1. JURNAL ARĂDEAN: Domnule Ion Stan, de ce v-aţi implicat în politică? Şi de ce USR?
ION STAN: M-am alăturat USR pentru că încearcă să facă o altfel de politică. Comoditatea şi nepăsarea oamenilor cinstiţi care stau şi privesc ar trebui să ia sfârşit. Ei ar trebui să vină să sprijine reforma politică în România. Aceasta, deoarece este nevoie de politici publice clare vizând educaţia şi sănătatea în primul rând, pentru că un popor needucat este un popor bolnav. Cred că numai cu oameni curajoşi care îşi asumă ieşirea în agora să spună adevărul şi să scoată la suprafață lucrurile necinstite, care se fac în miez de noapte, vom putea schimba starea actuală a țării.
2. J.A.: Cum comentaţi cearta constantă dintre partide şi mai ales ultimul episod al atacului asupra actorilor de la Teatrul de Stat?
I.S.: Vorbim de fapt de o prostituţie politică care vine din anii `90 încoace, când dintr-un partid comunist s-au născut altele 5 sau 6, care fac aceeaşi politică, de 27 de ani. Nu au capacitatea de a face ceva concret pentru binele cetăţenilor. Lipsa de idei şi claritate în politică îi aduc la o astfel de neputinţă, precum cea pe care am văzut-o cu toţii în ultimele zile. Au altă putinţă în schimb, de a se uita la ceea ce face celălalt în viaţa privată, în profesie. Nu se uită la viaţa cetăţeanului în mod direct, la cel pe care îl înrobesc cu impozite şi servicii publice proaste, plătite foarte scump, pentru ca apoi din 4 în 4 ani să vină şi să promită marea cu sarea. De aici şi neîncrederea populaţiei şi slaba prezență la vot, sub 40%, care spun un singur lucru: oamenii s-au săturat de promisiunile şi minciunile politicienilor post-decembrişti. Astfel, ajungem să nu existe reprezentativitate pentru politicieni, ceea ce afectează firava noastră democraţie.
3. J.A.: Cum câştigăm încrederea oamenilor, cum facem altfel de politică ca să îmbunătăţim viaţa cetăţenilor, fără a mai vedea pe scenă disputele politice dintre partidele care sunt la putere astăzi?
I.S.: Prin oameni corecţi şi cinstiţi care au curajul să vină în faţă şi îşi asumă o luptă de reformă în politică, iar primul pas trebuie să fie lupta pentru transparenţă. Toate proiectele, acţiunile, lucrările, să fie puse într-un plan transparent, neforţat, nu doar pentru câteva zile şi doar de formă pentru că decizia a fost oricum luată. Ceea ce s-a întâmplat până acum arată doar că aranjamentele subterane şi proiectele au fost făcute pentru a sifona banul public, generând corupţie, de la cea mică şi până la cea mare care au sărăcit bugetele şi resursele ţării.
4. J.A.: Ce facem pentru a reduce sau a scăpă de corupţie? Sau ce nu facem?
I.S.: Corupţia generalizată simbolizează azi în România complicitatea politicienilor şi celor care administrează banii şi resursele ţării. Păi nu vedeţi că anihilăm legi şi planuri anti-corupţie prin ordonanţe de urgenţă? Şi pe de altă parte alţii luptăm pentru punerea în aplicare a celor pe care le avem în vigoare. Corupţia generează lipsa banului la bugetul public şi prin neplata impozitelor către stat de către regii, firme, instituţii care sunt iertate şi amânate, fără ca să fie vreodată recuperate datoriile. O altă dimensiune a corupţiei este distrugerea valorilor naturale pe care le-am moştenit. Printre altele mă refer aici la defrişări, ce se taie astăzi nu se mai reface decât peste 20 de ani. Se dezechilibrează sistemul ecologic, iar copii şi nepoţii noştri nu vor mai respira un aer curat, media de viaţă va fi scăzută. Suntem vinovaţi sau nu suntem vinovaţi pentru asta?
Citiți principiile noastre de moderare aici!