metri pătraţi de faţade. Documentele vor fi puse la dispoziţia proprietarilor”, ne-a declarat Corina Drăghici.
„S-au trimis zeci de notificări din cauza pericolului pe care îl prezintă pentru trecători multe faţade”- Corina Drăghici
Simona Butaru
simona.butaru@informmedia.ro
Pas înainte spre reabilitare termică
Citiți principiile noastre de moderare aici!