SĂVÂRŞIN. Prin actul de donaţie făcut în primăvara anului 2008 de către artista Eugenia Hagiu Popa, casa părintească, renovată, a pictorului Eugen Popa şi o semnificativă colecţie de artă, completată prin piese etnografice, a intrat în proprietatea domeniului public, cu statut de casă memorială şi colecţie de artă. După 1996, anul mortii artistului, cea care s-a ocupat de păstrarea memoriei artistului, a fost sotia acestuia, pictorita Gina Hagiu, care si-a dedicat toti acesti ani încercării de a face cunoscute picturile, gravurile, colajele sau desenele lui Eugen Popa.
Casa memorială păstrează elementele principale ale încăperilor cu destinaţie de locuit, unde se regăsesc: salonul mobilat cu piese în stil florentin, atelierul artistului, o mică cameră amenajată cu piese etnografice şi o încăpere care reţine obiecte ce fac trimitere la istoricul zonei, implicit la cel al familiei Popa.
Lucrările de artă, în cea mai mare parte pictură, expuse în salon, atelier şi în hol sunt realizate de Eugen Popa în intervalul 1940 – 1980. Portretul soţiei, cele ale părinţilor, casa veche părintească, o serie de autoportrete cu pălărie stil Rembrandt vin să însufleţească şi să re/compună o atmosferă familială. Podul casei, complet şi modern renovat, este o mansardă nedelimitată prin pereţi, unde predomină lucrările pictorului, majoritatea din anii 80 până în 1995, astfel încât iubitorii de artă de orice vârstă să trăiască clipe de delectare în fata picturilor reprezentând flori si fructe, a desenelor sau studiilor în cărbune. Alături de naturi moarte, peisaje din Savârşin sau de la Otopeni, cicluri de desene (Portretul, Nudul, Zbor, Structuri vegetale), aici pot fi văzute lucrări semnate de Jean Al. Steriadi, Corneliu Baba, George Apostu, Ion Gheorghiu şi diferite obiecte de artă decorativă din Extremul Orient, colecţionate de cei doi artişti în perioada petrecută în sudul Chinei (1960-1962).
Puteţi să programaţi vizita cu cel puţin trei zile în avans la tel. 0257.281.847
EUGEN POPA (1919 – 1996), pictor, grafician, gravor, absolvent la Belle Arte în Bucuresti, a urmat cursurile de pictură sub îndrumarea profesorului Camil Ressu şi de gravură cu profesorul Simion Juca. A fost asistentul profesorului Alexandru Ciucurencu, devenind mai târziu profesor la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. Distins cu numeroase premii nationale si internationale, premiul “Simu” pentru gravură în anul 1943, premiul pentru pictură “Ion Andreescu” al Academiei Române, în 1957, onorat cu titlul de membru Honoris Causa conferit de Academia Internationala Campanella din Roma, în 1969, iar în 1970 cu Distincţia culturală pentru gravură, acordată de aceeaşi academie. Prima expoziţie personală a artistului se deschidea în 1958 la Sala Universul din Bucureşti,. În urma acordului cultural între România şi China artistul Eugen Popa si sotia sa Eugenia Popa Hagiu au lucrat la Academia de Arte Plastice din Hangzhow, operele celor doi artisti fiind expuse la Beijing. Pentru întreaga activitate i s-a decernat “Diploma de onoare” şi “Meritul Cultural Chinez”. În 1963 era ales vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!