Avea 44 de ani şi 108 kilograme. Îşi găsise sufletul pereche în Germania – ţară în care lucra ca menajeră. Crina a hotărât ca, înainte de marele eveniment, programat a avea loc în toamna acestui an, să slăbească. A căutat soluţii pe internet şi a găsit opţiunea convenabilă: o operaţie de micşorare a stomacului efectuată la Cinica MedLife Genesys din Arad.
Probleme post-operatorii
Intervenţia chirurgicală a avut loc la 26 iulie, în schimbul a aproape 4.000 de euro. După două zile pacienta a fost externată şi a plecat la Sibiu, acolo unde locuieşte familia ei. Rudele spun că, încă de pe drum, Crina s-a simţit rău dar medicul ar fi asigurat-o că durerile post-operatorii sunt normale. Cum acestea au persistat şi chiar s-au agravat, medicul Viorel Dejeu – cel care a operat-o – a solicitat familiei să o ducă pe femeie înapoi la spitalul din Arad. Dar ea nu era transportabilă, susţin rudele, aşa că au chemat salvarea, care a dus-o imediat la Spitalul Judeţean din Sibiu. A ajuns la Urgenţe pe 30 iulie. Din păcate, Crina se afla deja în stare foarte gravă, având o infecţie răspândită în tot corpul.
„Pacienta a ajuns la finalul lunii trecute, transferată de la un spital din Arad cu o stare de peritonită secundară în urma unei rezecţii gastrice efectuate în acel spital. Din păcate, pe fondul durerii și pe fondul sindromului febril, s-a impus o internare de urgenţă pe secţia chirurgicală pentru a fi reevaluată. S-a reintervenit chirurgical şi s-a continuat tratamentul. (…)” – a explicat pentru www.oradesibiu.ro, dr. Constantin Roșca șeful UPU Sibiu.
Acuzele familiei
După două săptămâni de agonie, petrecute în Secţia ATI a spitalului sibian, Crina s-a stins în seara zilei de 15 august. Cutremurată de ceea ce s-a întâmplat, familia ei arată acum cu degetul spre dr. Viorel Dejeu, medicul care a operat-o, acuzându-l de malpraxis.
„După părerea mea, cea mai mare greşeală a fost făcută de doctorul de la Arad. (..) Nu şi-a făcut datoria cum trebuie.(…) Nu i-a dat tratamentul care trebuie. Nu trebuia să o elibereze din spital. Vreau să se facă dreptate şi să plătească. Nu există un preţ pentru viaţa fiicei mele care a murit…” – a spus pentru www.oradesibiu.ro, Petru Răcean, tatăl femeii decedate.
„Ea era sprijinul familiei pentru că ambii părinţi sunt bolnavi şi mai are şi o soră paralizată pe pat de șase ani. Ea muncea în Germania şi le trimitea de acolo bani. A venit să facă operaţie de micşorare de stomac pentru că în ultimele luni s-a îngrăşat tare. (…) Medicul i-a garantat că totul va fi bine. (…)” – a declarat pentru www.oradesibiu.ro, Gheorghica Turica, mătușă Crinei.
Familia pacientei este hotărâtă să facă plângere penală împotriva dr. Viorel Dejeu.
Ce zice doctorul?
De partea cealaltă, medicul Viorel Dejeu susţine că intervenţia chirugicală s-a făcut fără greşeli, dar că pacienta nu a revenit în spital pentru tratament, deşi ar fi fost rechemată şi a neglijat sfaturile doctorului.
„În primul rând, vrem să transmitem condoleanţe familiei, suntem profund îndureraţi, chiar şi noi! Este important de ştiut că astfel de complicaţii apar la fiecare 100 de cazuri, studiile de specialitate, pe loturi mari de pacienţi, ne spun că apar cu o frecvenţă între 1 şi 4% dintre pacienţi. Nu ţine neapărat de ceea ce facem noi, ci ţine şi de cum reacţionează organismul în astfel de intervenţii, astfel că acest tip de complicaţii pot să apară. Dacă sunt tratate la timp şi în mod profesionist, sunt toate şansele ca lucrurile să meargă bine; dacă tratamentul se face cu întârziere, lucrurile se pot complica foarte mult” – a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon, dr. Viorel Dejeu.
„Pacientei i-a fost greu să accepte”
Medicul a mai precizat că pacienţii sunt informaţi, înainte de orice intervenţie, că o astfel de complicaţie poate să survină. „Pacienţii semnează un consimţământ, în care este trecută această complicaţie, procentajul în care apare şi ceea ce se întâmplă, inclusiv faptul că în anumite situaţii poate să survină decesul în urma unor complicaţii agravate de problemele de sănătate ale pacientei” – a susţinut dr. Dejeu.
Chirurgul de la MedLife Genesys mai spune că a ţinut permanent legătura cu pacienta, de la externare. „Din momentul externării, în momentul în care au fost nişte simptome de alarmă, am comunicat cu pacienta, i-am spus că s-ar putea să fie vorba despre această complicaţie de care a fost informată în prealabil. Pacientei i-a fost greu să accepte că dânsa poate să treacă printr-o astfel de complicaţie, astfel că două zile nu am reuşit să o convingem să se prezinte în serviciul nostru sau măcar la un serviciu apropiat, unde să poată fi tratată adecvat” – a explicat dr. Viorel Dejeu.
Operaţie de rutină
Operaţiile de micşorare a stomacului nu sunt extrem de complicate, dar prezintă şi riscuri. „Am mai avut astfel de cazuri, doi pacienţi care au trecut prin astfel de complicaţii, dar sunt bine, au fost diagnosticaţi la timp şi au ieşit în câteva zile din spital. Sunt bine şi sunt acasă. Ne apropiem de 300 de intervenţii, aici, de acest gen. Pentru noi este o operaţie de rutină, pentru că suntem o echipă cu experienţă în chirurgie bariatrică, facem lunar zeci de cazuri, avem o experienţă dobândită şi la nivel internaţional. Astfel de complicaţii apar în orice serviciu şi centre” – a sublinia dr. Viorel Dejeu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!