Helmut Duckadam ar fi împlinit, marți, 66 de ani, iar primărița comunei Semlac și-a amintit că în anii anteriori îl suna la 1 aprilie pentru a-l felicita.
‘Anul trecut l-am sunat pentru a-i ura ‘La mulți ani!’, dar astăzi ne rugăm pentru sufletul său. Încă de dimineață ne-am amintit de pierderea pe care a suferit-o comunitatea. În acest an avem în plan dezvelirea unei statui care să-l reprezinte pe Duckadam, am lansat deja un concurs la care au depus oferte până acum doi sculptori. Așteptăm și alte oferte din țară, pentru că sperăm la un preț suportabil pentru comunitatea noastră destul de mică’, a declarat, marți, pentru AGERPRES, primărița Letiția Stoian.
Ea a precizat că cea mai ieftină ofertă de realizare a statuii primită este de 80.000 de euro, iar dacă nu se va putea obține un preț mai mic, se va încerca atragerea unor sponsori.
‘Cert este că în acest an vom dezveli statuia lui Duckadam în centrul comunei’, a spus Stoian.
Fostul portar a primit în 2001 titlul de ‘Cetățean de onoare’ al comunei Semlac, pentru întreaga carieră sportivă.
Helmut Duckadam, cunoscut drept ”eroul de la Sevilla”, a murit în 2 decembrie 2024, la vârsta de 65 de ani. În 4 decembrie, el a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național ‘Steaua României’ în grad de Cavaler prin decret semnat de președintele Klaus Iohannis.
Duckadam a început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad, iar vârful carierei sportive l-a atins în ediția 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiției, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), a apărat senzațional, determinându-i pe ziariștii spanioli, și nu numai, să-i aprecieze evoluția la superlativ. Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate în fața jucătorilor spanioli – Alesanco, Pedraza, ‘Pichi’ Alonso și Marcos – l-au făcut să intre în ‘Cartea Recordurilor’.
Imediat după meciul care a fost televizat de postul național, pentru prima dată în regimul comunist, oamenii au ieșit nechemați în stradă să se bucure pentru izbânda fotbaliștilor de la Steaua. Circa 30.000 de oameni au plecat spre Aeroportul Otopeni și au ocupat esplanada să-și întâmpine campionii. În aproape toate colțurile țării, noaptea de 7 spre 8 mai 1986 a fost una albă.
După cinci zile de la finala de la Sevilla, într-un cadru solemn, clubului de fotbal Steaua i s-a acordat Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa I. Titularii, printre care și Duckadam, antrenorii Emeric Ienei și Anghel Iordănescu, plus președintele Ion Alecsandrescu au primit Meritul Sportiv clasa I. Rezervele și ceilalți din staff au primit Meritul Sportiv clasa a II-a.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
Xmerită în Arad ! dar nu aruncat oriunde și nu kitsch ..
Oare în fața stadionului nu ar merita?
-
Merită oriunde, doar să se facă
Helmut Duckadam, Zolt Torok, unul a cucerit culmile fotbalului european iar celalalt a cucerit cei mai înalți munți din lume. Personalități cunoscute în întreaga lume prin isprăvile lor de necontestat. Oare de ce nu există la primarie măcar un consilier sa-i șoptească primarului ca s-ar putea face ceva, o statuie sau ceva reprezentativ, ca să devină și obiectiv turistic în oraș? Nu e cam puțin doar un nume la un parc? Oare de ce nu profită orașul de aceste oportunități? Aradul trebuie să se mândrească cu ei și sa-si ridice valoarea ca oraș. Sunt de aici…și noi și străinii să știe asta. Mulți copii și tineri din Arad nici nu știu că Duckadam e arădean și a jucat la UTA.
EI, iată la Semlac s-a sesizat primaria, acuși fac statuie și steliștii în Ghencea și Aradul ce face???