ARAD. 29.74% din populația orașelor județului Arad, excluzând municipiul, și-a plătit impozitul pe anul în curs în primele trei luni, beneficiind astfel de o bonificație de 10% din valoarea taxelor locale. Orașele Chișineu-Criș, Curtici, Ineu, Lipova, Nădlac, Pâncota, Pecica, Sântana și Sebiș au încasat, în lunile ianuarie, februarie și martie, impozite locale în valoare de aproape 20 de milioane de lei, acordând pentru acestea aproape 2 milioane de lei bonificație celor care „s-au grăbit” să își plătească taxele în primele luni ale anului.
Conform datelor oficiale, cele nouă orașe numără 89.926 de locuitori, iar numărul celor care și-au plătit impozitul pe 2022 până pe 31 martie este de 26.744, reprezentând aproape 30% din totalul locuitorilor. Conform datelor transmise de primăriile acestor orașe, cele mai mari încasări le-a avut Pecica – peste 4,5 milioane de lei în perioada 1 ianuarie-31 martie 2022. Peste 4.600 de pecicani și-au plătit impozitele în această perioadă, fiind de altfel cel mai mare număr de plătitori. La polul opus se află Pâncota, cu doar 2.187 de persoane care și-au plătit impozitele.
Procentual, cel mai bine stă orașul Sebiș, unde 40.89% dintre locuitori și-au plătit deja impozitele locale pe anul acesta. La celălalt capăt al clasamentului se află orașul Sântana, cu un procent de plătitori de doar 19.76% din populația oficială.
Municipiul
La nivelul municipiului Arad, din cei 175.753 de locuitori, 52.948 și-au plătit impozitele pe anul curent între 1 ianuarie și 31 martie, reprezentând un procent de 30.12% din populație. Suma încasată din impozite – atât de la persoane fizice, cât și de la persoane juridice – ridicându-se la peste 80 de milioane de lei. Numai bonificația acordată celor care și-au plătit impozitele se ridică la peste 3 milioane de lei.
Bonificaţia
Conform legislației în vigoare, cetățenii care își achită integral impozitele locale aferente anului în curs până la data de 31 martie benefiiază de o bonificație procentuală din valoarea de plată. După această dată, nu numai că nu se mai acordă reducerea, ci se calculează și penalități, întrucât 31 martie este primul termen scadent pentru plata obligațiilor către bugetele locale, aferente semestrului I al anului. Bonificația poate ajunge la maximum 10%, în funcție de decizia consiliilor locale, însă nu este obligatorie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!