O dimineaţă frumoasă de toamnă ne întâmpină la Şilindia. Satul pare pustiu, doar ici-colo mai vezi câte un om. „A început culesul porumbului – ni se spune – şi foate multă lume a ieşit deja pe câmp”. Intrăm în Primăria, proaspăt renovată, unde ne primeşte viceprimarul Florian Herbei (primarul Rovin Mariş e plecat cu treburi la Arad, la C.J.A.). Vicele ne prezintă câteva date despre comuna care numără cinci sate – Şilindia, Satu Mic, Luguzău, Camna, Iercoşeni – unde trăiesc 1.055 de locuitori. Comuna Şilindia se întinde pe 6.922 hectare din care agricol 5.103, neagricol 1.819; terenul agricol cuprinde 2.835 hectare arabil, 1.773 păşuni, 230 fâneţe, 160 vii, 105 livezi.
Repere de istorie locală
Inginerul Gheorghe Soare, un pasionat de istorie locală, ne oferă câteva repere din trecutul acestor aşezări. Aflăm că între Satu Mic şi Şilindia a fost descoperit un tezaur de monede greceşti de pe vremea lui Alexandru Macedon; Moara cu noroc, despre care scrie Ioan Slavici în cunoscuta nuvelă cu acelaşi nume, s-ar fi aflat pe teritoriul Şilindiei pentru că de la Ineu până aici ar fi drumul bun şi de aici la Iercoşeni (care s-ar fi numit Fundureni) e drumul rău pomenit de scriitorul şirian; la Ierocoşni s-ar fi ascuns oşteni din răscoala lui Horia, Cloşca şi Crişan de la 1784; în Camna au fost aduşi colonişti din Regat (Brâncovenii) iar în Satu Mic groful locului a adus, pe la 1860, colonişti maghiari din Pecica şi nu numai; Luguzăul se numea Şilindia mică, etc.
De la datorii de 7 miliarde
Viceprimarul Herbei ne readuce „în zilele noastre”. „Este destul de greu să ne descurcăm. Am preluat mandatul cu o datorie de aproape 7 milarde lei vechi. Mai exact 680.000 RON din care am achitat deja 102.000 lei. Pentru Şilindia este foarte mult mai ales că în afară de impozitele oamenilor (o populaţie cam îmbătrânită) alte resurse nu prea avem. De puţin timp am concesionat, pentru ferme pomicole, din composesoratul urbarial Şilindia 26,42 ha la SC Ianacris Com SRL, din composesoratul urbarial Camna, 40 ha la SC Pesco M.G. Fruct SRL, 20 ha la SC Peras Ruben SRL, 15 ha la SC Bio Fruct SRL iar de la Satu Mic, câteva hectare la Staţiunea Viticolă Miniş. Aş menţiona că erau păşuni neîntreţinute, pline de rugi, măcieşi şi arbuşti într-un teren greu accesibil, pe dealuri şi văi. În plus, vom primi la bugen impozitul pe teren”.
Realizări şi proiecte
Cu toate greutăţile finaciare, în comună s-au realizate o serie de obiective: reabilitarea drumului Luguzău-Camna pe 1,1 km (în valoare de 106.000), repararea acoperişului şi montare de geamuri termopane la şcoala din Şilindia (36.000 lei), reparaţii la drumul Şilindia-Satu Mic, pe 2 km, reparaţii de străzi (25.000), reabilitarea clădirii Primăriei (100.000 lei). S-a depus un proiect, pe măsura 422, în parteneriat cu comuna Tauţ, pentru introducere apă-canal. Iar proiectul care se referă strict la comună prevede: amenajare parc în Şilindia, asfaltări de drumuri (Silindia-Satu Mic, Camna-Luguzău, DC 28 Iercoşeni), reabilitare iluminat public, trotuare, grupuri sanitare la şcoli, extindere cămin cultural, teren de fotbal şi sală de sport.
Cel mai urât dispensar
Veceprimarul Herbei ne invită să facem câţiva paşi prin centrul Şilindiei. Încă de la ieşirea din Primărie, ne arată un gorun uriaş care, se spune, a fost plantat în 1918. Puţin mai departe, pe stânga, o clădire veche păstrează urmele fostului magazin al cooperaţiei. Vicele ne spune că, după ce va intra în proprietetea Primăriei, va fi reabilitată. Lângă aceasta, Căminul cultural, care arată bine, proaspăt vopsit, dar necesită o extindere cu grupuri sociale moderne. Ajungem în faţa bisericii catolice, o impresionantă clădire de patrimoniu, construită pe la 1800. Vis-a-vis, însă, observăm o adevărată ruină. „Aici este dispensarul – ne spune vicele – este cel mai slab dispensar de la Vârfurile, la Vinga. De aceea medicul de aici, dr. Garofiţa Ardelean, a plecat la Tauţ şi vine la noi marţea şi joia sau când este solicitată la bolnavi. Clădirea este foarte veche, a fost casa grofului, dar am primit un miliard de lei vechi de la C.J.A. şi lucrăm la reabilitarea construcţiei”. Într-adevăr câţiva muncitori lucrau la acoperiş. Dar se anunţă foarte mult de lucru pentru că în interior, unde intrăm nu fără o oarecare frică, pereţii sunt sparţi, tavanul stă să cadă. Ca să nu mai vorbim de faţada clădirii care arată ca după bombardament…
Doar 10 boboci în comună
La câţiva paşi de dispensar, Şcoala Generală cu cl. I-VIII arată destul de bine: proaspăt zugrăvită, cu geamuri noi termopan. Intrăm în câteva clase şi la grădiniţă şi-i cunoaştem pe cei care învată aici. Aflăm că, pe lângă şcoala din Şilindia, în comună mai funcţionează o şcoală de ciclu primar (simultan I-IV) şi o grădiniţă în Satu Mic, ceilalţi copii vin în centrul de comună cu microbusul şcolii. La Şilindia sunt înscrişi 28 de copii în ciclul primar (două clase simultan) şi 53 la gimnaziu (tot simultan) unde doar profesorii de română, matematică, biologie şi chimie au normă întreagă. În acest an, pe toată cumuna, au venit la şcoală doar10 boboci de clasa I: 3 la Satu Mic şi 10 la Şilindia.
Pe la orele amiezii ne întoarcem spre Primărie. De pe câmp vin primele remorci cu porumb. Oprim un tractor şi omul ne spune că, deşi a fost secetă mare, recolta este destul de bună şi ne arată câţiva ştiuleţi frumoşi galbeni ca aurul. Semnele toamnei se arată.
Preot cu har
De puţină vreme, la Biserica Ortodoxă Şilindia a fost numit paroh tânărul preot Leonardo Doca. Lunâd ca exemplu un alt personaj al lui Slavici, popa din Sărăceni, el s-a pus pe treabă şi de când a venit aici a reuşit să monteze o centrală termică pentru încălzirea bisericii, să repare exteriorul sfântului lăcaş şi amenajează o sală pentru activităţi spirituale cu copiii din comună.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!