ARAD. Chiar dacă e început de mandat, chiar dacă a fost „unanimitate pentru” la toate proiectele de hotărâre, nu se poate spune că a fost linişte la prima reuniune a Consiliului Local Municipal.
CLM a fost convocat luni, 2 noiembrie, în două şedinţe extraordinare. Prima a fost mai mult… tehnică, având pe ordinea de zi trei puncte: depunerea jurământului de către Alexandru Meszar, alegerea preşedintelui de şedinţă pe următoarele trei luni şi constituirea comisiilor de specialitate. Peste primul punct s-a trecut destul de repede, dată fiind absenţa alesului. La ultimul punct, a existat consens stabilit de la negocierile preliminare dintre partide, aşa că nu au fost probleme cu votul. Al doilea punct însă – alegerea preşedintelui de şedinţă – a trecut ceva mai anevoios.
Preşedinte prin vot secret
„Din pragmatism şi din respect, eu am propus grupurilor politice ca domnul Bognar – care este şi decanul de vârstă, este şi cu experienţă, ştie şi proceduri, e şi la final de carieră – să îndeplinească această funcţie pentru trei luni. Cu atât mai mult cu cât este şi lună electorală şi nu am vrut să se interpreteze că un anumit partid dintre cele mari şi cu miză politică în perioada aceasta – mă refer la PNL, USR, PSD şi chiar şi PMP – ar avea vreun avantaj, UDMR având electoratul clasic al domniilor lor. Marea majoritate au spus că da, USR că se mai gândesc până astăzi, iar astăzi mi-au spus că ar avea şi alte propuneri” – a detaliat primarul Călin Bibarţ.
Potrivit procedurii, s-a trecut la enunţarea propunerilor: PNL l-a propus pe Levente Bognar, iar USR PLUS l-a propus pe Florin Stana. A urmat votul secret. Secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, a prezentat rezultatul: „Au fost distribuite 21 de buletine de vot. Toate voturile sunt valabil exprimate. S-au înregistrat 12 voturi în favoarea domnului Bognar şi 9 voturi în favoarea domnului Stana.” Aşadar, Levente Bognar este preşedinte de şedinţă pentru perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021. După aceea va fi ales un nou preşedinte de şedinţă pe alte trei luni.
Comisia de validare
Printre alte proiecte, aleşii au votat şi componenţa Comisiei de validare a rezultatelor votului secret pentru perioada mandatului 2020-2024.
„Eu v-aş propune, pentru că sunt cinci grupuri politice, să fie un reprezentant de la fiecare” – a spus primarul, în şedinţa pe comisii. Aşa că fiecare grup a propus: PNL pe Florin Mariş, USR PLUS pe Cătălin Costea, PSD pe Csilla Aur, PMP pe Dorina Vornicu, UDMR pe Levente Bognar (care ar putea fi înlocuit cu celălalt ales UDMR după ce acesta va depune jurământul). În cazul în care unul dintre membrii titulari ai Comisiei de validare lipseşte, s-a stipulat că va fi propus unul din colegii de grup ai acestuia.
Lideri de grup
Tot luni s-a stabilit şi cine sunt liderii grupurilor politice din noul Consiliu Local Municipal. Astfel, în numele PNL va vorbi Sergiu Bîlcea. USR PLUS l-a desemnat pe Florin Stana, PSD – pe Ilie Cheşa, PMP – pe Cristian Galea, iar UDMR – pe Levente Bognar.
Rumoare de la Ro-Alert
Am avut parte şi de momente de rumoare în şedinţa CLM. Şi ce momente! În toiul unor discuţii aprinse pe marginea Staţiei de compostare şi Staţiei de sortare a deşeurilor, pe telefoanele tuturor celor prezenţi în sala de şedinţe a intrat un mesaj de urgenţă de la Ro-Alert. Toată lumea era anunţată că se află „într-o localitate în care numărul de cazuri COVID-19 a crescut peste 3 la 1.000 de locuitori.” A fost nevoie de câteva secunde pentru ca oamenii să se dezmeticească şi să oprească sunetele sinistre ce răsunau din telefoane. După care s-a dezbătut, în continuare, pe tema gunoaielor.
Trimite articolul
Xbine ar fi ca sa se limiteze nr de mandate de consilieri la 2 ca la presedintele tarii………….
Se observă foarte mult aglomerație în sală, restricțiile permit prezența a maximum 20 de persoane în interior. F multă presă, angajați din primărie la ședință, nu e deloc precaut. Ca idee, la Timișoara, primarul a organizat conferință de presă prin sistemul Zoom.