Dacă afluxul de pelerini în luna august este ceva obişnuit aici, mai neobişnuită a fost prezenţa numeroaselor oficialităţi religioase, politice şi administrative, care au răspuns invitaţiei adresate de Episcopia Romano-Catolică de Timişoara şi care au impus restricţionarea accesului spre şi în bazilică. Pe un ecran imens se putea urmări şi de afară sfânta slujbă, oamenii înghesuindu-se pe la umbra pomilor din împrejurimi.
ES Martin Roos, episcop romano-catolic de Timişoara, a adresat cuvântul de bun venit credincioşilor veniţi la sărbătoare, prezentându-i pe distinşii invitaţi, reprezentanţi ai diferitelor confesiuni şi instituţii publice, feţe bisericeşti de diverse culte şi ierarhii, diplomaţi, parlamentari, oameni politici şi administrativi.
A urmat slujba de sfinţire a lucrărilor de renovare a Basilicii Maria Radna, săvârşită în limbile germană, maghiară şi română, în acordurile muzicale susţinute de orgă, cor şi solişti.
ES Böcskei Laszlo, episcop romano-catolic de Oradea, a dat citire scrisorii prin care Sanctitatea Sa Papa Francisc îl împuterniceşte pe ES cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln, ca reprezentant al Sfântului Scaun la celebrarea de la Radna, scrisoare din care cităm: „Venerând memoria Sfintei Fecioare Maria, nu am uitat că la Radna este o basilică a călugărilor franciscani, aflată în degradare. Cu binecuvântarea noastră, prin efortul celor de-acolo şi a câtorva dioceze din Germania, s-a înfăptuit această frumoasă lucrare de înnoire a lăcaşului creştin. Te împuternicim pe tine, frate Joachim, ca unul care ai depus mare efort pentru această sfinţită lucrare, să duci binecuvântarea noastră fraţilor de acolo şi mulţumire pentru fapta lor, iar piatra pusă de zidari să fie piatra unghiulară a înţelegerii, credinţei şi păcii între neamurile trăitoare în România, în Europa şi în lume, indiferent de confesiunea şi de limba în care se roagă Domnului”.
La rândul său, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a transmis mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis: „Felicit pe toţi cei care au contribuit la renovarea mânăstirii,, care este un înalt lăcaş de rugăciune şi un minunat monument de arhitectură. Fie ca acest tezaur al României să adune oameni de toate etniile şi de toate cultele, să fie un simbol al toleranţei, păcii şi înţelegerii, un vector al identităţii româneşti în Europa unită”.
Festivităţile s-au încheiat cu vizitarea muzeului mânăstirii, loc de pelerinaj cu vechime de peste trei secole.
Oaspeţi de seamă şi mii de pelerini, la Radna
Sfinţirea lucrărilor de renovare a basilicii şi anexelor mânăstirii Maria Radna din Lipova a prilejuit unui număr mare de credincioşi, din ţară şi din străinătate, să vină pe platoul şi în incinta celui mai mare loc de pelerinaj din vestul României.
Trimite articolul
XCele mai citite știri
Local
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac au depistat în urma controalelor efectuate în zona de competență patru cetățeni străini fără drept de a călători în spațiul Schengen.
România
InfoCons, alături de partenerul său Declaratie-Nutritionala.ro, a realizat un studiu detaliat asupra ciorbei de perișoare comercializate în restaurante, având în vedere ingredientele și valorile nutriționale.
ARADON Sport local
Dan Moraru le-a dat 30 de minute în teren jucătoarelor venite de pe bancă.
România
Un cutremur cu magnitudinea 3,7 grade s-a produs sâmbătă după-amiaza, la ora locală 16:36, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Local
Nudurile virtuale au fost distribuite băieților din liceu prin intermediul Instagram și Whatsapp. Conducerea școlii a deschis o anchetă și a anunțat Biroul Siguranță Școlară din cadrul IPJ Arad.
12
Evenimente
Un eveniment organizat de Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu ISF şi ASF, îşi propune să educe financiar noile generaţii.
Local
Investiția s-a făcut din fonduri europene, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea managementului calitativ al râurilor transfrontaliere: Criș (Körös), Mureș (Maros) și Tisa (Tisza)”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!