Nedumeriri şi probleme. Prima şedinţă ordinară CLM din acest an a arătat că oponenţii au rămas aceiaşi în consiliu iar Claudiu Cristea este, pe mai departe, cel mai vehement critic al Puterii în CLM, având cele mai multe probleme de ridicat şi critici de făcut. Ieri, s-a dovedit a fi singurul care a avut de făcut comentarii şi a avut de criticat propunerile executivului, ceilalţi trei opozanţi din CLM (Răsunoiu, Săplăcan şi Melinte) fiind doar în asentimentul său, la momentul votului. Cu patru voturi pentru Opoziţie, lucrurile nu se vor schimba nici în acest an în CLM.
Una dintre cele mai lungi dezbateri iscate de Claudiu Cristea la şedinţa de ieri a vizat hotărârea prin care excedentul bugetar al anului 2011 era repartizat investiţiilor din 2012. Claudiu Cristea a întrebat, mai mult retoric, executivul dacă nu cumva şi acest proiect trebuia supus procedurilor de transparenţă decizională şi dezbatere publică, asemeni bugetului pentru 2012, în condiţiile în care vorbeşte de cheltuieli de capital şi patrimoniu.
Un prim răspuns primit de la secretarul CLM a indicat faptul că aceste cheltuieli, care fac obiectul hotărârii, se regăsesc cu toate în bugetul supus transparenţei. A doua explicaţie s-a dovedit a fi mult mai interesantă, chiar dacă nici aceasta nu a lămurit pe deplin nedumerirea consilierului PNŢCD. Executivul a precizat, prin vocile mai multe funcţionari publici, că acest proiect nu mai poate aştepta să treacă perioada transparenţei întrucât prin intermediul acestuia se acoperă o factură neplătită de peste….7 milioane de lei. Mai exact, o factură veche care ajunge la scadenţă pe 31 ianuarie şi care, dacă nu va fi plătită acum, va aduce cu sine penalităţi de 30.540 lei. Factura se referă la lucrări realizate în cele trei cartiere ale Aradului care au beneficiat de canalizare în ultimii ani (Gai, Bujac şi Sânciolau).
Bani de nicăieri
Executivul susţinea ieri că proiectul trebuie votat tocmai pentru a putea plăti această factură, celelalte prevederi fiind cu toate cuprinse în bugetul aflat încă la transparenţă. Primăria a recunoscut că suma ar trebui plătită din sumele adunate la buget, dar că până acum cele peste şapte milioane (7.777.681 lei) nu au putut fi colectate de nicăieri. Iar despre cheltuielile de 8% ce pot fi făcute până la adoptarea bugetului nu s-a spus nimic lămuritor, decât faptul că nu există disponibil de casă.
Reduceri la impozite
Excedentul bugetar al anului 2011 (în sumă de 50 de milioane) a fost un alt motiv pentru Claudiu Cristea de a le propune aleşilor reduceri de taxe şi impozite locale, cu ocazia votării unor modificări impuse de lege la dările pe 2012. Propunerile sale, referitoare la reducerea coeficienţilor de calcul la plata impozitului pe clădiri şi terenuri la persoane fizice şi juridice, pentru reducerea finală a dărilor sau creşterea procentului la bonificaţie (de la 5% la 10%, în cazul plăţii impozitelor înainte de 31 martie) pentru că „dacă tot avem impozite la limita maximă să avem şi bonificaţii la maximum”, nu s-au bucurat decât de susţinerea Opoziţiei.
Maşina de vot funcţionează
În fapt, toate proiectele propuse de executiv în ordinea de zi a şedinţei de ieri, cu excepţia unuia privind un PUZ pentru o locuinţă, au fost votate de consilierii Puterii, adică au avut parte de suficiente voturi pentru a intra în aplicare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!