ARAD. Taxe mărite și micșorate înapoi, procente luate și puse la loc, un joc al calculelor pe care primăriile care au acceptat regulile jocului îl tot joacă în ultima vreme. Ultima mutare a aparținut guvernului care obligă pe cei care au datorii să indexeze taxele și impozitele cu 16.05%. Nu e cale de întoarcere. O regulă venită când totul părea clarificat și care a schimbat complet macazul în cazul celor au decis să nu mărească nimic și s-au trezit că trebuie să revină asupra hotărârii luate în consiliile locale. Noroc că nu au fost prea mulți. Majoritatea primăriile au decis să indexeze din prima taxele și impozitele locale și au dat drumul la încasări. Doar cinci din cele 78 de primării din judeţul Arad nu au majorat taxele şi impozitele locale. Dintre acestea doar cea din Șicula se află în eroare. Datoriile comunei sunt de 1,9 milioane de lei și obligă administrația locală să majoreze taxele. Edilul va propune din nou majorarea în următoarea ședință de CL, dar până acum nu a avut votul consilierilor.
În aceeași situație ar fi fost și celelalte primării cu datorii. Și nu sunt puține. Mai mult de jumătate din administrațiile locale mai au bani de dat . Fie că datoriile sunt mai vechi de 90 de zile, fie că nu au încă vechimea necesară pentru a fi numite arierate, datoriile primăriilor locale se ridică la peste 24.000.000 lei din care datorii vechi sunt de aproape 8.000.000
Printre primăriile cu cele mai mari datorii sunt primăriile Conop, Arad și Vinga potrivit informațiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Lucian Cosma. Fie că sunt trecute la categoria arierate sau doar la cea de alte datorii, valorile trec în ambele categorii de 1.000.000 lei.
Își permit să aleagă
Cele mai mici datorii le au administrațiile din Semlac (peste 2.000 lei), Bata (peste 3.877 lei) și Cărand (peste 7.000 lei), dar valoarea lor nu le permite să opteze între a indexa sau nu impozitele. Singurele care aveau libertatea de a alege sunt cele 31 de primării care la 31 decembrie 2012 (aceasta este data la care au fost calculate arieratele) nu aveau nici un leu datorie. În această situație este și Chișineul Criș unde primarul Gheorghe Burdan a decis încă la prima strigare că nu va majora cu nici un leu taxele și impozitele pentru cei 9000 de locuitori ai orașului. Edilul a declarat că taxele locale nu au fost mărite de patru ani, în condiţiile în care în zonă aproape că nu există şomaj, astfel încât gradul de colectare a taxelor este de 97 la sută.
„La un buget de 12 milioane de lei, anul trecut am avut 150.000 de lei pe care nu i-am cheltuit. În aceste condiţii, nu avem motive să luăm mai mulţi bani de la oameni”, a declarat edilul. În aceeași situație sunt cei din Covăsânț, Mișca și Archiș unde consilierii locali au decis păstrarea aceluiași nivel al taxelor din 2012.
Încă o categorie
Mai e o categorie de primării care au mărit cu mai puține procente valoarea datoriilor pentru că în ultimii ani au avut loc majorări care i-au scutit acum de cele 16,05%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!