ARAD. Cardul naţional de sănătate va fi utilizat obligatoriu la medicii de familie, în spitale şi farmacii, începând cu data de 1 aprilie, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern.
Pentru judeţul Arad au fost emise, în total, 286.238 carduri. Prin intermediul serviciilor poştale, au fost distribuite pană la finele anului 2014 peste 90% din acest total, adică aproximativ 260.000 carduri. 17.600 de carduri nedistribuite au fost predate în custodia Casei de Asigurări de Sănătate Arad. Din ce motive au fost acestea returnate? Fie titularul cardului nu a fost găsit la domiciliu, fie adresa trecută pe card era eronată, fie numele asuguratului era greşit, fie era vorba de persoane decedate între data emiterii cardului şi data distribuirii.
“Cardurile nedistribuite au fost predate Casei de Asigurări de Sănătate pentru a fi distribuite titularilor, pe baza solicitării, a actului de identitate, precum şi a faptului că sunt asiguraţi ai CAS Arad. Până la data de 27 ianuarie 2015 au fost înregistrate şi soluţionate aproximativ 900 de cereri din partea asiguraţilor noştri, care au intrat în posesia cardului naţional la sediul CAS Arad” – precizează Bianca Găicean, director în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.
Medicii de familie, ultima soluţie
Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, cardurile naţionale care nu au ajuns la titulari prin servicii poştale sau prin casele de asigurări de sănătate pot fi redistribuite acestora prin medicii de familie pe a căror listă de capitaţie sunt înscrişi cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical. Cardurile naţionale nedistribuite de medicii de familie într-o perioadă de 12 luni de la primirea acestora, vor fi returnate caselor de asigurări de sănătate. Cardurile naționale nedistribuite asiguraților vor fi arhivate de casele de asigurări de sănătate în conformitate cu prevederile Legii nr. 16/1996, republicată, urmând ca la expirarea perioadei de arhivare stabilite în condiţiile legii să se procedeze la distrugerea acestora.
În paralel
Între 1 februarie şi 31 martie, cardul naţional de sănătate va putea fi utilizat în paralel cu adeverinţele şi trimiterile actuale.
Soluţie pentru refuz
Persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă primirea cardului naţional vor depune o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la Casa de Asigurări de Sănătate la care este luat în evidenţă, însoţită de cardul naţional în situaţia în care acesta a fost distribuit, şi vor face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, având o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă
Citiți principiile noastre de moderare aici!