Imaginea Grupului Şcolar din Hălmagiu îţi fură ochii şi te lasă, pentru scurtă vreme mut de uimire. Aici în inima Ţinutului Hălmagiului, copii pot învăţa într-o şcoală modernă, curată şi care teoretic ar trebui să ofere cele mai bune condiţii. Revii însă repede cu picioarele pe pământ după ce vezi toaletete destinate copiilor. În curtea şcolii un grup de wc-uri mizerabile, din lemn sunt puse la dispoziţia celor mici. Te şi miri cum a primit şcoala autorizaţie sanitară de funcţionare cu asemenea grupuri sociale.
Scurta poveste a unor grupuri sociale
Au fost alocaţi o gramadă de bani pentru reabilitarea clădirii şi nu s-a găsit nici un leu pentru finalizarea grupurilor sanitare destinate elevilor. Pentru că acestea sunt realizate în procent de 80%, lucrare pusă la punct în doar trei luni, dar a fost stopată execuţia pentru că firma care a prins contractul nu a primit nici un leu de la Primăria Hălmagiu şi a refuzat să finalizeze lucrarea. Şi stau aşa de mai bine de 3 ani. „La finele acestui an se va plăti 70% din valoarea lucrării executate. Am insistat pentru ca această plată să fie aprobată de Consiliul Local” spune viceprimarul comunei, Gheorghe Codrean. Dar pâna la plata integrala va mai trece cu siguranţă ceva vreme.
Aşa încât s-au apucat de alte toalete, cu bani de data aceasta rulaţi prin Inspectoratul Şcolar Arad, şi care potrivit directorului vor fi gata până la anul viitor. „Anul şcolar viitor elevii vor avea toalete noi, în noua clădire , dar le vor putea folosi toţi elevi şcolii noastre”, a promis directorul David Victor Gheorghe. Ce se va întâmpla cu cele aproape finalizate, vor fi ele terminate sau rămân abadonate, totul e în funcţie de banii alocaţi prin bugetul local. După ce n-au avut nici o toaletă demnă de o şcoală, s-ar putea ca, într-un final, cei 300 de elevi să aibe cele mai multe wc-uri per număr de elevi din judeţ.
Tratament preferenţial pentru profesori
Evident că dacălii beneficiază de toalete moderne. Grupurile şcolare destinate personalului didactic sunt noi, demne de prestanţa unui profesor sau a vreunui musafir mai răsărit care vizitează şcoala. Elevii nu au acces la ele aşa încât trebuie să meargă la cele din curte. Părinţii însă, cu grijă chiar şi de posteriorul odraslelor, i-au învăţat să nu le prea folosească, şi i-au sfătuit să-şi regleze necesităţile fiziologice în funcţie de orarul de la şcoală. Dar când nu au de ales…
Să vezi şi să nu crezi
O altă ciudăţenie a şcolii a fost că la ora sosirii noastre (în jur de 12.00), pe hol erau puse trei tomberoane de gunoi. Nu în curte ci pe holul principal…
„De la anul totul va intra în normalitate” David Victor Gheorghe
Monica Ardelean
monica.ardelean@informmedia.ro
Saptamana conduitei ecologice la Scoala Generala “Aurel Vlaicu” Arad
Citiți principiile noastre de moderare aici!