O treime din deşeurile colectate de la populaţie în municipiul Arad ajung să fie reciclate după redeschiderea, în urmă cu un an şi jumătate, a staţiei de sortate, fără care doar 1,1% din deşeuri erau reciclate. Reprezentanţii Primăriei Arad şi ai Staţiei de sortare a deşeurilor ne-au declarat că de la redeschiderea unităţii, în ianuarie 2021, aici au ajuns aproximativ 5.000 de tone de deşeuri colectate din municipiu, iar circa 32% dintre acestea au fost valorificate către centrele de reciclare.
Energie din deşeuri
Cea mai mare parte a deşeurilor colectate nu a putut fi reciclată, iar circa 2.100 de tone (41,5%) au fost materii contaminate care nu puteau fi refolosite şi au fost transferate pentru “coincinerare” la o companie specializată din Bihor, care le-a folosit ca post de combustibil. Energia rezultată din arderea deşeurilor a alimentat o fabrică de ciment.
La deponeul ecologic de lângă Arad au ajuns circa 23% dintre deşeurile colectate de la populaţie, adică aproximativ 1.200 de tone.
În total, de la redeschiderea staţiei, aici au ajuns peste 10.000 de tone de deşeuri colectate atât din municipiu cât şi din alte localităţi, iar circa 43% dintre acestea au fost reciclate, 36% au mers la “coincinerare”, iar restul au ajuns la deponeul ecologic.
Peste medie
Municipiul Arad reciclează cu mult peste media naţională. Ultimele date arată că în România se reciclează doar 13% din deşeuri. În 2019, procentul era mai mic, respectiv 11%. Până în 2025, însă, ţara noastră trebuie ajungă la un nivel de reciclare a deșeurilor de 55%. Mai mult, România s-a angajat ca până în 2035 să mai depoziteze “la groapă” maximum 10% din deșeurile municipale.
Anual, locuitorii și firmele din România trimit aproape 270 milioane de tone de gunoi la depozitele de deșeuri.
De la 1,1%
Staţia de sortare a deşeurilor din municipiul Arad a fost inaugurată în 2007, după o investiţie privată de 1,5 milioane de euro. Din aprilie 2018 nu a mai funcţionat, pentru că expirase contractul cu operatorul privat. Unitatea a fost introdusă în domeniul public al municipiului Arad, dar administraţia locală nu a reuşit să o dea spre operare altui agent economic, ulterior activitatea de sortare a deşeurilor şi staţia fiind atribuite Recons SA, o societate a municipalităţii. Staţia a fost repusă în funcţiune în ianuarie 2021, după ce a fost retehnologizată cu o finanţare de 5,6 milioane de lei asigurată din bugetul local.
În 2019, când staţia nu funcţiona, Garda de Mediu Arad constatase că doar 1,1% din deşeurile colectate erau reciclate în municipiu, deşi ţinta din acel an era de 45%.
Sursa foto: Primăria Arad
Trimite articolul
Xunde poate un locatar de la bloc sa depuna de ex. un scaun rupt sau un covor uzat etc daca se colecteaza selectiv?
-
O intrebare de 1000 de puncte. Unde sa arunci deseurile voluminoase pe care nu le ia Retimul
Respect maxim celor care sorteaza toate acele materiale reciclabile!
Ma inclin!
Si eu reciclez cam tot ce se poate: containerul galben, am compost in care pun toate vegetalele, uleiul il adun in sticle si il duc la Supeco, capacele de plastic de la sticlele de suc, sampon, etc, le dau pt asociatia Capace cu suflet, bateriile, le duc la Hornbach sau Decatlon, sticlele din sticla la containerul de sticle, ( desi, in acel container fiecare arunca toate la gramada) deci, daca vrei, se poate.Doar de noi depinde daca vrem sa reciclem selectiv.
falkă și gunoaiele pdl-pnl nu sunt acolo ?!?!?!?