LIPOVA. Lucrările de restaurare şi reparaţii demarate în luna mai 2013 la complexul religios şi turistic de la Basilica Papală „Maica Harurilor” din Radna-Lipova se desfăşoară în ritm alert. „Dacă pe timpul iernii am lucrat mai mult în interior, vremea bună ne permite să abordăm acum şi lucrări de exterior, la turle, la incintă şi la căile de acces. Ritmul e bun, materialele nu lipsesc, iar specialiştii – proiectanţi, tehnicieni, oameni de cultură – se întâlnesc săptămânal în şedinţe de lucru cu beneficiarul şi cu firmele constructoare – EURAS SRL Satu Mare şi alte două firme partenere – urmărind stadiul lucrărilor şi încadrarea în termenele asumate”, aflăm de la d-na Delia Gheorghiţă, manager de proiect, Lipova.
Într-adevăr, în toate punctele de lucru ale şantierului este activitate intensă, muncitorii şi utilajele robotind cu sârg. „Sunt sigur că în data de 2 august 2015 va putea fi sfinţită biserica, rămânând ca unele mici lucrări de la anexe să se termine în viitorul apropiat”, ne declară dl. Czister Kálmán, expert tehnic, Arad.
Vizita Papei, un zvon
Cât despre vizita Papei la Lipova, este doar un zvon neîntemeiat, chiar dacă toată lumea şi-ar dori acest lucru.
„Episcopia Romano-Catolică de Timişoara, prin Nunţiul Apostolic de Bucureşti, a trimis o invitaţie de principiu către Sfântul Scaun de la Vatican, pentru a fi reprezentat la un nivel cât mai înalt. Am primit confirmarea că ceremonia de sfinţire şi binecuvântare va fi celebrată de ES Joachim Meisner, cardinal emerit de Köln”, aflăm de la directorul cancelariei Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, părintele Nicola Lauş.
Preotul paroh de la Radna, părintele Andreas Reinholz, a ţinut să adauge: „Este un privilegiu şi o cinste deosebită pentru toţi credincioşii romano-catolici din Lipova şi din Vestul ţării, să participe la slujba religioasă într-o mânăstire reabilitată complet, care de-acum va satisface la superlativ necesităţile spirituale, culturale şi turistice ale unui număr impresionant de vizitatori, cel puţin 75.000 în fiecare an”.
O lucrare de anvergură
„Este o lucrare de mare anvergură, cu costuri estimate la peste 10 milioane de euro, desfăşurată pe durata a 3 ani, care va ridica la cote superioare viaţa religioasă şi turismul românesc şi va da noi orizonturi modului în care este privită România în Uniunea Europeană şi în lume”, concluzionează ec. Teodor Neamţu, managerul general al şantierului
Citiți principiile noastre de moderare aici!