ARAD. Cuvântul de ordine al oficialităţilor arădene în organizarea manifestărilor prilejuite de Ziua României a fost „discreţie”, în sensul că totul a fost extrem de simplu. Chiar auster, am putea spune, totul constând în oficierea unui serviciu religios, transmiterea salutului oficial către arădeni şi depuneri de coroane, în două locaţii, respectiv cimitirul „Eternitatea” şi Parcul Eminescu. Doar prezenţa Gărzii de Onoare a mai „colorat” puţin tabloul.
Manifestările au început la ora 10.00, cu depunerea de coroane la mormintele „Corifeilor Marii Uniri”: Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu, primirea oficialităţilor, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului de Stat, oficierea serviciului religios – Arhiepiscopia Ortodoxă Arad, depuneri de coroane. Puţin după ora 11,00, scenariul s-a repetat la Crucea Martirilor din Parcul Eminescu, debutul fiind făcut în prezenţa a nu mai mult de circa 150 de arădeni, de toate vârstele, inclusiv copii de grădiniţă. Pe parcurs s-au mai adunat cam tot atâţia, întârziind doar pentru că nu au avut la dispoziţie mijloace de locomoţie la fel de rapide ca şi autorităţile, ca să facă deplasarea de la UTA în parc. Aşa că nu au mai apucat să audă cele două scurtissime spiciuri, unul al ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, al doilea al prefectului Cosmin Pribac.
Multe coroane
La coroane însă am stat bine. Spre deosebire de Ziua Armatei, Ziua României s-a bucurat de mult mai mare atenţie din partea partidelor politice, în privinţa depunerilor de coroane. Au fost prezente toate partidele politice parlamentare, dar şi unele pe ale căror certificate de naştere nu s-a uscat încă cerneala. În rândul instituţiilor care au depus coroane au fost SRI, STS şi alte servicii speciale, ceea ce a dat naştere la o oarecare rumoare a unora dintre participanţi. Rumoare puţin mai accentuată a stârnit-o, însă, un alt aspect: nu a fost intonat Imnul de Stat al României! Cine ştie, nu l-or fi avut pe bandă cei care au asigurat sonorizarea.
Steaguri multe
Ziua Națională a României este marcată şi la Primărie, cu un Spectacol folcloric extraodinar, cu începere de la ora 17. Pe scenă urcă Orchestra şi Ansamblul Municipiului Arad, iar soliştii Viorel Leric, Ionuț Langa, Aurel Ungur, Maria Rașca, Daniela Dudaș, Ștefan Muntenaș, Nicolae Recolciuc, Tinu Vereșezan,Veta Biriș, vor întreţine atmosfera de sărbătoare. Concertele au fost, în fapt, capul de afiş al Zilei Naţionale, „spiritul naţional” fiind ca de obicei niţel sărăcăcios în oraş. Trebuie remarcată prezenţa, însă, în număr mare a steagurilor tricolore. Un început bun.
Citiți principiile noastre de moderare aici!