Arad. După ce mai multe instituții publice s-au confruntat cu facturi record la energie pentru luna decembrie, a venit și rândul unităților de învățământ din municipiu. Două licee din Arad au primit, pentru luna decembrie a anului trecut, facturi de patru-cinci ori mai mari, pe care însă nu știu de unde le vor plăti. Majoritatea liceelor din oraș funcționează în clădiri vechi, unde și pierderile de căldură sunt considerabile. Singura soluție pare a fi solicitarea unei suplimentări din bugetul Primăriei. În unele unități de învățământ, temperaturile în clase sunt scăzute şi elevii stau îmbrăcaţi la cursuri, tocmai pentru a nu încărca și mai mult facturile. Dacă luna decembrie, în care a existat și o săptămână de vacanță a fost atât de costisitoare, cel mai probabil luna ianuarie va veni cu facturi și mai mari.
Unul dintre liceele arădene care a primit facturi astronomice este Colegiul Naţional “Preparandia Dimitrie Ţichindeal” Arad. Directorul colegiului spune că facturile primite de la CET, de la furnizorul de gaz şi cel de electricitate sunt de până la cinci ori mai mari decât anul trecut: “Am făcut o comparaţie cu iarna anului trecut şi atunci am plătit la CET, pentru încălzire, 24.000 de lei în decembrie, acum avem 84.000 de lei. La gaz, factura a crescut de la 15.000 de lei la 70.000 de lei, iar la curent, factura a crescut de la 3.500 de lei la 8.000 de lei. Sunt preţuri exagerate, rămâne de văzut dacă solicitările trimise furnizorilor de recalculare vor fi luate în considerare. Altfel, bugetul nostru este mult depăşit”, a detaliat Sorin Haiduc.
Facturi mari și temperaturi minime
Cu o situație similară se confruntă și Liceul Tehnologic “Aurel Vlaicu” Arad, unde factura la căldurăpentru luna decembrie a anului trecut însumează 102.378 de lei, în timp ce în clase temperaturile sunt și de 15 grade Celsius. “Am fost şocaţi şi eu şi Contabilitatea când am primit factura, asta pentru că în şcoală nu a fost prea cald. În clase a fost frig, în jur de 15 grade, iar copiii şi profesorii au stat îmbrăcaţi, la fel şi noi în birouri. Singura soluţie e să primim bani de la Primărie, pentru că altfel nu avem cum să achităm astfel de sume”, a spus directorul liceului, Emanuela Leahu.
Soluții de la nivel central
Primarul Călin Bibarţ spune că se fac eforturi pentru a asigurarea unui minim de confort în şcoli, dar speranţa este la… centru. Autorităţile locale spun că se așteaptă găsirea unei soluţii la nivel central pentru a rezolva criza facturilor la energie. “Încercăm să supravieţuim, până la urmă facturile mari de la şcoli şi grădiniţe se întorc la bugetul Primăriei. Sunt optimist că se vor lua măsuri la nivel naţional, pentru că pe plan local ducem bătălia de la o săptămână la alta pentru a menţine furnizarea căldurii în parametri decenţi, un minimum de confort în casele oamenilor, şcoli şi grădiniţe”, a declarat primarul municipiului Arad.
Îngrijorări pentru facturile viitoare
Pe bună dreptate, conducerile unităților de învățământ sunt îngrijorate cu privire la facturile care vor veni în luna februarie pentru consumul din ianuarie. Prima lună din an a venit cu temperaturi mult mai scăzute decât în decembrie, ceea ce înseamnă și un consum mai mare.
Trimite articolul
XCat va bazati pe Bibart, ca si cum v-ati baza pe povestile lui Ion Creanga !
Nu a-ți vrut comasarea la liceul tehnologic A. VLAICU așa se platesc facturi uriașe pt un complex de 4 cladiri uriașe iar elevii stau in frig deși ar incapea toți într-o singură cladire.
Sunt mai importante posturile de directori decat confortul elevilor.
-
Ești un analfabet care comentează aiurea
-
dacă mă uit la cifre, deşi sumele sunt enorme, eu, la un spaţiu comercial de 50mp, care are în total 2 calorifere, am primit factura de 926 lei de la CET ! Faţă de asta, o şcoală cu zeci de clase care plăteşte de 9 ori mai mult este încă favorizată! Tarifele astea le-a aprobat Consiliul Local!!!
-
si la UTA facturi mari,RUSINE si iar RUSINE,mancatorilor de bani-moartea sa va ajunga,nu va mai satura satana de bani,HOTILOR !!!
Trăiască piața liberă!
Liberalizarea totală a pieței de energie a fost o premieră pentru piața de la noi. În aceste condiţii, ar fi crescut competitivitatea și astfel consumatorii au putut vedea schimbări în tarife.
Şi Comisia Europeană ne cerut de mai mult timp să luăm aceste măsuri, existând chiar o procedura pentru sancţionarea României. Dacă autoritățile de la București nu ar fi schimbat legislația în termenul acordat de Comisia Europeană, adică până pe 26 decembrie 2019, dosarul de infringement ar fi ajuns la Curtea Europeană de Justiţie.
Mulțumim din din inimă partidului!
Foarte bine!Acum sa-l vedem pe Bibi,cu rondurile sale prostesti,de seara….
Asa un primar,slab nepregatit,in orice domeniu faptic,nu am avut niciodata,in veci….Este atat de aerian,depasit de orice situatie,habarnist….incat evita problemele reale…Mereu,face ce face,abate atentia la altceva…..Si iar scapa…Nu are raspuns,rezolvare,la absolut nimic..Bate apa in piua,ceva de gen Iliescu….Vorbeste in gol,in dodii….Naratiuni in gol,logoree…