Cât valorează viața unui om? 13.000 lei sau poate mai mult, poate mai puțin. Cât costă o informație care ar putea să le salveze viața celor care nu au acești bani? Nimic. Doar câteva minute rupte din timpul unui medic care întâmplător se ocupă de acel bolnav. Minute pe care nu le acordă pentru a-l informa că intervenția care în privat costă peste 10.000 lei, poate fi făcută și gratuit în altă parte. Bolnavul e lăsat să plece acasă, să facă rost de bani sau să moară.
E povestea unui pacient ajuns la Spitalul Județean din Arad cu infarct miocardic acut. I-au fost făcute în mod gratuit analizele, coronarografia și i s-a comunicat că are nevoie de două stenturi. Costul lor este de aproximativ 13.000 lei în cadrul clinicii Cardiolife din incinta Spitalului Județean Arad. Punct. După câteva zile pacientul a fost externat fără a fi informat că, în lipsa banilor necesari pentru intervenția în sistemul privat, poate solicita o programare la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara (Pădurea Verde) unde angioplastia coronariană cu stent se efectuează gratuit. A aflat întâmplător familia care a și făcut programarea. Din păcate, starea bolnavului s-a înrăutățit și a fost transportat de urgență la Timișoara, unde a fost dus direct în sala de operații unde a fost efectuată angioplastia coronariană cu stent, cu multe zile înainte de programare. Acum e în viață. Pentru că a aflat din timp o informație. O informație pe care medicii de la Cardiologia din Județean nu au oferit-o, ci l-au îndrumat pe pacient către sistemul privat. Dr. Adrian Wiener, managerul Județeanului, a declarat că „dacă această situație e reală, există o problemă. E un deficit de comunicare care trebuie remediat”. Medicii se acoperă în situația de față cu informația scrisă care ajunge, susțin ei, la mâna pacientului. Mai exact, înainte de a fi dus la coronarografie, i se pune în față un document pe care trebuie să îl semneze și unde în josul paginii sunt menționate și alte instituții medicale unde se pot efectua aceleași operații. Greu de crezut că pacientul, la un pas de moarte, va studia documentul. Mult mai eficientă ar fi o discuție, cu explicații, poate chiar cu oferirea unor contacte care să ușureze drumul pacienților către viață.
A fost salvat
Pacientul arădean, cu venituri modice spre mici, a fentat puțin moartea în ciuda sărăciei care nu i-ar fi permis operația în sistemul privat, în ciuda tăcerii medicilor care au uitat să îl informeze pe pacient de varianta gratis a operației.
Fără doar și poate, există riscul de a nu mai ajunge la timp „la rând” la Timișoara, dar fiecare pacient merită măcar șansa de „a-și aștepta rândul”. O șansă pe care fiecare medic cardiolog din Spitalul Județean Arad trebuie să o ofere fiecărui pacient. Sunt cel puțin două variante pentru pacienții de la Cardiologia din Județean: una la îndemâna, cateva etaje mai jos, mai exact la parterul clădirii, contra cost, și una mai departe, cu programare, dar gratis. Se preferă tacit doar prima.
Privatul de la parterul Județeanului
Privatul este la îndemână. Cardiolife, furnizorul de servicii medicale, a închiriat în 2012 la parterul Spitalului Județean din Arad 311 mp contra unei sume lunare de 1.550 euro. Un an mai târziu se inaugura deja, după o investiție de 1 milion de euro fonduri private, secţia de cardiologie intervenţională. Și tot atunci se inaugurau două saloane moderne, dotate cu aparatură specială, pentru recuperarea postoperatorie a bolnavilor cardiaci. Investiţia în cele două saloane, în valoare de 800.000 lei, a fost realizată în întregime din fondurile Consiliului Judeţean Arad. Pacienții de la Cardiolife care necesită mai multe zile de supraveghere medicală sunt transferați în saloanele de la Județean. De câteva luni, de când există un contract între Spitalul Județean și Cardiolife, acesta din urmă plătește pentru cei care vin direct în privat, care nu sunt pacienții Județeanului, fiecare zi de spitalizare. Despre situația de dinaintea semnării contractului nu putem afirma deocamdată nimic. Cine și ce se plătea?
Care sunt avantajele arădenilor?
Atât la semnarea contractului, cât și la inaugurare, Nicolae Ioțcu, pe atunci președintele CJA Arad și medicul cardiolog Cristian Dină au punctat că se dorește ca intervențiile pentru pacienţii cu urgenţe cardio-vasculare sa fie gratuite, un protocol în acest sens urmând să fie semnat între Cardiolife, CJ şi spital. Nu a existat însă niciun contract clar în care să se specifice care sunt urgențele, câte cazuri vor fi gratuite, ce va fi contra cost și ce va fi gratuit.
Contractul a apărut abia în urmă cu un an și câteva luni și numărul pacienților tratați gratuit a crescut de la 17 pe lună inițial la 30 și acum 40 de cazuri. Dr. Wiener, actualul manager, a precizat pentru Jurnal arădean care sunt acestea: „Există un contract de prestări servicii cu Cardiolife, dar doar pentru o felie de pacienți și anume pentru pacienții care vin cu infarct miocardic acut cu supradenivelare, cei care sunt prinși și în Programul Național de Infarct. Coronarografia este gratuită pentru toți pacienții Județeanului care au indicație de coronarografie și stentare la toți pacienții cu infarct cu supradenivelare”. Pentru aceștia, cheltuielile sunt plătite de către Spitalul Județean Arad deoarece Cardiolife nu are contract cu Casa de Asigurări. „Doar atât ne permitem în acest moment, pentru atâtea cazuri avem bani. Sunt cele unde este necesară o intervenție foarte rapidă”. Ceilalți pacienți cardiaci sunt informați de necesitatea stentării (a punerii unui stent) și, dacă doresc, vor semna un contract de prestări servicii cu Cardiolife și vor plăti sau pot alege să meargă spre Timișoara, acolo unde pot beneficia de aceeași intervenție în mod gratuit. Dacă vor fi informați corect despre toate variantele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!