ARAD. La începutul anului, Primăria Arad a decis, după presiuni venite mai ales din partea Jurnal arădean/ www.aradon.ro, să aloce suma de 2 milioane de lei pentru sprijinirea financiară a reabilitării clădirilor proprietate privată din centrul orașului. De la momentul adoptării hotărârii în Consiliul Local Municipal (CLM) Arad, sau mai degrabă de la momentul intrării în vigoare a acestei hotărâri și până la acest moment, o singură asociație de proprietari și-a depus dosar în speranța că va primi bani de reabilitare a imobilului de la Municipalitate.
Dar nici acum nu poate fi vorba nici de bani, nici de lucrări, pentru că dosarul nici nu a intrat în analiză la Primărie. La momentul la care am întrebat de dosar, se constituia doar comisia care analiza dosarul. Ca atare, în cazul în care asociația îndeplinește toate condițiile impuse de hotărârea CLM, rezultatele vor fi vizibile cel mai devreme probabil… la finele anului viitor.
Încă de la momentul în care am decis să abordăm subiectul, am atras atenția că este posibil ca nimeni să nu recurgă la oferta Primăriei Arad, cuprinsă în acea hotărâre, date fiind condițiile mult prea restrictive și procedura prea greoaie ce se cere aplicată. Atunci am amintit exemplul Oradiei, care nu a așteptat ca proprietarii să bată la poarta Primăriei pentru banii de reabilitare a clădirilor frumoase din oraș, ci a mers în întâmpinarea acestora. A bătut la ușa lor, a constituit un birou cu angajați care i-au ajutat pe proprietari să se descurce printre hățișurile birocratice ale legilor impuse de stat sau/și de municipalitate, să-și fac dosarul, iar când cei cu clădiri frumoase dar degradate nu au venit să-și depună actele, ca să primească sprijinul necesar pentru refacerea fațadelor, aceștia au fost incluși în program, fără drept de apel.
Sumele puse la dispoziție de Primăria Oradea și strategia stabilită acolo pe acest subiect au dat roade, imagini cu centrul municipiului fiind acum postate peste tot, fie pentru a arăta că se poate și în România, fie pentru a da o palmă altor primari.
La nivelul Aradului, principala dezbatere a fost însă dacă este „ortodox” să fie ajutați cu bani privații, mergându-se pe principiul că Primăria nu ar avea ce căuta să finanțeze fațadelor imobilelor deținute de alții. Câteva compromisuri au fost făcute, în cele din urmă, iar hotărârea a fost votată și a fost alocată o sumă de bani: 2 milioane de lei.
Asociația de care aminteam mai sus, singura care a decis până acum să sfideze birocrația și să depună dosar, a cerut 138.000 de lei din întreaga sumă.
Pentru că primarul garanta la data la care scriam articolele din trecut că interesul nu va fi mare, fără a fi de acord neapărat cu argumentele noastre pe subiect, care trimiteau la modul defectuos în care a fost elaborat proiectul, fără sprijin real în întocmirea dosarului, am întrebat ce se va întâmpla, la final de an, cu suma de bani necheltuită – în acest caz, probabil toate cele două milioane de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, suma va fi reportată pentru la anul, fiind posibilă chiar creșterea acesteia! În atare condiții, însă, credem noi, s-ar impune măcar abordarea diferită a subiectului de către Municipalitate. Noul arhitect șef ar putea schimba acest fapt, dar cu dânsul nu am putut încă lua legătura.
Sprijinirea financiară a reabilitării clădirilor se bazează pe legile țării, mai exact pe Legea nr.153/2011 actualizată, privind creșterea calității arhitectural/ambientale a clădirilor. În 2020, la 9 ani distanță de adoptarea acestei legi, nimeni din Arad nu a beneficiat încă de acest sprijin.
Citște și:
Oradea, scor de neprezentare în lupta cu Aradul și Timișoara
Trimite articolul
XDin moment ce sunt clădiri istorice asupra cărora proprietenul nu poate efectua orice intervenții ci doar restaurare de către oameni specializați efectuarea lucrărilor inclusiv consolidare antiseismica ar trebui sa revină în întregime primariei;dar sa nu mai fie scutiți de la plata impozitelor normale pe clădiri. De asemenea mai au restricții la amplasarea aparatelor de aer condiționat prin mutarea lor au din nou cheltuieli.Exclus naționalizarea mascata prin supraimpozitare.Normal ca pt a avea un aspect istoric frumos sunt cheltuieli mult mai mari ca și la un imobil obișnuit,pe care oamenii nu și le permit.
Doar gogoși !
Constat, si nu e prima dată , când Aradon publică doar ,,opinia” primăriei. E subordonare politică.
Acum doi ani când sau primit acele notificări din partea primăriei, de la noi din imobil au fost trei reprezentanți la primărie și…gogosi.
Si inca un amănunt, primăria deține o treime din spațiile imobilului. Adica, vrea ca cei cu locuinte private sa le repare si pe cele ale primăriei! Ce mai, liberalism adevărat demn de epoca de aur.
si o sa puna ferestre din termopane la fațadă unele albe altele maro … etc ?
Si noi am vrut si am fost taiati din start ca nu avem nici o sansa .tot in centru e cladirea.
Unde esti tu Bolojan Doamne…