Din câteva semnături şi sentinţe emise de judecători, un arădean a rămas fără locuinţă. Nu este o glumă, nici măcar una proastă, ci purul adevăr. Pavel Cană, păţitul nostru, spune că a fost deposedat abuziv de propria lui locuinţă, rămasă moştenire de la părinţii săi, în urma unor jocuri murdare regizate de mai multe personaje, dintre acestea numele cel mai rezonant fiind al unui topograf din Arad, nume care apare în mai multe plângeri penale sau dosare de pe rolul instanţelor de judecată, inclusiv retrocedarea Nadăşului sau afacerile cu teren de la Zărand. Dar, ţinând cont că nu am putut contacta personajele implicate în problema lui Pavel Cană, nu o să îi nominalizăm. În schimb, o să arătăm povestea lui Cană, o poveste susţinută cu un mare vraf de documente, de plângeri, cereri, sentinţe judecătoreşti de la diferite instanţe şi multe alte documente justificative.
Omul a crescut în Sebiş, pe strada Viilor, la numărul 13. Părinţii lui au fost luaţi în întreţinere de sora lui, Cornelia Cană, dar aceasta s-a mutat în Spania după decesul bătrânilor. Însă l-a mandatat pe Pavel Cană să îi reprezinte interesele şi să aibă grijă de casă. „Încă din 1997 a început necazul meu, de când am fost chemat prima oară în judecată de către o femeie care a susţinut că terenul şi casa mea de pe strada Viilor, numărul 13, au fost moştenite de ea de la soacra ei. Asta deşi eu aveam titlu de proprietate, act de vânzare-cumpărare de la CAP 7 Noiembrie şi CF-urile”, începe Pavel Cană povestea. Iar femeii i s-au mai alăturat doi bărbaţi, rude cu ea.
Ani şi ani de probleme
Au trecut ani de zile în care nu a fost să nu fie un proces, o plângere la Poliţie, o intimidare sau o bătaie, ne spune Cană. „Am fost bătut de ei, am certificat medico-legal care demonstrează acest lucru. Când am depus plângere la Poliţie împotriva lor am fost amendat pentru deranjarea liniştii publice”, se plânge păţitul. Totul a culminat în anul 2012, când intruşii au intrat în curtea casei lui Cană, după cum spune omul. „Mi-au distrus gardul, mi-au distrus branşamentul de apă potabilă şi cel de curent şi mi-au depozitat în curtea mea 32 de metri cubi de balast. Asta s-a întâmplat în data de 4 aprilie 2012. În data de 11 am depus plângere la Poliţie la Sebiş, iar după un an de zile, în 5 aprilie 2013, am primit răspuns de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonţ: cei doi nu au distrus nimic intenţionat, ci pentru că nu au văzut bine unde intră cu camionul din cauza frunzelor. Ce frunze în luna aprilie?”, se întreabă Pavel Cană. Şi de aici a început necazul, după cum spune bărbatul: branşamentele de gaz şi de curent au fost refăcute, dar au fost trecute pe numele celor doi care sunt acuzaţi de omul nostru. Şi asta cu ajutorul unei sentinţe judecătoreşti prin care Cană a fost lăsat fără casă şi fără teren. „Este un abuz al organelor implicate”, acuză Pavel Cană. În baza unor CF-uri care nu corespund cu realitatea din teren, dar care au fost, pare-se, măsluite de către topograful de mai sus, instanţele l-au lăsat pe Pavel Cană fără casa în care a crescut. Au urmat noi procese, alte instanţe de judecată, dar nimeni nu a mai întors rezultatul în acest caz. „Din om cu casă cumpărată, cu titlu de proprietate, cu contract de vânzare-cumpărare, acum am ajuns pe stradă”, se plânge bărbatul.
Nu se lasă
Totuşi, deşi în România se pare că un document de proprietate nu îţi asigură şi proprietatea, Pavel Cană a spus că nu se lasă şi merge până în pânzele albe pentru a-şi căuta dreptatea. „Am trimis sesizare Ministerului Justiţiei, premierului Victor Ponta, vreau să sesizez şi Consiliul Superior al Magistraturii. Dacă niciuna dintre aceste instituţii nu îmi va face dreptate, atunci mă voi adresa la CEDO”, a spus Cană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!